WATCHLIST

Jimmy Savile: Ένα φρικτό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο Netflix

Courtesy of Netflix © 2022

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο Jimmy Savile: A British Horror Story, επανεξετάζει την ιστορία του πιο διάσημου – και καταστροφικού – DJ και τηλεοπτικού παρουσιαστή της Βρετανίας.

Ο Jimmy Savile, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών οικοδεσπότης στο Top of the Pops και στο Jim’ll Fix It του BBC, πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών. Λίγο αργότερα, ένα φρικτό ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, ήρθε στο φως.

Στον απόηχο του θανάτου του, ορδές ανθρώπων εμφανίστηκαν, ισχυριζόμενοι ότι ο Savile τους είχε κακοποιήσει, βιάσει ή κακοποιήσει με άλλο τρόπο. Οι ισχυρισμοί εναντίον του Jimmy Savile δείχνουν ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά πάνω από 400 άτομα, σε διάστημα 54 ετών (από το 1955 έως το 2009). Οι ηλικίες των θυμάτων του κυμαίνονται από 5 έως 75 ετών.

Οι ερευνητές, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν δεκάδες ιστορίες από το παρελθόν του Savile. Ένα ολόκληρο έθνος βυθίστηκε σε σοκ και κλήθηκε να παλέψει με τις συνέπειες των πράξεων ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν λογοδοτούσε ποτέ και σε κανέναν στη ζωή του.

Το νέο ντοκιμαντέρ, Jimmy Saville: A British Horror Story, εξερευνά την άνοδο του Saville στη φήμη, την πτώση του, καθώς και τους ισχυρούς φίλους που του χάρισαν «ελευθέρας», σε κάθε πτυχή της ζωής στη Βρετανία.

Χτίζοντας το μύθο του Jimmy Savile

Ο Savile άρχισε να χτίζει την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ως παρουσιαστής ραδιοφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το χιουμοριστικό του ύφος και η ευγένειά του, τον βοήθησαν να εκτιναχθεί σε δημοτικότητα.

Το 1958, έγινε DJ στο Radio Luxembourg, και το 1968, εντάχθηκε στο BBC Radio 1, όπου εργάστηκε για περίπου 20 χρόνια. Τελικά, θεωρήθηκε κορυφαίος παρουσιαστής και λατρεύτηκε σαν θεός, από το βρετανικό κοινό. «Καταλάβαινε ότι υπήρχε μια σύνδεση που μπορούσες να έχεις με τους ανθρώπους μέσω μιας τηλεοπτικής οθόνης», σχολιάζει χαρακτηριστικά, ο Βρετανός τηλεοπτικός κριτικός Mark Lawson.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Savile συνεργαζόταν τακτικά με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το ψυχιατρικό νοσοκομείο Broadmoor, η σχολή Duncroft και το νοσοκομείο Stoke Mandeville, ήταν μερικά από τα μέρη όπου σύχναζε. Μάζευε τεράστια χρηματικά ποσά για δωρεές, και αφιέρωνε επίσης ώρες ως εθελοντής. Το προσωπικό του νοσοκομείου του Broadmoor, του έδωσε ακόμη και το δικό του ξεχωριστό δωμάτιο, για να μένει όποτε θέλει.

Jimmy Savile: Ο άντρας πίσω από ένα φρικτό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης Courtesy of Netflix © 2022

Κολλητός της Margaret Thacher και της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Το φιλανθρωπικό του έργο, τράβηξε την προσοχή της τότε πρωθυπουργού Margaret Thacher, η οποία δεν έχανε ευκαιρία να τον επαινεί δημόσια. Ήταν η Thacher άλλωστε εκείνη η οποία άσκησε πιέσεις για να λάβει ο Savile, τον τίτλο του ιππότη. Το 1971, ο Savile απέκτησε τον τίτλο του OBE. 19 χρόνια αργότερα, το 1990, χρίστηκε ιππότης, από τη Βασίλισσα της Αγγλίας και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο. Ήταν πλέον ο Sir James Savile. Συνδέθηκε επίσης με πολιτικούς, αστυνομικούς και μέλη του κοινοβουλίου για δεκαετίες, πριν κατηγορηθεί δημόσια για οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας.

