CELEBRITIES

Ο Γιώργος Καπουτζίδης θέτει το πιο ουσιαστικό ερώτημα στον πρωθυπουργό. Απάντηση;

instagram.com/ykapoutzidis

Μία πολύ ουσιαστική και πολύ προσωπική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Καπουτζίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον. Η εκδήλωση είχε στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού – ταυτότητας κι έκφρασης φύλου και διοργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης συμμετείχε στην εκδήλωση στην οποία πήραν επίσης μέρος ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής και ο εφέτης Δημήτρης Κουλαξίδης. Κατά την ομιλία του, ο γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός έθεσε μία σειρά από ερωτήματα τα οποία απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι ακόμα και το 2021 τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν έχουν ίσα δικαιώματα στην κοινωνία που ζούμε. Αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό ακόμα και σήμερα, τις διακρίσεις. Και στερούνται δικαιωμάτων όπως αυτό στην τεκνοθεσία.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης για τις κοροϊδίες και τον χλευασμό στην παιδική του ηλικία

Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μίλησε για τον χλευασμό που είχε δεχτεί στην παιδική του ηλικία για τη διαφορετικότητά του. «Στα 8 – 9 κατάλαβα ότι κάτι δεν είναι τόσο ευχάριστο για κάποιους. Δεν μου εξήγησαν ποτέ γιατί πειράζει να παίζω με τις κούκλες της αδερφής μου. Ξεκίνησα να βλέπω ότι οι άνθρωποι παρατηρούσαν σ’ εμένα κάτι που τους έκανε να με χλευάζουν, να με κοροϊδεύουνε, δεν μου εξήγησαν ποτέ τι ήταν αυτό, δεν μου εξήγησαν ποτέ τι ενοχλούσε», σημείωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης. Όπως είπε έφτασε μόνος του στο συμπέρασμα ότι «τους ενοχλούσε που ήμουν αυτός που είμαι, που ήμουν ο εαυτός μου».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, όταν προσπαθείς να μην είσαι ο εαυτός σου «Μπαίνεις σε μια διαδικασία 24ωρης καταπίεσης, όπου προσπαθείς να κρύβεις τον εαυτό σου, να είσαι κάτι άλλο». Κι αυτή η καταπίεση για τον Γιώργο Καπουτζίδη σήμαινε απομόνωση.

Η λύση ήταν η απομόνωση

«Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αυτή την καταπίεση. Εγώ η λύση που βρήκα ήταν να απομονωθώ, να περάσω όλο το Γυμνάσιο και το Λύκειο απομονωμένος μέσα σε ένα σπίτι προκειμένου να αποφύγω τον χλευασμό και την κοροϊδία, προκειμένου να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μέσα σε αυτό το μικρό δωμάτιο που ζούσα. Άρχισα να οξύνω τη φαντασία μου να κάνω όνειρά και ίσως αυτό να εξηγεί αυτό που πολλές φορές αναρωτιέστε γιατί οι ομοφυλόφιλοι πετυχαίνουν. Νομίζω δεν πετυχαίνουν επειδή κάνουν μία κλίκα και στηρίζουν ο ένας στον άλλον. Μένουμε πολύ μόνοι μας και παιδευόμαστε πολύ», ανέλυσε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Πολλές φορές, σε μένα τουλάχιστον αυτό συνέβη, δουλεύουμε διπλά, προσπαθούμε διπλά προκειμένου να πετύχουμε για να αισθανθούμε καλύτερα με αυτό που είμαστε και να πάρουμε και την αποδοχή σας. Και όντως δούλεψα σκληρά. Πέρασα πρώτος στο Πανεπιστήμιο από το σχολείο μου στη σχολή που επέλεξα, έμαθα τρεις ξένες γλώσσες, πήρα πτυχίο, δεν άλλαξε κάτι, συνέχισαν να με κοροϊδεύουνε και να με χλευάζουν με κάθε ευκαιρία. Είναι πάρα πολύ εύκολο, τους είναι πάρα πολύ εύκολο. Κανείς δεν τους εξηγεί ότι είναι λάθος», σημείωσε στη συνέχεια.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης βίωσε τον ρατσισμό κι αναρωτιέται ποια είναι η πηγή του

Ρατσισμός είναι αυτό που βίωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης και το είπε με το όνομά του. «Ρατσισμός είναι αυτό που βίωσα και μπορώ να σας το πω τι είναι αλλά από πού ξεκινάει νομίζω ότι πρέπει να μου το απαντήσουν αυτοί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπου «αυτοί» βάλε αυτούς που κοροϊδεύουν, που απειλούν, που χτυπούν, που διαπομπεύουν, που σκοτώνουν.

