5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στη διατροφή σου μετά τις διακοπές
- 5 ΣΕΠ 2022
Οι διακοπές τελείωσαν και πλέον σιγά-σιγά και οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού επιστρέφουν στην καθημερινότητα (με κλάματα). Μαζί λοιπόν με τις υπόλοιπες συνήθειες, καλούμαστε να επιστρέψουμε και να προσαρμοστούμε και πάλι στις διατροφικές μας συνήθειες.
Τι να μην κάνεις στη διατροφή μετά τις διακοπές:
Αναφορικά με την ταχύτητα επιστροφής σε αυτές τις διατροφικές συνήθειες, διακρίνουμε δύο είδη ανθρώπων: Τους «άντρα θέλω τώρα τονε θέλω» και τους «αμόλα καλούμπα». Καμία προσέγγιση από τις δύο δεν είναι σωστή, ισορροπημένη και μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Τι θα πρέπει να κάνεις λοιπόν; Να κινηθείς κάπου στη μέση και να κλείσεις τα αυτιά σου στις «Σειρήνες».
Μην ζυγίζεσαι καθημερινά
Το μόνο που βλέπεις στην καθημερινή ζύγιση, είναι η αλλαγή στην ισορροπία-ομοιοστασία των υγρών του σώματος. Εάν θέλεις να έχεις μια αντιπροσωπευτική εικόνα σχετικά με την αλλαγή του βάρους σου, ζυγίσου ανά εβδομάδα (τουλάχιστον), το πρωί, μετά την τουαλέτα και πριν το πρωινό.
Μην ασκείσαι εξαντλητικά προκειμένου να μειώσεις γρήγορα το βάρος σου
Δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα και επίσης μπορεί να μειώσει την απόδοσή σου σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, κινδυνεύεις να τραυματιστείς και αυτό με τον χρόνο αποθεραπείας που χρειάζεται έπειτα, μπορεί να σε κρατήσει για καιρό μακριά από τους χώρους άθλησης. Αντίθετα, χρειάζεται πρόγραμμα και ισορροπία. Γυμνάσου καθημερινά και μεθοδικά για να πετύχεις μια καλή σύσταση σώματος και όχι ένα συγκεκριμένο βάρος.
Μην παρατείνεις τις διατροφικές «αμαρτίες» των διακοπών
Στις διακοπές πιθανόν δεν διέθετες κουζίνα, άρα έτρωγες συχνά έτοιμα γεύματα. Επίσης, οι έξοδοι ήταν πιο συχνές και άρα συχνότερη ήταν μάλλον και η κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα, οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος ήταν υψηλότερες και ίσως συχνότερα ήταν και τα δροσιστικά γλυκά ή παγωτά. Γυρνώντας, λοιπόν, μην απαρνηθείς μονομιάς αυτές τις συνήθειες, αλλά περιόρισέ τις δραστικά.
Μην κάνεις δίαιτες detox ή fast track
Είναι κατά κανόνα διατροφικά ελλιπείς δίαιτες και πιθανόν να σε οδηγήσουν σε διατροφικές ανεπάρκειες. Επίσης, η ταχεία απώλεια σωματικού βάρους, θα έχει δραματικές συνέπειες στην μυϊκή μάζα του σώματός σου. Συμπεριέλαβε λοιπόν στην διατροφή σου τρόφιμα όλων των ομάδων. Αν θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, περιόρισε την ποσότητα, την συχνότητα ή την θερμιδική πυκνότητα των γευμάτων σου, αλλά πάντα χωρίς ακρότητες.
Μην αντικαθιστάς την ξαπλώστρα με τον καναπέ
Ξεκουράστηκες αρκετά στην ξαπλώστρα, αλλά σε περιμένει η ζωή. Σήκω και ζήσε την. Ξεκίνα και πάλι να αθλείσαι. Δραστηριοποιήσου. Καλό και το binge watching, αλλά μην αφήνεσαι στην αδράνεια. Βάλε πρόγραμμα και ξεκίνα.
Γιατί είναι λάθος η προσέγγιση των άκρων
Γιατί δεν είναι διατηρήσιμη. Ας ξεκινήσουμε με τους βιαστικούς και ας πάρουμε το παράδειγμα της εξαντλητικής άσκησης. Πόσο θα αντέξεις; Μία εβδομάδα, άντε δύο! Έπειτα, η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς θα κάνουν κάθε επανάληψη με τους αλτήρες επώδυνη. Επίσης, προπόνηση με την προπόνηση, θα δεις την απόδοσή σου να μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται και τα οφέλη που αποκομίζεις από την άσκηση.
Αντίθετα, οι αναβλητικοί παρατείνουν τις καλοκαιρινές συνήθειες και μετά την επιστροφή τους. Για παράδειγμα η αναβολή της σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή, οδηγεί σίγουρα σε μυϊκή ατροφία και πιθανόν σε θερμιδικό πλεόνασμα. Με απλά λόγια, το ένα επιπλέον κιλό του Αυγούστου, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν γίνει 2 ή 3 και τα μούσκουλα θα έχουν γίνει μούσμουλα. Οι ακραίοι τύποι δεν θα πάνε μακριά. Μην γίνεις σαν αυτούς!
* O Νικόλαος Δήμζας DVM, RD, MSc είναι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.