Η Νατάσα Εξηνταβελώνη αποθεώνεται για το «αντρικό» της στήθος και όσα λέει γι’ αυτό
- 25 ΑΥΓ 2022
Η Νατάσα Εξηνταβελώνη είχε ανεβάσει εδώ και λίγες μέρες μία φωτογραφία της στο Instagram που την έδειχνε να επιπλέει στη θάλασσα με το στήθος της γυμνό. Είχε καλύψει τις θηλές της με λευκό χρώμα, για να τις «κρύψει» από το αυστηρό και μεροληπτικό βλέμμα του Instagram. Η κίνησή της δεν ήταν αρκετή, το Instagram την είδε, την έκρινε ως άσεμνη και την «κατέβασε». Η αντίδραση της ηθοποιού που την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν θα πρωταγωνιστεί στη σειρά Ο παράδεισος των κυριών, ήταν να γράψει ένα κείμενο για την υποκρισία του Instagram, που όλοι έχουμε ανάγκη να διαβάσουμε.
«Αυτή ήταν αρχικά μια εικόνα που τραβήχτηκε από τη φίλη και υπέροχη καλλιτέχνιδα Δέσποινα Σπύρου στη Βουλιαγμένη, με το κορίτσι γυμνό στο νερό. Για εμένα ήταν μια εικόνα αγάπης, μελαγχολίας, ελπίδας μετά τη θλίψη και ένα σύμβολο ρευστότητας», ανέφερε η Νατάσα Εξηνταβελώνη. Η ηθοποιός εξήγησε έπειτα πως παρόλο που δεν πίστευε ότι αυτή είναι μία «προκλητική» εικόνα, έκανε ό,τι έμοιαζε απαραίτητο για να μην την αντιμετωπίσει ως τέτοια εικόνα η πλατφόρμα.
«Και ενώ ποτέ δε θα σκεφτόμουν ότι αυτή είναι μια προκλητική εικόνα, παρά το ότι ζωγραφίσαμε την περιοχή του στήθους μου για να συμμορφωθούμε στους όρους του Instagram, τελικά αυτό τη βρήκε ακατάλληλη, και την κατέβασε. Θα μου πεις, σιγά το πρωτότυπο. Ναι. Αλλά δεν έχει να κάνει με καμία πολιτική ορθότητα. Είναι εντελώς συναισθηματική η τοποθέτησή μου», διευκρίνισε η Νατάσα Εξηνταβελώνη.
«Γιατί την ίδια ώρα εγώ ούτε γυμνισμό συνηθίζω να κάνω και τόσο, ούτε φεμινίστρια αξιώνω να λέγομαι (μου λείπει αρκετή ακόμη βιβλιογραφία, αλλά το παλεύω). Όμως μιλάμε για ένα γυναικείο σώμα (το δικό μου εν προκειμένω) που σεξουαλικοποιείται, ακριβώς επειδή είναι γυναικείο (και άρα προκαλεί)», σημείωσε έπειτα η Νατάσα Εξηνταβελώνη. Η ίδια βρήκε τον τρόπο να καταφέρει να κρατήσει τη φωτογραφία της στην πλατφόρμα. Δεν χρειαζόταν πολλά, απλά το γυναικείο της στήθος να γίνει αντρικό. Το αντρικό στήθος δεν προκαλεί, ολοι το ξέρουν αυτό. Το αντρικό στήθος όπως και κάθε τι αντρικό στην κοινωνία που ζούμε, μόνο προκαλείται.
Πόσες φορές αντέχεις να το συνειδητοποιείς αυτό στη ζωή σου; Πόσες φορές αντέχεις να βλέπεις το σώμα σου να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το αντρικό, μία διαφορά που το «χρωματίζει» με ιδιότητες που δεν φέρεις, μία διάκριση που τελικά επηρεάζει σε ελάχιστο, μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τη ζωή σου; Και δεν μιλάω για την ζωή σου στο Instagram, αλλά εκτός. Εκεί όπου το σώμα σου σεξουαλικοποιείται επίσης κάθε ώρα και κάθε στιγμή χωρίς τη θέλησή σου.
Εκεί όπου θα κριθείς για το τι φοράς, πώς φέρεσαι, πόσα «δικαιώματα» δίνεις, απλά και μόνο επειδή έχεις αυτό το σώμα, αυτό που από μόνο του αποκτά ιδιότητες που εσύ ποτέ δεν νιώθεις. Αυτό που περπατά, κινείται, στέκεται και «προκαλεί».