«Θα έπρεπε να μας πούνε ποιος τους είπε ότι επιτρέπεται, ότι είναι οκ να χλευάσεις ένα 9χρονο παιδί. Ποιος τους είπε ότι είναι οκ να το κοροϊδεύεις, να το χτυπάς. Ποιος τους είπε ότι είναι οκ να φτάνουν να δολοφονούν ανθρώπους στη μέση του δρόμου στην Αθήνα και μετά να προσπαθούν να τους βγάλουν κλέφτες ή να βαφτίζουν αυτοκτονίες, τις δολοφονίες. Κάποιος τους είπε ότι είναι οκ ή κάποιος τους είπε δεν πειράζει. Πρέπει να δούμε ποιος τους το είπε αυτό το πράγμα για να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε ο ρατσισμός», όπως είπε ο σεναριογράφος και ηθοποιός.

Το πιο σημαντικό ερώτημα

Και κατέληξε έπειτα σε όλα τα αχρείαστα ερωτήματα που δεν ψάχνουν απαντήσεις. Και στο ένα, το πιο σημαντικό για το οποίο ζήτησε απάντηση από τον πρωθυπουργό.

«Δε θέλω να μου απαντήσετε γιατί είναι κακό η φωνή μου να είναι πιο λεπτή ή γιατί είναι κακό να παίζω με κούκλες ή γιατί είναι κακό να είμαι ο εαυτός μου. Μην μου το απαντήσετε, σας συγχωρώ, δεν πειράζει. Καλά τα πήγα και έτσι», ανέφερε ο Γιώργος Καπουτζίδης και συνέχισε.

«Θέλω, όμως, πραγματικά να κάνω μία ερώτηση στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας και δεν έχει να κάνει με παρατάξεις, έχει να κάνει με το ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια τεράστια ευθύνη, ένα τεράστιο βάρος, οδηγεί μια χώρα και τον σέβομαι πάρα πολύ γιατί έχει αυτή την ευθύνη που είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν θα ΄θελα να μια καθόλου στη θέση του. Δεν έχει να κάνει με παράταξη», επεσήμανε ο Γιώργος Καπουτζίδης και στη συνέχεια διατύπωσε το ερώτημά του.

«Για ποιο λόγο, αυτό μόνο απαντήστε μου, για ποιο λόγο είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα σ΄ αυτή την αίθουσα, στη γειτονιά μου, στην πόλη μου. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Αν μπορεί να μου το απαντήσει έχει καλώς, θα την δεχτώ την απάντηση, αλλά αν δεν έχει απάντηση, πάει να πει ότι κάτι έχει κάνει λάθος και αυτός και ο προκάτοχός του και οι προκάτοχοι των προκατόχων και η κοινωνία και η πολιτεία. Και αυτό το λάθος οφείλουμε να το αλλάξουμε τώρα, σήμερα», τόνισε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης νιώθει «πολίτης δεύτερης κατηγορίας»

Ο Γιώργος Καπουτζίδης σημείωσε μεταξύ άλλων «αντιμετωπίζομαι σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας και από την κοινωνία και από την πολιτεία και δεν έχει να κάνει με παρατάξεις, συμβαίνει στο πέρασμα του χρόνου».

Κι οι εύλογες απορίες του συνεχίστηκαν. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας άνθρωπος που δέρνει τα παιδιά του και τη γυναίκα του και δεν έχει δουλέψει ποτέ, να θεωρείται καλύτερος σύντροφος από εμένα και καλύτερος πατέρας από εμένα. Νόμιζα ότι η ψυχή και η καρδιά είναι κριτήρια αξιολόγησης, αλλά καταλήγουμε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο είναι το με τι διεγείρεται σεξουαλικά ο καθένας. Μου φαίνεται ανόητο κριτήριο», είπε χαρακτηριστικά. Και συμφωνούμε. Και μαζί του περιμένουμε, καρτερικά τις απαντήσεις.