Σκέφτεσαι να δουλέψεις στο εξωτερικό; Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για εργαζόμενες γυναίκες
- 22 ΔΕΚ 2021
Οι εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες αποφασίζουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό, για νέες ευκαιρίες απασχόλησης, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν μια σειρά παραγόντων. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, για την οποία χρειάζεται η κατάλληλη έρευνα. Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες και εκτός Ελλάδας, τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες χώρες, δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στις εργαζόμενες γυναίκες. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι γυναίκες γνωρίζουν μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία, διατηρώντας επίσης ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.
Τα εμπόδια για τις εργαζόμενες γυναίκες που θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό
Ωστόσο, η εργασία στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια αρκετά τρομακτική προοπτική. Εκτός από τα γλωσσικά εμπόδια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να φαντάζουν τεράστια εμπόδια για την επίτευξη αυτού του ονείρου. Το να βρουν ένα μέρος για να ζήσουν μπορεί να είναι ένα καλό εμπόδιο από μόνο του. Άλλες συνισταμένες που πρέπει να εξεταστούν είναι το εάν θα πληρούν τις απαιτήσεις βίζας ή εάν θα χρειαστούν διεθνή ασφάλιση υγείας. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες μπορούν να κατευναστούν με λίγη έρευνα σε τρέχουσες κοινότητες μεταναστών και κυβερνητικούς πίνακες πληροφοριών.
Ένας ακόμα βασικός παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί, είναι οι οικονομικές απολαβές. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Ωστόσο, το χάσμα αυτό δεν είναι το ίδιο παντού.
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι γυναίκες και οι άνδρες κάνοντας την ίδια ακριβώς εργασία. Αυτή η πρακτική που εισάγει διακρίσεις, είναι συνήθως αποτέλεσμα ιστορικών κοινωνικών ανισορροπιών και πολλές χώρες το αντιμετωπίζουν ενεργά, ως μέρος της ώθησής τους για μια πιο ισότιμη κοινωνία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα και οι γυναίκες πληρώνονται ανεπαρκώς, σε πολλά μέρη του κόσμου.
Οι καλύτερες χώρες για τις εργαζόμενες γυναίκες
Σχετική κατάταξη ανακήρυξε την Ισλανδία ως το καλύτερο μέρος για να ζεις και να εργάζεσαι ως γυναίκα. Τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης για τις γυναίκες και η ισότητα των αμοιβών μεταξύ των φύλων, κατοχυρώνονται από το νόμο. Ακολουθεί η Φινλανδία, η οποία έφτασε τόσο ψηλά, χάρη στη γενναιόδωρη γονική άδεια και την προσιτή φροντίδα των παιδιών. Πράγμα που σημαίνει ότι άνδρες και γυναίκες εκπροσωπούνται εξίσου στο χώρο εργασίας.
Και η Ιρλανδία τα πήγε καλά επίσης. Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είναι περίπου 8%, το οποίο – ενώ εξακολουθεί να ακούγεται εξωφρενικά υψηλό – είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Επιπλέον, η Ιρλανδία προσφέρει 182 ημέρες άδεια μητρότητας, μετ’ αποδοχών.
Το Βέλγιο, η Δανία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Νορβηγία τα πήγαν καλά, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο όχι. Το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι 16,01%. Ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 12,28%.
Οι χώρες που κλείνουν την ψαλίδα
Εξετάζοντας τις χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κάλυψη αυτού του χάσματος, η εν λόγω λίστα αποκαλύπτει πού μπορούν οι γυναίκες να λάβουν την καλύτερη προσφορά και αμοιβή για τη δουλειά που κάνουν.
Πρώτη στο κλείσιμο της ψαλίδας αυτής έρχεται η Κολομβία με ένα 4.00%. Ακολουθούν Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Κόστα Ρίκα, Δανία και Νορβηγία. Η Ελλάδα έρχεται 10η με ένα 5.91%.
Οι χειρότερες χώρες για τις εργαζόμενες γυναίκες
Το χειρότερο μέρος στον κόσμο για τις εργαζόμενες γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια λίστα, είναι η Ιαπωνία. Ενώ περίπου οι μισές γυναίκες αποκτούν ανώτερη εκπαίδευση, το χάσμα στους μισθούς μεταξύ των δύο φύλων είναι τεράστιο, αγγίζοντας το 23,48%. Η Τουρκία ήρθε δεύτερη τελευταία, με το Μεξικό, τη Χιλή, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να ακολουθούν επίσης κοντά στο τέλος της λίστας.
Επομένως, αν σκέφτεσαι να μετακομίσεις στο εξωτερικό, αξίζει να εξετάσεις πώς ακριβώς εκδηλώνεται το χάσμα στις αμοιβές των φύλων σε κάθε χώρα.