ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ευθανασία στο γαϊδουράκι, οι αιχμές των φιλοζωικών και οι αντιδράσεις στο Twitter

Unsplash

Σε ευθανασία υπεβλήθη αργά το βράδυ της Τρίτης, 30 Αυγούστου, το γαϊδουράκι που υπέστη κακοποίηση από τον αντιδήμαρχο Ζίτσας Ιωαννίνων. Το ζώο που η περιπέτειά του είχε κινητοποιήσει φιλοζωικές οργανώσεις και πολίτες που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του αντιδημάρχου, εξετάστηκε από ιππίατρο που έσπευσε στο σημείο όπου νοσηλευόταν το ζώο από τη Θεσσαλονίκη με τη μεσολάβηση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Ο ιππίατρος έκρινε ότι τα τραύματα του ζώου ήταν πολύ βαθιά, ενώ παρουσίαζε και άλλα προβλήματα, όπως υποθερμία και δυσκολία στην αναπνοή.

Το τέλος για το γαϊδουράκι, η ιστορία του οποίου συγκλόνισε με τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από τον ιδιοκτήτη του τα social media το περασμένο σαββατοκύριακο, ήταν θλιβερό και βύθισε σε ακόμα περισσότερη θλίψη το Twitter. Εντωμεταξύ η δικηγόρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας, Έλενα Αρβανίδη και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω Ιωαννίνων, Ευαγγελία Κρυστάλλη, μίλησαν στην εκπομπή, Κοινωνία Ώρα MEGA για την κακοποίηση του γαϊδουριού. Η τελευταία ήταν παρούσα και στη διαδικασία ευθανασίας του κακοποιημένου ζώου.

«Από τη στιγμή που ενημερώθηκα ως μέλος του φιλοζωικού σωματείου, έτρεξα αμέσως στο σημείο. Οδηγώντας αυτά τα χιλιόμετρα για να φτάσω στο χωριό, επικοινώνησα με την κ. Δημοπούλου που βρήκα στο τηλέφωνο και ζήτησα τη βοήθειά της. Η κ. Δημοπούλου είναι η αρμόδια για την προστασία των ζώων στο υπουργείο Εσωτερικών, και στη συνέχεια βρήκα την κ. Μπομπολάκη. Οι δύο αυτές κυρίες με βοήθησαν απ΄ το πρώτο λεπτό», ανέφερε αρχικά η Ευαγγελία Κρυστάλλη.

Ο ιππίατρος που εξέτασε το γαϊδουράκι, όπως εξήγησε η ίδια «κλήθηκε από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, γιατί για να μεταφερθεί ένα ζώο, από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος – κλινική – για να μπορέσει να περιθάλψει το ζώο. Δεν ήταν εύκολο πράγμα αυτό». Όπως ανέφερε έπρεπε τα φιλοζωικά σωματεία να έχουν την άδεια του ανθρώπου που το κακοποίησε για να μπορέσουν να το δουν. «Μας την έδωσε και αμέσως επικοινώνησα με τον πρώτο γιατρό που βρήκα, για να πάμε να δούμε το ζώο και είχαμε αγωνία σχετικά με το εάν το ζώο έπαιρνε πρώτη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό έγινε τη Δευτέρα, γιατί μέχρι την Κυριακή ψάχναμε τόσο το ζώο όσο και το δράστη». εξήγησε στη συνέχεια.

«Από τη στιγμή που μάθαμε ότι το ζώο είναι ζωντανό άρχισαν οι προσπάθειες να συνεννοηθούμε για να βρούμε έναν γιατρό, τι ιατρός το είδε και αν το είδε. Δευτέρα πρωί πήραμε την άδεια παρουσία του Εισαγγελέα και στη συνέχεια έναν γιατρό που να έχει διαθέσιμο χρόνο εκείνη την ώρα, και πήγαμε μαζί και είδαμε το ζώο. Εάν στα Ιωάννινα υπήρχε κλινική, εάν η Κυριακή δεν ήταν Κυριακή και ήταν Δευτέρα, και το έβλεπε αμέσως γιατρός και είχαμε πού να το πάμε για να περιθαλπεί σωστά, ίσως σωζόταν το ζώο. Ως και την τελευταία στιγμή το ζώο βρισκόταν στην περιουσία του αντιδημάρχου», πρόσθεσε η Ευαγγελία Κρυστάλλη.

