Εργασιακή συμπερίληψη στην Ελλάδα: Δύο υπέροχες γυναίκες αφηγούνται τις δικές τους ελπιδοφόρες ιστορίες
- 23 ΝΟΕ 2021
Αναμφίβολα, η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να πετύχουν την συμπερίληψη στην αγορά εργασίας.
Και να καταρρίψουν εμπόδια, δυσκολίες και προκαταλήψεις, όπως τη μακροχρόνια ανεργία, το μορφωτικό επίπεδο ή τη διεκδίκηση θέσεων που «παραδοσιακά» προορίζονται για άνδρες. Αξίζει να συμπληρώσουμε, δε, πως η πανδημία οδήγησε πολλές γυναίκες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, τη στιγμή που η εργασιακή επανένταξη άνεργων γυναικών είναι ήδη μία δύσκολη υπόθεση.
Ένα πρόγραμμα για τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη στην Ελλάδα.
Με στόχο τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, την εργασιακή επανένταξη γυναικών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού, αναλαμβάνουν δράση η ΑΒ Βασιλόπουλος και η ActionAid, με το πρόγραμμα Εργασιακής Συμβουλευτικής “Learning Academy” για γυναίκες. Για να εξελιχθούν. Να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να αναλάβουν καθημερινά. Και να διεκδικήσουν όλα όσα τους αξίζουν.
Οι συμμετέχουσες του προγράμματος επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων των Συμβούλων Εργασίας του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία έπρεπε να είναι ενήλικες, άνεργες και να γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, συνεκτιμήθηκαν κοινωνικά κριτήρια, η μακροχρόνια ανεργία, η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, αλλά και οι συνθήκες που θα τους επέτρεπαν την παρακολούθηση του προγράμματος. Το σημαντικότερο κριτήριο, ωστόσο, ήταν η θέλησή τους να ενταχθούν και να αποκομίσουν οφέλη που θα τους φανούν χρήσιμα για να κάνουν το επόμενο βήμα.
Μέσα από τη δομή του προγράμματος διάρκειας δυο μηνών, οι δώδεκα γυναίκες, που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν, μετά από ώρες εκπαίδευσης με ομαδική συμβουλευτική και προετοιμασία και την εκμάθηση βασικής χρήσης Η/Υ, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων εργασιακής μετάβασης κι ένταξης, έκαναν την πρακτική τους άσκηση στις εγκαταστάσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος. Οκτώ από αυτές τοποθετήθηκαν σε καταστήματα ΑΒ, και τέσσερις στο Home Shop Center σε ρόλους πίκερ.
Οι ιστορίες της Ιωάννας και της Έρσης
Δυο υπέροχες γυναίκες, λοιπόν, καταθέτουν την εμπειρία που αποκόμισαν μέσα από το πρόγραμμα Εργασιακής Συμβουλευτικής “Learning Academy ” για γυναίκες. Και μας αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία για την εργασιακή συμπερίληψη στην Ελλάδα.
«Όταν αποφάσισα να ψάξω για δουλειά δυσκολεύτηκα αρκετά, γιατί απείχα πολλά χρόνια από την αγορά εργασίας και οι συνθήκες αυτή την εποχή είναι δύσκολες. Έτσι για μένα ήταν μεγάλη η ευκαιρία να εργαστώ εκεί γιατί η ΑΒ προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια. Μέσα στο πρόγραμμα γνώρισα πολύ ευχάριστους ανθρώπους. Όλοι οι συντονιστές με βοηθούν πολύ και συνεχώς μαθαίνω πράγματα. Έτσι, καθημερινά νιώθω ότι γίνομαι καλύτερη στη δουλειά μου.», δηλώνει η Ιωάννα από τα Γιαννιτσά, μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
«Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες λόγω φύλου. Σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να δουλέψω σε αποθήκη γιατί μου αρέσει η χειρωνακτική εργασία. Αλλά βέβαια σε όποιον το έλεγα, γελούσε. Βλέπουν το βιογραφικό και λένε «δε θες να κάτσεις στο ταμείο;». Δεν περίμενα ότι θα με επιλέξουν για να εργαστώ σε κατάστημα ΑΒ! Όλα όσα μάθαμε ήταν πολύ χρήσιμα, το ίδιο και οι κουβέντες που κάναμε με τις κοπέλες κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Στην ΑΒ συναντήσαμε ένα όμορφο κλίμα χωρίς προβλήματα με τους συναδέλφους ή με τους ανωτέρους. Πλέον αισθάνομαι πολύ καλά, μου αρέσει η θέση μου, είναι δημιουργική. Νιώθω χαρούμενη που πάω στη δουλειά και φεύγοντας δεν κουβαλάω σκοτούρες, κάτι που με κάνει να είμαι καλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο», συμπληρώνει η Έρση από την Αθήνα. Η πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος και της ActionAid «γεννά» επαγγελματικές ευκαιρίες και αλλάζει τις ζωές γυναικών. Ανοίγει τον δρόμο προς την εργασιακή ισότητα και σταθερότητα. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για να ακολουθήσουν πολλές ακόμη δράσεις, με στόχο τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη, την αποδοχή και την ένταξη.
Κι όλα αυτά με στόχο την επίτευξη της αλλαγής στην εργασιακή κουλτούρα.