Monica Vitti: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη βασίλισσα του ιταλικού σινεμά
- 3 ΦΕΒ 2022
«Αντίο Monica Vitti. Αντίο στη βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini.
Η Monica Vitti έφυγε από τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου 2022 σε ηλικία 90 ετών, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο Ιταλικός Τύπος γράφει «η Monica κατάφερνε να είναι συγχρόνως θελκτική, πνευματώδης, αινιγματική, λαϊκή και πανέξυπνη».
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Walter Veltroni, ο οποίος την πληροφορήθηκε από τον σύζυγο της Monica Vitti, Roberto Russo.
Η καταξιωμένη ηθοποιός και σύμβολο του ιταλικού σινεμά της δεκαετίας του 60′ πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες όπως οι L’Avventura (1960), Red Desert (1964), L’Eclisse (1962) με τον Alain Delon και La Notte (1961) με τους Jeanne Moreau και Marcello Mastroianni.
Η Monica Vitti απέκτησε παγκόσμια φήμη μέσα από θεαματικές συνεργασίες με τον θρυλικό σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Monica Vitti: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη βασίλισσα του ιταλικού σινεμά
Το πραγματικό της όνομα ήταν Maria Luisa Ceciarelli.
Η σχέση με τη μητέρα της ήταν πάντα ταραχώδης. «Είχα πολύ αυστηρούς γονείς. Οι δύο αδελφοί μου ήταν η δύναμη και η ελευθερία. Εγώ ήμουν η αδυναμία και η απομόνωση», είχε πει κάποια στιγμή σε συνέντευξή της. Η Monica Vitti είχε από πολύ μικρή όνειρο να γίνει ηθοποιός και το κατόρθωσε παρά την προειδοποίηση της μητέρας της ότι «το παλκοσένικο θα σου διαφθείρει την ψυχή και το σώμα».
Σε ηλικία 18 ετών μεταναστεύει στην Αμερική μαζί με την οικογένειά της, ενώ μένει για λίγο καιρό στη Ρώμη για να πάρει το πτυχίο της από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών το 1953.
Σήμα κατατεθέν της η ιδιαίτερη χροιά της φωνής της. Ακούγοντάς της να μεταγλωττίζει, ο Michelangelo Antonioni είπε την καθοριστική για την πορεία της φράση: «Αυτή η κοπέλα έχει ωραίο κεφάλι, θα μπορούσε να κάνει και σινεμά». Η πρώτη τους συνεργασία ήταν στην ταινία L’Avventura. Στο φεστιβάλ των Καννών το 1960 η ταινία απέσπασε το βραβείο της επιτροπής και την επόμενη χρονιά, εβδομήντα κριτικοί από όλο τον κόσμο την έθεσαν υποψήφια ως τη δεύτερη καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ μετά το Citizen Kane.
Το 1968, ο Antonioni αποφάσισε να ζητήσει τη Monica Vitti σε γάμο. «Με αιφνιδίασε», είχε σχολιάσει σε συνέντευξή της η ηθοποιός και είχε προσθέσει: «Σκεφτείτε ότι συμβιώνουμε 11 χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου».
Monica Vitti και Michelangelo Antonioni έζησαν μαζί για δέκα χρόνια. Λίγο πριν χωρίσουν, η ηθοποιός αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της μεταπηδώντας στην κωμωδία. «Συνειδητοποίησα ότι είχα ταλέντο στην κωμωδία όταν υποδυόμουν τραγικούς ρόλους με τέτοιο τρόπο που έκανα τους φίλους μου στη σχολή να γελάνε. Αργότερα συνειδητοποίησα πόσο φανταστικό δώρο ήταν αυτό», είχε πει.
Η Ιταλίδα ηθοποιός κέρδισε πέντε βραβεία David Di Donatello ως Καλύτερη Ιταλίδα Ηθοποιός, επτά ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, έναν Χρυσό Λέοντα από το Φεστιβάλ Βενετίας για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο, ενώ ήταν προτεινόμενη και για Bafta.
Η Monica Vitti ερμήνευσε συνολικά 47 χαρακτήρες μιας τεράστιας γκάμας και έπαιξε σε καλές και λιγότερες καλές ταινίες, μέχρι το 1989, όταν αποτραβήχτηκε από τα κινηματογραφικά πλατό και ασχολήθηκε πιο ενεργά με τη διδασκαλία.
Το 2000, η Vitti παντρεύτηκε τον Ιταλό πιανίστα και συνθέτη Roberto Russo, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από το 1973 κι έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της.
Έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της το 2002 στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ Notre-Dame de Paris, στο Παρίσι, ενώ είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της νόσου.