Οι αιχμές από τις φιλοζωικές οργανώσεις προς κτηνιάτρους

Η δικηγόρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας, Έλενα Αρβανίτη, άφησε αιχμές εναντίον των κτηνιάτρων που εξέτασαν αρχικά το γαϊδουράκι στα Ιωάννινα. «Θα ήθελα να επισημάνω πως ουδόλως συνάδει η γνωμάτευση του ιππίατρου, που κλήθηκε από τη Θεσσαλονίκη από την Πανελλαδική Ομοσπονδία με την εικόνα που μας παρουσιάστηκε από τους κτηνιάτρους που εξέτασαν το ζώο στα Γιάννενα», είπε αρχικά η δικηγόρος.

«Οι κτηνίατροι δεν μας έδωσαν την έκταση όπως ήταν στην πραγματικότητα. Η γνωμάτευση του ιππίατρου μιλάει για εκτεταμένα τραύματα στην θωρακική και κοιλιακή χώρα, για κάταγμα στο βραχιόνιο, υπάρχει θλάση στο διάφραγμα, που σημαίνει ότι το ζώο δεν ανέπνεε καλά, και αυτό ήταν από την αρχή και δεν διαπιστώθηκε», επεσήμανε στη συνέχεια.

Τέλος η δικηγόρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας μίλησε για «σοβαρότατη κακοποίηση» και για «ενδεχόμενο δόλο». «Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο οποίος αποφασίζει διά αυτού του βάναυσου τρόπου να μεταφέρει το ζώο του αποδέχεται το ενδεχόμενο αυτής της επέλευσης των τόσο σοβαρών τραυμάτων που πιθανότατα να καταλήξουν στο θάνατο», όπως είπε τονίζοντας ότι επιβαρύνεται η θέση του πρώην αντιδήμαρχου Ζίτσας, μετά την ευθανασία του ζώου.

Τι προβλέπει ο νόμος

«Η κακομεταχείριση ζώων απαγορεύεται ρητά και τιμωρείται από τον νόμο, και η προστασία αυτή αφορά σε όλα τα ζώα, και όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, νομικός εκπρόσωπος της Save a Greek Stray.

«Το ζώο αυτό είχε κατακρεουργηθεί στην πραγματικότητα», είπε ο δικηγόρος. «Βεβαίως υπάρχει η νομοθεσία στην Ελλάδα, η οποία αυτά τα πράγματα τα απαγορεύει. Ξανάλλαξε ο νόμος το 2012 σημαντικά και πάλι το 2021. Αυτός απαγορεύει την κακομεταχείριση οποιουδήποτε ζώου και το τονίζω αυτό», επεσήμανε. «Αυτό είναι το οποίο ακόμα, νομίζω δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

«Στην περίπτωση αυτή που έχουμε τέτοια κακομεταχείριση, προβλέπει ότι ο υπεύθυνος ευθύνεται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος», συμπλήρωσε.

H συγκίνηση συνάντησε την οργή για το #γαϊδουράκι στο Twitter

«Σε ευθανασία υποβλήθηκε τελικά το γαϊδούρι που είχε τραυματιστεί βαρύτατα στη Ζίτσα Ιωαννίνων, έπειτα από σχετική απόφαση εξειδικευμένου κτηνιατρικού κλιμακίου που εξέτασε το ζώο. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση από τους δυο ιππίατρους, κρίθηκε εν τέλει η λύση της ευθανασίας εξαιτίας των πολλαπλών τραυμάτων σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Το άτυχο ζώο παρουσίαζε συμπτώματα υποθερμίας και ήταν αδύνατη η μεταφορά του σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική για την θεραπεία του. Η ευθανασία επιλέχθηκε για λόγους ευζωίας ως λύση για την ανακούφιση του πόνου δεδομένου της μη αναστρέψιμης πορείας της υγείας του», έγραφε η ανακοίνωση για το γαϊδουράκι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτή ήταν η τραγική κατάληξη της υπόθεσης με το γαϊδουράκι που έσυρε τραυματισμένο για μέτρα με το αυτοκίνητό του ο ιδιοκτήτης του, αντιδήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων. Ο τελευταίος συνελήφθη, απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση αυτή της σοβαρότατης κακοποίησης του ζώου δεν άφησε ασυγκίνητα τα social media. Στο Twitter η θλίψη συνάντησε την οργή στο hashtag #γαϊδουράκι, όπου μετά την είδηση της ευθανασίας στο ζώο, οι χρήστες έσπευσαν να το αποχαιρετήσουν, να ζητήσουν συγγνώμη εκ μέρους της ανθρωπότητας (για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δεν αξίζουμε τα ζώα, τα μαγικά αυτά πλάσματα που ζουν σε αρμονία με τη γη) και να απαιτήσουν τη δίκαιη τιμωρία του δράστη.