Η οικογένεια Παπαδοπούλου και η δύναμη της γεύσης ενώνουν το 1922 με το 2022
- 28 ΜΑΡ 2022
Το 2022 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη μνήμη μας σε πολλά επίπεδα. Είναι μία χρονιά που αποκλείεται να ξεχάσουμε με όλα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική για την ιστορική μας μνήμη, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι σημαντική για πολλούς λόγους για τον καθένα μας, για τις οικογένειές μας, για τις προσωπικές μας ιστορίες. Για την οικογένεια Παπαδοπούλου, το 2022 είναι ένα έτος πολύ ιδιαίτερο, προσωπικά και όχι μόνο. Είναι η χρονιά που η εταιρεία Παπαδοπούλου συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Που η οικογένεια συμπληρώνει 100 χρόνια, από τότε που από την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στην Ελλάδα. Που οι δικές μας οικογένειες γεύτηκαν τα προϊόντα της.
Τι είναι αυτό που ενώνει το χθες με το σήμερα; Είναι οι ιστορικές καταγραφές, βεβαίως, τα ντοκουμέντα. Είναι όμως και η αισθητηριακή μας μνήμη. Αυτή που σε μία γεύση, ένα άρωμα, γυρίζει πίσω στο παρελθόν λες και το αντικείμενο που γεύτηκε είναι μία χρονομηχανή ικανή να διανύει ακόμα κι 100 χρόνια. Η οικογένεια Παπαδοπούλου πέρασε 100 χρόνια να δημιουργεί μικρές γευστικές χρονομηχανές που μας συνδέουν με τις αναμνήσεις μας. Κι αυτή είναι η συναρπαστική της ιστορία, η προσωπική αλλά κι αυτή που γράφει ως μία πολύ επιτυχημένη εταιρεία, που μπορούσες να δεις από κοντά και στην έκθεση «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 100 – Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022» που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138.
Ένας φούρνος στην Κωνσταντινούπολη ψήνει το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου
Ο φούρνος της οικογένειας Παπαδοπούλου έψησε το πρώτο μπισκότο στο σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη το 1916. Εκείνοι το σφράγισαν με την ξύλινη σφραγίδα τους και οι γεύσεις που πρώτες γνωρίσαμε από την οικογένεια δημιουργήθηκαν κι ας μην τις ξέραμε ακόμα στην Ελλάδα. Η ιστορία θα φρόντιζε γι’ αυτό.
Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος με τη μητέρα του και τους αδελφούς του επιβιβάζονται από την Κωνσταντινούπολη στο μεγάλο καράβι που θα τους έφερνε στην ασφάλεια, στην Ελλάδα, στον Πειραιά. Πόσο γνώριμη γίνεται ξαφνικά αυτή η εικόνα όταν τη βάλεις δίπλα σε όσες βλέπουμε καθημερινά τον τελευταίο καιρό. Μαζί με την οικογένεια, μέσα στις αποσκευές της, ταξίδεψε στην Ελλάδα και το μπισκότο, τρόφιμο καθόλου διαδεδομένο στην Ελλάδα, όπως έμαθαν τα μέλη της στο πρώτο καφενείο που βρέθηκαν στον Πειραιά. Η μεγάλη ιδέα γεννήθηκε, έγινε στόχος κι η Ελλάδα, θα γνώριζε πολύ σύντομα την τέχνη του μπισκότου της οικογένειας Παπαδοπούλου.
Σε μία προσφυγική πολυκατοικία κοντά στον Λυκαβηττό τα σχέδια καταστρώνονται. Μαζί με τα παιδιά της, η μητέρα της οικογένειας Παπαδοπούλου αγοράζουν έναν μικρό φούρνο και η τέχνη τους μπαίνει σε λειτουργία ξανά. Τα Πτι- Μπερ ψήνονται και το πρωτόγνωρο άρωμα και η γεύση του μπισκότου μαγεύει την Αθήνα. Τα παιδιά τα πουλούν χύμα στον δρόμο.
Αθήνα 1938: Η οικογένεια Παπαδοπούλου φτιάχνει το πρώτο της μικρό εργοστάσιο. Ο πόλεμος είχε άλλα σχέδια
8 χρόνια μετά τα Πτι – Μπερ έχουν ήδη καθιερωθεί και 3 νέα μπισκότα προστίθενται στον «κατάλογο» της οικογένειας Παπαδοπούλου: τα Μιράντα, τα Γεμιστά κι ένας πρόδρομος των σημερινών Cream Crackers.
