ΠΡΟΣΩΠΟ

6 τρόποι που χειροτερεύεις τα σπυράκια σου

Pexels

Μακριά από τα φίλτρα του Instagram και το photoshop, τα σπυράκια υπάρχουν. Και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους πάντα και παντού, στα πρόσωπα όλων μας ανεξάρτητα από την εποχή, τον καιρό, τον τύπο επιδερμίδας. Οι αιτίες εμφάνισής τους πολλές. Από το άγχος, την ελλιπή περιποίηση, την κακή διατροφή, τη ζέστη και την υγρασία που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος, έως και τις ορμονολογικές αλλαγές.

Κι όσο δελεαστικό κι αν είναι να βάλεις το δάχτυλά σου να τα πιέσεις για να βγάλεις το πύον και να τα εξαφανίσεις- θεωρία με την οποία είναι κάθετα αντίθετοι οι δερματολόγοι σε όλη τη Γη- άλλο τόσο επικίνδυνο είναι, η κίνηση αυτή να προκαλέσει την εμφάνιση περαιτέρω μόλυνσης στο πρόσωπό σου, φλεγμονής, αφήνοντας ακόμη και ουλές. Σκέψου μόνο, πως απλώς θα σπρώξεις ακόμη πιο βαθιά μέσα στο δέρμα σου πύον, βακτήρια και νεκρά κύτταρα. Το να πειράζεις όμως και να «σπας» τα σπυράκια σου δεν είναι το μόνο «ατόπημα» που ενδεχομένως κάνεις άθελά σου.

Ποιες συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τα σπυράκια στο πρόσωπό σου; Ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις; Συνέχισε να διαβάζεις προσεκτικά.

Δώσε βάση στα skincare συστατικά

Συστατικά όπως το λάδι καρύδας, το βούτυρο κακάο και τα αιθέρια έλαια στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, τόσο του προσώπου, όσο και του σώματος, μπορούν να φράξουν τους πόρους, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούνται σε τακτική/ καθημερινή βάση.

Δώσε βάση στα προϊόντα μακιγιάζ

Αντίστοιχα, καλό είναι να αποφεύγει κανείς «βαριά» προϊόντα στο μακιγιάζ πόσο μάλλον με σιλικόνη, που παρά το γεγονός πως δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας ομοιόμορφης επιδερμίδας, «παγιδεύουν» το σμήγμα, τη βρωμιά και τα βακτήρια στο δέρμα.

Πρόσεξε την ημερομηνία λήξης

Το σύμβολο του ανοιχτού βάζου στο πίσω μέρος της συσκευασίας είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόση «διάρκεια ζωής» έχει το συγκεκριμένο προϊόν από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η χρήση προϊόντων που έχουν λήξει μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στην επιδερμίδα σου και να οδηγήσει ακόμη και στην εμφάνιση ακμής.

Δεν ενυδατώνεσαι σωστά (πόσο μάλλον αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα)

Το γεγονός πως έχεις λιπαρή επιδερμίδα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν χρειάζεται να την ενυδατώνεις. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως σου έχω ξαναπεί, αρκετές λιπαρές ή και μικτές επιδερμίδες, είναι συχνά αφυδατωμένες καθώς στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την επιθυμητή υγρασία όταν δεν εφαρμόζεις ενυδατική κρέμα, εκκρίνουν ακόμα περισσότερο σμήγμα. Η επιδερμίδα γίνεται ακόμη πιο λιπαρή, με κίνδυνο να επιδεινωθεί η ακμή. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιλέξεις μία oil-free ενυδατική κρέμα με ελαφριά σύνθεση που δεν θα βαραίνει την επιδερμίδα, εξισορροπώντας τη λιπαρότητα. Και φυσικά να μην παραλείπεις το αντηλιακό σου.

 

Κάνεις υπερβολική απολέπιση

Το γνωρίζεις πως η υπερβολική απολέπιση μπορεί να διαταράξει το προστατευτικό φραγμό του δέρματος, προκαλώντας ακόμη και μία φλεγμονώδη αντίδραση στην επιδερμίδα σου; Αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος είναι και η επιδείνωση της ακμής στο πρόσωπό σου, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θέλεις! Μία με δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να κάνεις απολέπιση, χωρίς να την ερεθίσεις ή να την τραυματίσεις.

Προσοχή στα γιατροσόφια

Καλή η γιαγιά μας, αλλά τα γιατροσόφια της (ντομάτα, οδοντόκρεμα κλπ) δεν είναι πάντα η ασφαλής και σίγουρη λύση, ιδιαίτερα όταν βλέπεις πως το σπυράκι επιμένει. Φρόντισε λοιπόν, να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα (aka λοσιόν, κρέμες, serum κλπ) στη σωστή ποσότητα (η μεγάλη ποσότητα μπορεί να επιφέρει ξηρότητα) και φυσικά, σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις πρόβλημα ακμής, να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου.