FITNESS

Ο απίστευτος λόγος που σαμποτάρει τις προσπάθειές σου να χάσεις βάρος

Pexels

Η απώλεια περιττών κιλών, αλλά και η διατήρηση του ιδανικού βάρους, μπορεί να γίνει μια δύσκολη και απαιτητική υπόθεση. Οι διάφορες εξαντλητικές δίαιτες που γίνονται της μόδας, όπως αυτή που ακολούθησε η Kim Kardashian για να φορέσει το θρυλικό φόρεμα της Marilyn Monroe στο Met Gala 2022, είναι μια εύκολη παγίδα που μπορεί να απειλήσουν τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική σου υγεία. Η σημερινή παγκόσμια ημερά κατά της δίαιτας, μας υπενθυμίζει το εξής: Όποιες προσπάθειες απώλειας βάρους, πρέπει να γίνονται με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση. Α! Και καλό ύπνο.

Πώς συνδέεται ο ύπνος με τις προσπάθειες σου να χάσεις βάρος

Ο απίστευτος λόγος που σαμποτάρει τις προσπάθειές σου να χάσεις βάρος Pexels

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνθρωποι στον ύπνο, μειώνεται σταθερά. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητά του ύπνου. Για μεγάλο μέρος της ίδιας χρονικής περιόδου, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξήθηκε σε Ευρώπη και Αμερική αυξήθηκε, αντανακλώντας μια τάση προς υψηλότερα σωματικά βάρη και αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.

Σε απάντηση σε αυτές τις τάσεις, πολλοί ερευνητές άρχισαν να υποθέτουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ βάρους και ύπνου. Πολυάριθμες μελέτες, έχουν δείξει ότι ο περιορισμένος ύπνος, όπως και η κακή ποιότητα ύπνου, μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολικές διαταραχές, αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας.

Μια νέα έρευνα υπογραμμίζει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος αν θέλεις να χάσεις βάρος

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά και καλά δυσκολεύονται περισσότερο να χάσουν βάρος. Με άλλα λόγια, η κακή ποιότητα του ύπνου υποσκάπτει τις δίαιτες και διευκολύνει την ανάκτηση των όποιων χαμένων κιλών. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, πραγματοποίησαν μία ελεγχόμενη με placebo μελέτη. Σε αυτή συμμετείχαν 195 παχύσαρκα άτομα, 18 έως 65 ετών.

Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έκαναν αρχικά μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (800 τη μέρα) επί οκτώ εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έχασαν κατά μέσο όρο το 12% του σωματικού βάρους τους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες. Επί ένα χρόνο, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην μελέτη, έπαιρναν καθημερινά ένα φάρμακο που διευκόλυνε την απώλεια βάρους. Άλλοι έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Μερικοί ασκούνταν σωματικά και ορισμένοι συνδύαζαν την άσκηση με το φάρμακο. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές  παρακολουθούσαν τη διάρκεια και τη ποιότητα του ύπνου τους.

Απώλεια βάρους, ποιότητα ύπνου σημειώσατε Χ

Διαπιστώθηκε ότι μετά την αρχική απώλεια βάρους μέσω δίαιτας, βελτιώθηκε η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου, όλων των συμμετεχόντων. Μετά από 1 χρόνο, όσοι είχαν εντάξει τη σωματική άσκηση στη ρουτίνα τους, διατήρησαν αυτήν τη βελτίωση στον ύπνο τους. Αντίθετα, όσοι δεν ασκούνταν, την έχασαν. Επίσης, το φάρμακο (λιραγλουτίδη) δεν βελτίωσε τον ύπνο περισσότερο από ό,τι το placebo.

Ακόμη, όσοι από την αρχή της έρευνας κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα αύξησαν στη διάρκεια του επόμενου έτους κατά μέσο όρο κατά 1,3 μονάδες τον δείκτη μάζας σώματός τους, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν πάνω από 6 ώρες. Ανάλογη, ήταν η αύξηση του βάρους για όσους είχαν τη χειρότερη βαθμολογία όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια δίαιτας πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση του ύπνου και σε αυτό θα βοηθήσει η σωματική άσκηση για τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για να χάσεις βάρος

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμούνται αρκετά (τουλάχιστον 6 ώρες) λόγω στρες, χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, υπερβολικής εργασίας κ.ά. Η ανεπάρκεια και κακή ποιότητα του ύπνου, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης, παχυσαρκίας, διαβήτη, φλεγμονής, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου.

Άλλη σχετική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, ανέλυσε στοιχεία για 1.850 παχύσαρκους ανθρώπους, με μέση ηλικία 53 ετών και δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το 80% των συμμετεχόντων, είχαν προσπαθήσει να χάσουν βάρος το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, μόνο το 25% είχαν καταφέρει να χάσουν τουλάχιστον το 5% των κιλών τους. Οι πιο συχνές μέθοδοι απώλειας βάρους ήταν οι δίαιτες (72% των ατόμων), η σωματική άσκηση (22%) και η χρήση σχετικών φαρμάκων (12%).