Είναι απίστευτο, να σκέφτεται κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από έναν μικρό φούρνο. Φαίνεται ακόμα πιο μαγικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η οικογένεια Παπαδοπούλου απέκτησε το πρώτο της μικρό εργοστάσιο το 1938, 16 χρόνια αφού βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά κι έβαλε στόχο να κάνει τα μπισκότα ανάρπαστα στην Ελλάδα. Μηχανήματα ελληνικής κατασκευής αγοράζονται και η παραγωγή περνά σε άλλο επίπεδο.
Ο πόλεμος όμως έχει άλλα σχέδια, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη του το 1940. Ενώ οι Έλληνες έχουν ήδη αγαπήσει τα Πτι – Μπερ, τα Γεμιστά και τα Μιράντα και ο ελληνικός στρατός καταναλώνει ως ξηρά τροφή τον πρόδρομο των Cream Crackers, η επιχείρηση επιτάσσεται από τους Γερμανούς το 1941. Το 1943 οι αδελφοί Παπαδόπουλοι σταματούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το νήμα πιάνεται πια ξανά μεταπολεμικά.
Το 1948 ο ένας αδελφός, ο Νίκος ταξιδεύει στη Δυτική Ευρώπη για να μάθει τα πάντα για το μπισκότο στο εξωτερικό. Ο Ευάγγελος συνδιοικεί την επιχείρηση παραμένοντας στην Ελλάδα. Παίρνει λίγα χρόνια, με μικρά και σταθερά βήματα μέχρι να ανακάμψουν και να κάνουν το μεγάλο άλμα. Οι γεύσεις τους έχουν ριζωθεί στην καρδιά των Ελλήνων και οι κόποι τους βρίσκουν την πρώτη τους σύγχρονη στέγη στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πέτρου Ράλλη. Το ημερολόγιο δείχνει 1957.
Ευάγγελος Παπαδόπουλος. Ο άνθρωπος πίσω από το μεγάλο κόκκινο Π
«Εμείς οι παλαιοί κάναμε προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα κι όχι ριψοκίνδυνα άλματα και εφαρμόζαμε μία στρατηγική μακρόπνοη», έχει πει ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο ιδρυτής της εταιρείας. Μίας εταιρείας που μέσα στη δεκαετία του 1960 είχε βρεθεί πια σε ηγετική θέση στον κλάδο της μπισκοτοποιίας στην Ελλάδα. «Με σκληρή δουλειά και αισιοδοξία, με εντιμότητα και τόλμη, με σεβασμό στον καταναλωτή μας, είδαμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο», πρόσθετε ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, που το 1968 χάνει τον αδερφό του, Νίκο κι η επιχείρηση γίνεται η δική του προσωπική υπόθεση.
To λογότυπο της εταιρείας που ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι εξίσου προσωπική υπόθεση. Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, που είναι πλέον ιδιοκτήτης της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία, διαλέγει αυτό το μεγάλο κόκκινο Π με τις φιγούρες των τεσσάρων παιδιών του να το στεφανώνουν. Είναι 1972 κι έναν χρόνο μετά το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας ανοίγει στη Θεσσαλονίκη.
Είναι η εποχή της επέκτασης, που επισφραγίζεται στο τέλος της δεκαετίας του 1970 με τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος, του Caprice, που μέλει να γίνει η ναυαρχίδα των εξαγωγών της εταιρείας.
Η δεκαετία του 1980 φέρνει ακόμα ένα εργοστάσιο, στο Βόλο, αλλά και την είσοδο της εταιρείας Παπαδοπούλου στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων, με τα παξιμαδάκια Krispies. Δεν είναι τυχαίο που η εταιρεία εμφανίζεται στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις εκείνη τη δεκαετία, ενώ δεν υπάρχει σπίτι στην Ελλάδα που να μη συνδέει την καθημερινότητά της με τα προϊόντα μίας άλλης οικογένειας, της οικογένειας Παπαδοπούλου.
Οικογένεια Παπαδοπούλου: Η νέα γενιά
Η νέα γενιά, το νέο αίμα της οικογένειας Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει τη συνέχεια του έργου του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, την δεκαετία του 1990. Είναι το 1995, σε μία υπέροχη, σοκολατένια περίοδο για τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, που βουτιούνται ένα ένα στη σοκολάτα και κυκλοφορούν, που η Ιωάννα Παπαδοπούλου αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία της εταιρείας.