«Αυτό όταν το παθαίνεις είναι πάντα άδικο και πάντα σοκαριστικό. Αυτή είναι η ηθική του insta, που μετά από τόσα φίλτρα και ωραιοποίηση (ο θεός να την κάνει), βάζει όριο στην υπόνοια της θηλής του γυναικείου στήθους», σημείωσε η ηθοποιός στη συνέχεια.
«Και η μεγαλύτερη σφαλιάρα εδώ είναι η υποκρισία. Γιατί με ένα “σέξι” εσώρουχο θα ήταν όλα μια χαρά», συμπλήρωσε η Νατάσα Εξηνταβελώνη. «Έχω πρόβλημα με το σέξι εσώρουχο και με το κορίτσι που επιθυμεί να το φορέσει; Κανένα, μα κανένα. Ας είναι όσο γυμνό θέλει, σε όποια πόζα θέλει, όπως θέλει. Με ενοχλεί όμως η αντικειμενικοποίηση του γυναικείου σώματος, γιατί αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα κορίτσι και καμία θηλυκότητα. Φτιάχνουμε ως κοινωνίες μια κοινή λογική, που καθόλου κοινή δεν είναι. Ίσως είναι απλώς η λογική της πατριαρχίας, καμία φορά η λογική του σεξιστή, που επειδή δεν του αρέσει κάτι ή δεν τον βολεύει, αυτό το κάτι ορίζεται ως παράλογο, άδικο, παράνομο, “αφύσικο”», πρόσθεσε.
Η Νατάσα Εξηνταβελώνη είπε τα αυτονόητα για μία ακόμα φορά. Το ξέρει πως είναι αυτονόητα, το ξέρει ότι είναι πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί. Αλλά καμιά φορά, κι εκείνη, όπως κι όλες μας, απελπίζεται. «Εν κατακλείδι, όλα αυτά τα ξέραμε. Όμως και πάλι δεν παύουν να σε απελπίζουν γιατί είναι συσσωρευμένα και επανέρχονται. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, και το να μοιραζόμαστε μια αυτονόητη αντίρρηση στα όσα γίνονται, δεν είναι καθόλου αυτονόητο», σημείωσε.
Τέλος ευχαρίστησε τη Δέσποινα Σπύρου «που με έντυσε με ένα ανδρικό στήθος για να είμαι συμβατή στα ψέματα και της υπόσχομαι περισσότερο γυμνισμό από εδώ και πέρα στην πραγματική ζωή», κατέληξε η Νατάσα Εξηνταβελώνη.
Με την άποψή της συμφώνησαν 15,5 χιλιάδες άτομα κι ανάμεσά τους αρκετοί συνάδελφοί της που έσπευσαν να δείξουν την υποστήριξή τους με ένα σχόλιο. «Μα πόσο ωραία το είπες», έγραψε η Σμαράγδα Καρύδη, ενώ η Ευγενία Σαμαρά και η Μαρία Κίτσου της έστειλαν emoji που την χειροκρότησαν όπως τη χειροκροτούμε νοερά κι εμείς.
Η ζωή μας κρίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά από το πιο μικρό, όπως μία φωτογραφία στο Instagram, ως το πιο μεγάλο και τα σχόλια «τα’ θελε ο κ@@@@ σου», που ίσως αντιμετωπίσουμε αν κάποιος μας βιάσει. Θα είναι επειδή τον προκάλεσε το σώμα μας.
Το σώμα μας που αποτελείται από κύτταρα όπως το αντρικό. Το σώμα μας που λειτουργεί όπως το αντρικό. Το σώμα μας που έχει δύο θηλές όπως το αντρικό. Κι όμως δεν είναι καθόλου ίσο.
«Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει βιώσει το σεξισμό. Είναι παντού. Στο σουπερμάρκετ, στο μετρό, στα προϊόντα και στις διαφημίσεις τους, στην οικογένεια, στη σχολική τάξη, στο βιογραφικό για τη δουλειά. Είναι ενσωματωμένος ο σεξισμός στην κοινωνία. Όταν αναγνωρίζω τον σεξισμό, δεν είμαι πάντα ευγενική στις αντιδράσεις μου. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να το αλλάξω, όχι γιατί πιστεύω πως είναι κακό ή άδικο, κυρίως όμως γιατί θέλω να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι χρειάζεται χρόνος και εκπαίδευση. Όσο και να ανυπομονώ, πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα», είχε πει η Νατάσα Εξηνταβελώνη σε συνέντευξή της στο LadyLike. Αυτά τα βήματα περιμένουμε όλες.