ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Γυναίκες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής βίας. Ναι, και στην Ελλάδα

iStock

To κίνημα MeToo έλαμψε και στην Ελλάδα μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τον χώρο του αθλητισμού και στη συνέχεια προχώρησε εκεί που οι προβολείς ρίχνουν τα πιο δυνατά τους φώτα: στην τηλεόραση και το θέατρο. Με τη σεξουαλική παρενόχληση να μην κάνει διακρίσεις ως προς τον κλάδο στον οποίο θα εμφανιστεί, ο χώρος της δημοσιογραφίας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι είναι επισήμως στη λίστα με τα θύματα της αλαζονικής, τοξικής αρρενωπότητας που χρησιμοποιεί την εξουσία και τη δύναμή της για να αποκτήσει κυριολεκτικά τα πάντα.

Ο Matt Lauer είναι ένα τρανό παράδειγμα επιφανούς, δυνατού άνδρα δημοσιογράφου που είδε την καριέρα του μπροστά στις κάμερες να καταστρέφεται, εξαιτίας της συμπεριφοράς που είχε – φυσικά – πίσω από αυτές. Πρόκειται για τον συμπαρουσιαστή του Today Show του NBC από το 1997, ο οποίος και απολύθηκε 20 χρόνια μετά, εξαιτίας «ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς». Το συμβόλαιο του Lauer τερματίστηκε από το NBC τον Νοέμβριο του 2017, αφού το δίκτυο ανέφερε ότι έλαβε «μια λεπτομερή καταγγελία από μια συνάδελφό του για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας» και πρόσθεσε ότι είχαν «λόγο να πιστέψουν ότι αυτό μπορεί να μην ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Με το story του Lauer να αποτελεί ενδεχομένως πηγή έμπνευσης της σειράς The Morning Show, φαίνεται πως η μυθοπλασία εμπνέεται από τη ζωή περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε. Δεν χρειάζεται τελικά και καλπάζουσα φαντασία για να αποδώσεις την πραγματικότητα, ενδεχομένως όχι και τόσο σκληρή όσο είναι στ’ αλήθεια.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι παγκοσμίως, αναφέρουν τη σεξουαλική παρενόχληση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά στις χώρες τους. Σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων είπε ότι η παρενόχληση ήταν συνηθισμένη και το 30% είπε ότι συχνά οδηγεί σε σεξουαλική βία.

Σχεδόν το 80% των γυναικών δημοσιογράφων που απάντησαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ανέπτυξαν στρες. Το 65% μίλησε για άγχος και το 30% για κατάθλιψη. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 150 δημοσιογράφοι από 112 χώρες.

Ο ρόλος του διαδικτύου

Η μελέτη τόνισε επίσης τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει το Διαδίκτυο στη διάδοση της βίας κατά των γυναικών δημοσιογράφων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της έμφυλης βίας συμβαίνει στο Διαδίκτυο, ακολουθούμενο από το χώρο εργασίας. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν οι μισές από τις δημοσιογράφους που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έχουν λογοκριθεί στο διαδίκτυο και περίπου το 43% από αυτούς έκλεισαν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε προσωρινά είτε οριστικά.

Μερικές από αυτές τις επιθέσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα των θεμάτων που καλύπτουν ορισμένες γυναίκες δημοσιογράφοι, καταλήγει η έρευνα. Όσες καλύπτουν αθλητισμό και πολιτική, τους πλέον ανδροκρατούμενους τομείς δηλαδή, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν περιγράψει ότι δέχθηκαν επίθεση.

«Το γεγονός ότι οι γυναίκες γράφουν συχνά για τις γυναίκες και τον φεμινισμό, καθώς και για ευαίσθητα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι μειονότητες, τις εκθέτει σε διπλό κίνδυνο εκφοβισμού, που σχεδόν πάντα περιλαμβάνει σεξουαλικές προσβολές», είπε μια δημοσιογράφος από την Ισπανία.

(Και) Οι Ελληνίδες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Μετά από ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ την περασμένη χρονιά που ενθάρρυνε γυναίκες δημοσιογράφους να μην κάνουν πίσω και να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά σεξουαλικής βίας στον χώρο εργασίας, μία νέα έρευνα έρχεται να δώσει φωνή σε όλες όσες φοβούνται να μιλήσουν για τους δικούς τους λόγους.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να δώσει τη δυνατότητα στις Ελληνίδες δημοσιογράφους για πρώτη φορά να μιλήσουν ανοιχτά, προστατεύοντας παράλληλα την ανωνυμία τους, για περιστατικά παρενόχλησης, σωματικής και λεκτικής κακοποίησης και σεξουαλικής βίας που έχουν βιώσει. Στόχος είναι να καταγραφούν περιστατικά που δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής και δεν έχουν τιμωρηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να συμμετέχεις στην έρευνα, θα βρεις εδώ.