Η παραλίγο αποκάλυψη

Το μυστικό του Savile παραλίγο να αποκαλυφθεί το 2007, όταν επικοινώνησε με την αστυνομία του Surrey, μια γυναίκα, δηλώντας ότι 30 χρόνια πριν, ήταν μάρτυρας “σε περιστατικό” στο σχολείο Duncroft. Τρεις ακόμη γυναίκες επιβεβαίωσαν την ιστορία της, αλλά όταν ο Jimmy Savile κλήθηκε για κατάθεση στην αστυνομία το 2009, αρνήθηκε τα πάντα και απείλησε με μήνυση.

Οι τρεις γυναίκες φέρεται να ήταν απρόθυμες να πάνε σε δίκη. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση. Για σχεδόν δύο χρόνια, δεν προέκυψε τίποτα από τις κατηγορίες που επιβλήθηκαν εναντίον του Savile. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, θεώρησε δεδομένη την αθωότητά του.

Όλα αλλάζουν το 2011

Jimmy Savile: Ο άντρας πίσω από ένα φρικτό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης Courtesy of Netflix © 2022

Το 2011, όλα άλλαξαν όταν ένα άλλο θύμα, η Karin Ward, έγραψε στο Διαδίκτυο, για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Savile. Η Ward περιγράφοντας την κακοποίηση της από τον Savile, δηλώνει: «Ήθελε να τον χαϊδέψω. Μου υποσχέθηκε ότι αν του έκανα στοματικό σεξ θα κανόνιζε για εμένα και τους φίλους μου, να εμφανιστούμε στην τηλεοπτική του εκπομπή. Έλεγε ότι θα συμβούν μόνο καλά πράγματα». Ωστόσο, λίγο πριν την τηλεοπτική μετάδοση της ιστορίας της, κορυφαία στελέχη του BBC ζήτησαν από τους παραγωγούς να μην προβληθεί. Έτσι η ιστορία της Ward, μπήκε στο ράφι, σύμφωνα με τον πρώην δημοσιογράφο του BBC, Meirion Jones.

Ακόμα κι αν η ιστορία της δεν προβλήθηκε από το BBC, επικοινωνία της Ward με τον Jones, οδήγησε άλλους επιζώντες να επικοινωνήσουν μαζί του επίσης. Το θέμα μεταδόθηκε αργότερα στο ITV.

Μια άλλη επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης, η Sam Brown, εμφανίστηκε επίσης, δηλώντας ότι ο Savile την κακοποίησε πολλές φορές όταν ήταν έφηβη, σε εκκλησιαστικές λειτουργίες στο παρεκκλήσι Mandeville. Μετά το θάνατο του Jimmy Savile και με την υποστήριξη του συζύγου της, η Brown ήξερε ότι έπρεπε να μιλήσει. «Το έκανα και μπορώ να κοιτάξω τα παιδιά μου με λιγότερο πόνο τώρα. Στην πραγματικότητα έφερα πιο κοντά το παιδί που έχω μέσα μου. Νομίζω ότι αυτό αξίζει», λέει η ίδια στο ντοκιμαντέρ.

H μετά θάνατον αποκαθήλωση του Jimmy Savile

Jimmy Savile: Ο άντρας πίσω από ένα φρικτό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης Courtesy of Netflix © 2022

Καθώς η σκοτεινή αλήθεια, αποκαλύφθηκε μετά το θάνατό του, ο Savile αποκηρύχθηκε ευρέως. Η εικόνα του στην ποπ κουλτούρα αναδιατυπώθηκε. Οτιδήποτε τιμούσε τη ζωή και το έργο του, έγινε κομμάτια. Μια δεκαετία αργότερα, το όνομα του Jimmy Savile, προκαλεί ακόμα θυμό και απογοήτευση.

Πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς κατάφερε να ξεγελάσει τόσο πολύ κόσμο, για τόσο καιρό. Στο ντοκιμαντέρ, ο δημοσιογράφος Andrew Neil λέει ότι ήταν τεράστιο λάθος του BBC, να μη δημοσιεύσει την ιστορία της Ward για τον Savile: «Θα έπρεπε να είχαμε τσακώσει νωρίτερα αυτόν τον τύπο».