Τα καινούργια εργοστάσια εγκαινιάζονται στα Οινόφυτα και οι φρυγανιές Παπαδοπούλου κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά ως Goldies και μας κατακτούν εκ νέου. Η μεγάλη αγάπη πάντως, παραμένουν τα μπισκότα και τα Digestive έρχονται δυναμικά στα 90s να το αποδείξουν.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την οικογένεια Παπαδοπούλου κλείνει όταν ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, πεθαίνει το 2003 σε ηλικία 93 ετών. Για εκείνους είναι ο αγαπημένος μπαμπάς και παππούς, ο άνθρωπος που ήταν η ζωντανή απόδειξη πως τα εμπόδια, οι πόλεμοι, οι αντιξοότητες δεν μπορούν να τα βάλουν με το όνειρο. Για εμάς ήταν το όνομα πίσω από το μεγάλο κόκκινο Π, ο άνθρωπος που έφερε όλες αυτές τις γεύσεις των μπισκότων στις δικές μας κουζίνες.
Οι γενιές αλλάζουν αλλά τα πράγματα παραμένουν ίδια. Μία οικογένεια, η οικογένεια της Ιωάννας Παπαδοπούλου και των δύο γιων της, Κωνσταντίνου και Ευάγγελου Αργυρόπουλου, συνδέονται ολοένα και περισσότερο με τις δικές μας κι ο κρίκος της γερής αυτής αλυσίδας είναι οι γεύσεις. Οι Φρυγανιές Χωριάτικες, οι Στρογγυλές Φρυγανιές οι Goldies που γίνονται «Φρυγανιές Παπαδοπούλου» και η σειρά Χωρίς Ζάχαρη κάνουν τη σύνδεσή μας πιο δυνατή. Η οικογένεια Παπαδοπούλου δεν είναι πια υπόθεση μόνο γλυκιά για εμάς. Είναι καθημερινή συνήθεια.
Μία καθημερινή σχέση
Το 2010 αυτή η «καθημερινή σχέση» που αποκτά η οικογένεια Παπαδοπούλου με το κοινό της ενισχύεται καθώς η εταιρεία Παπαδοπούλου μπαίνει στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού. Σε μία δεκαετία που όλοι μας είπαμε «το ψωμί ψωμάκι» λόγω της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία Παπαδοπούλου δεν προχωρά σε μειώσεις προσωπικού, επεκτείνεται σε νέες αγορές, δίνει στο ψωμί μας τη γεύση της και αυξάνει παράλληλα το προσωπικό της.
Ακόμα περισσότερα προϊόντα λανσάρονται που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Και κάθε ηλικία μέσα στην εταιρεία Παπαδοπούλου εξελίσσεται εξίσου, αφού το 2015 ο Ευάγγελος Αργυρόπουλος – Παπαδόπουλος, αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου και Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου στην επιχείρηση.
Το σήμερα είναι εδώ. Και στο σήμερα η οικογένεια Παπαδοπούλου συνεχίζει να τιμά τη σχέση της με τους καταναλωτές κι όχι μόνο τους Έλληνες καταναλωτές. Τα προϊόντα Παπαδοπούλου μεταφέρονται σε περισσότερες από 60 χώρες και σε 5 ηπείρους αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει όριο σε όσα μπορείς να ονειρευτείς και να πετύχεις. Νέες γεύσεις σε ακολουθία με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, χαρακτηρίζουν τα προϊόντα της εταιρείας στο σήμερα, της πρώτης που λάνσαρε στην ελληνική αγορά αγαπημένα προϊόντα με λιγότερη ή και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Η οικογένεια Παπαδοπούλου ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια για μία καλύτερη ζωή για τα μέλη της κι έκανε τη δική μας ζωή πολύ πιο γευστική. Τα βραβεία που έχει λάβει σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις μπορεί να κοσμούν τα γραφεία μίας εταιρείας που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής, αλλά το βραβείο που της δίνεις εσύ καθημερινά όταν επιλέγεις τα προϊόντα τους από τα ράφια, είναι αυτό στο οποίο στόχευαν πάντα. Από τότε που η ξύλινη σφραγίδα τους έπεσε πάνω σε ένα Πτι- Μπερ κι άλλαξε την ζωή τους και τη δική μας για πάντα.