ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθαρά Δευτέρα: Τα τρόφιμα που μπορείς άνετα να τρως όλο τον χρόνο

Unsplash

Η Καθαρά Δευτέρα ή Κούλουμα, ονομάστηκε έτσι γιατί είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κατά την οποία οι άνθρωποι «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Για αυτόν τον λόγο, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας πρωταγωνιστούν νηστίσιμα εδέσματα όπως θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά, ελιές, χαλβάς και φυσικά η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα που έχουν την τιμητική τους.

Καθαρά Δευτέρα: Θρεπτικοί και νόστιμοι μεζέδες όλο τον χρόνο 

Καθαρά Δευτέρα: Τα φαγητά που μπορείς να τρως όλο τον χρόνο Pexels

Oι σαρακοστιανές νοστιμιές όμως αποτελούν ιδανικές διατροφικές επιλογές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα θρεπτικά τους συστατικά, η πλούσια γεύση και τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας, είναι αρκετά καλοί λόγοι για να αναβαθμιστούν αυτά τα «μεζεδάκια». Στα plus τους επίσης, το γεγονός ότι πολλά από αυτά μπορούν εύκολα να γίνουν μέρος μιας vegan διατροφής. Παρακάτω θα βρεις τις τροφές και τα φαγητά που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή σου, όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά όλο τον χρόνο.

Ελαιόλαδο

Το χρυσό προϊόν της ελληνικής γης έχει μεγάλο μέρος στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Το ελαιόλαδο κάνει το φαγητό πιο σαρακοστιανό φαγητό νόστιμο και είναι επίσης το τέλειο ορεκτικό με μια φέτα ψωμί λαγάνα.

Καθαρά Δευτέρα με θαλασσινά

Καθώς το κρέας δεν είναι μέρος του μενού, όλα τα είδη θαλασσινών παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ψητό χταπόδι, ψητά ή γεμιστά καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες, στρείδια και μύδια είναι μόνο μερικές από τις σπεσιαλιτέ αυτής της ημέρας.

Φασολάδα:

Πρόκειται για μια παραδοσιακή σούπα που συχνά αναφέρεται ως το «εθνικό πιάτο» της Ελλάδας. Αποτελείται από απλά υλικά, όπως λευκά φασόλια, λαχανικά, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδια και νερό. Η γεύση του είναι χορταστική και συχνά συνοδεύεται από παστές σαρδέλες.

Καθαρά Δευτέρα όλο τον χρόνο με γίγαντες

Τα φασόλια έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα. Οι γίγαντες στο φούρνο, είναι μια ακόμα σαρακοστιανή συνταγή που μπορείς να δοκιμάσεις και “off season”. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα νόστιμο φαγητό με πολλά θρεπτικά συστατικά. Όπως όλα τα όσπρια, τα φασόλια γίγαντες περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνες (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά καθώς και μεταλλικά στοιχεία.

Ελιές και τουρσιά

Οι θρούμπες, οι «τσακιστές» ελιές και τα κάθε λογής τουρσιά που βάζουμε στο τραπέζι μας μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ποικιλίες. Αυτό που διατηρείται όμως σταθερό είναι η παρουσία τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Οι ελιές περιέχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο, αλλά και σίδηρο, απαραίτητο για την ανάπτυξη των ιστών μας. Πρόσθεσε λοιπόν 4-5 ελιές στο γεύμα ή στη σαλάτα σου, αλλά μην το παρακάνεις, γιατί αποδίδουν αρκετές θερμίδες. Τα τουρσιά, όπως οι πίκλες, αν και θα πρέπει επίσης να είσαι προσεκτική με τις ποσότητες τους, χαρίζουν επίσης οφέλη στη διατροφή σου. Ενισχύουν το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζουν από τις κράμπες, ενώ το ξύδι συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Καθαρά Δευτέρα χωρίς ντολμαδάκια γιαλαντζί δε γίνεται. Μπορεί τα υλικά τους να είναι απλά, όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να τα φτιάξεις, αφού η διαδικασία του τυλίγματος είναι ένας μικρός μπελάς. Αν το πάρεις απόφαση πάντως, πρέπει να ξέρεις ότι τα ντολμαδάκια, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εντάξεις στο menu σου, όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά όλον χρόνο. Όσον αφορά στη θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι περιέχουν λίγες θερμίδες (93kcal) και αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (11γρ). Έτσι, τα αμπελόφυλλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν θετικά σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, μιας και μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Σαλάτα με όσπρια και λαχανικά

Στο σαρακοστιανό τραπέζι θα συναντήσεις συχνά και σαλάτες που έχουν βάση τους όσπρια όπως φασόλια μαυρομάτικα, φακές ή ρεβίθια. Οι σαλάτες αυτές διανθίζονται με λαχανικά και μυρωδικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, άνηθο και μαϊντανό. Τα όσπρια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Περιέχουν ακόμα σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, αλλά και ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι δεν πέπτονται στο έντερο, αλλά αποτελούν υπόστρωμα των βακτηρίων του παχέος εντέρου. Δεν περιέχουν χοληστερίνη ή νάτριο, ενώ η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι μικρή. Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Έχουν επίσης ελάχιστες θερμίδες, μια εξίσου σημαντική διατροφική παράμετρος για καλή υγεία.

Φάβα

Η φάβα αποτελεί πηγή σιδήρου, παρέχοντάς μας το 31% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης στα 100 γραμμάρια, ενώ είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά της σε λιπαρά είναι χαμηλή, με μόλις ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες. Οι περισσότερες από τις θερμίδες της προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνη β1), παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5), ενώ από τα θρεπτικά της συστατικά δεν λείπουν ο χαλκός, ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Μιλάμε για σούπερ τροφή που μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα ή συνοδευτικό, οποτεδήποτε.

Καθαρά Δευτέρα όλο τον χρόνο με χαλβά

Ο χαλβάς είναι το επίσημο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας και όλης της Σαρακοστής. Ένα γλυκό χωρίς αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς λάδι. Ο χαλβάς είναι φτιαγμένος από ταχίνι, σουσάμι ή σιμιγδαλένιο πολτό, ανακατεμένο με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή με θρυψίνη, ένα φυσικό γλυκαντικό που παράγεται από σταφίδες. Μπορείς να βρεις τον χαλβά σε πολλές νόστιμες ποικιλίες, από τις οποίες οι πιο δημοφιλείς είναι η σοκολάτα και η βανίλια. Μερικοί έχουν ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια ή φιστίκια Αιγίνης. Ο χαλβάς είναι μέρος του σαρακοστιανού μενού, γιατί εκτός από εξαιρετικά νόστιμος, είναι πολύ θρεπτικός και καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Ούζο, τσίπουρο και ρακή

Όπως κάθε αλκοολούχο ποτό, έτσι και το ούζο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Το ένα ποτηράκι ούζο έχει περίπου 150 θερμίδες, όμως ωφελεί την υγεία λόγω των συστατικών του. Ο γλυκάνισος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλει και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Το ούζο έχει τη ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και με αυτό τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αρωματικά του ούζου, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν τα κύτταρα από παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλες νευρολογικές ασθένειες. Τόσο η ρακή όσο και το τσίπουρο, αν καταναλωθούν με μέτρο, δηλαδή 1-2 σφηνάκια, έχουν οφέλη για την υγεία, μιας και είναι καθαρά ποτά χωρίς χημικές προσθήκες. Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, έχουν αντιμικροβιακή και αντιπηκτική δράση, ενώ περιορίζουν και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.