Dry brushing στο πρόσωπο: 4 πράγματα που πρέπει να προσέξεις
- 21 ΦΕΒ 2022
Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε για τα οφέλη του dry brushing aka το βούρτσισμα σε στεγνή επιδερμίδα στο σώμα μας. Αυτή τη φορά, θα επικεντρωθούμε στο facial dry brushing μία τεχνική που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλής μέσω των social media.
Τι είναι το dry brushing στο πρόσωπο; Ποια τα οφέλη του; Είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα σου; Όλες οι απαντήσεις παρακάτω…
Τι είναι το facial dry brushing;
Στην ουσία, το facial dry brushing δεν είναι τίποτε άλλο παρά το βούρτσισμα στη στεγνή επιδερμίδα του προσώπου. Μία τεχνική που έχει τις ρίζες της στις θεραπευτικές πρακτικές των αρχαίων πολιτισμών στο σώμα προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία της επιδερμίδας και ακριβώς πάνω σ’ αυτή τη λογική εφαρμόζεται και στην επιδερμίδα του προσώπου.
Τα οφέλη του dry brushing στο πρόσωπο
Παρόμοια με το dry brushing στο σώμα, το dry brushing στο πρόσωπο δρα ως ένα είδος πολύ απαλής απολέπισης, που απομακρύνει νεκρά κύτταρα που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και το λεμφικό σύστημα (λεμφική παροχεύτευση), μειώνοντας το πρήξιμο στο πρόσωπο και αφήνοντας την επιδερμίδα του προσώπου απαλή, λεία και λαμπερή. Plus: Βοηθά στην πιο αποτελεσματική απορρόφηση των προϊόντων που θα εφαρμόσουμε μετά, στη skincare ρουτίνα μας.
4 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις dry brushing στο πρόσωπό σου
-Τι πρέπει να προσέξεις στις βούρτσες που θα επιλέξεις
Οι βούρτσες για dry brushing στο σώμα ΔΕΝ κάνουν για το πρόσωπο. Οι βούρτσες του προσώπου έχουν απαλές τρίχες για να μην τραυματίσουν την επιδερμίδα (η επιδερμίδα στο πρόσωπο είναι αρκετά πιο λεπτή σε σχέση με αυτή του σώματος) και επίσης, δεν πρέπει να συγχέονται με τις βούρτσες καθαρισμού.
Αυτές είναι συνήθως ηλεκτρικές και έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προϊόντα για βαθύ καθαρισμό ή απολέπιση. Οι βούρτσες με στρογγυλεμένες κεφαλές βοηθούν στην καλύτερη δημιουργία κυκλικών κινήσεων στο πρόσωπο.
-Ο τρόπος μετράει
Ξεκίνα να βουρτσίζεις το στεγνό, καθαρό δέρμα από το ντεκολτέ προς τα πάνω, κάνοντας μικρές απαλές κυκλικές κινήσεις και συνέχισε να δουλεύεις με τη βούρτσα με φορά προς τα έξω, μέχρι να περάσεις ολόκληρο το πρόσωπό σου, φροντίζοντας να αποφύγεις την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Δώσε προσοχή στην πίεση που ασκείς αλλά και στη διάρκεια. 2-3 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα, περίπου, αρκούν.
-Do it like a pro
Ο καλύτερος τρόπος να ενσωματώσεις το dry brushing στη δική σου πρωινή/ βραδινή skincare ρουτίνα είναι να ξεκινήσεις όπως θα έκανες συνήθως, με τον καθαρισμό. Στέγνωσε ταμποναριστά την επιδερμίδα σου και στη συνέχεια ξεκίνα να κάνεις dry brushing στο πρόσωπό σου για περίπου 2-3 λεπτά ακολουθώντας συγκεκριμένες κινήσεις.
Δεν χρειάζεται να αγχωθείς αν δεις το δέρμα σου αρχίζει να κοκκινίζει λίγο, καθώς αυτό οφείλεται στην αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Στο τέλος, ρίξε λίγο νερό στο πρόσωπό σου και συνέχισε να εφαρμόζεις τα υπόλοιπα προϊόντα που περιλαμβάνει η ρουτίνα σου όπως οι οροί (serums), η ενυδατική σου κρέμα ή κάποιο λάδι προσώπου κλπ.
-Είναι το dry brushing κατάλληλο για την επιδερμίδα μου;
Το dry brushing στο πρόσωπο ωφελεί κατά γενική ομολογία τους περισσότερους τύπους δέρματος, συμβάλλοντας την τόνωση της λεμφικής παροχέτευσης (lymphatic drainage). ΠΡΟΣΟΧΗ βέβαια, στην περίπτωση που έχεις πολύ ξηρή επιδερμίδα, το dry brushing μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει την επιδερμίδα σου ακόμη πιο ξηρή μιας και λειτουργεί ως υπερ-απολέπιση.
Παρομοίως, αν το δέρμα σου είναι αρκετά ευαίσθητο ή επιρρεπές σε φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της ροδόχρου ακμής και της ακμής. Το dry brushing μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό ακόμη και να επιδεινώσει την ακμή, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.
Σε γενικές γραμμές, αν αισθανθείς το δέρμα σου αρκετά ερεθισμένο και ευαίσθητο μετά τις πρώτες κινήσεις με το dry brushing, αυτή η τεχνική ΔΕΝ σου ταιριάζει. Μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις παράλληλα, προϊόντα που θα ενισχύσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις περισσότερες απορίες, πριν ξεκινήσεις το dry brushing στο πρόσωπό σου- πόσο μάλλον αν αντιμετωπίζεις θέμα με την ακμή ή έκζεμα κλπ- καλό είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.