ΥΓΕΙΑ

5 αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Pexels

Τα ποσοστά των αυτοάνοσων νοσημάτων αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτοάνοσα νοσήματα από τους άνδρες. Αν και οι αιτίες που τα αυτοάνοσα νοσήματα «προτιμούν» τις γυναίκες δεν είναι απολύτως σαφείς, οι γυναικείες ορμόνες θεωρείται ότι παίζουν κεντρικό ρόλο.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα είναι γυναίκες

Δυστυχώς, τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και κάτω. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 100 αυτοάνοσες ασθένειες, που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και διαλείπουσες έως χρόνιες. Αν και τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητά, αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να καταπολεμά ξένους εισβολείς και να μας κρατά υγιείς, παράγει κατά λάθος αντισώματα που επιτίθενται στα υγιή όργανα, κύτταρα και ιστούς του.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα τείνουν να είναι κληρονομικά, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι πιθανοί ένοχοι, όπως η διατροφή, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι ιοί, τα βακτήρια, ακόμη και το στρες.

Ένας ακόμα λόγος για τα υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων ασθενειών στις γυναίκες θα μπορούσε να είναι τα υψηλότερα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών των γυναικών, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία, όταν πολλές γυναίκες διαγιγνώσκονται.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η πολυπλοκότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των γυναικών, σε σύγκριση με των ανδρών ή στη φυσική ισχυρότερη απόκρισή τους στη φλεγμονή, παίζει βασικό ρόλο στις αυτοάνοσες ασθένειες. Άλλοι, θεωρούν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα μετά από μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την ανάπτυξη ή την έξαρση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα μόνο τεστ που να μπορεί να διαγνώσει μια αυτοάνοση νόσο, είναι σημαντικό να διατηρείς προσεκτικό αρχείο των συμπτωμάτων σου, συμπεριλαμβανομένου του πότε και πόσο συχνά εμφανίζονται, αλλά και πόσο καιρό διαρκούν. Είναι επίσης σημαντικό να ζητήσεις τη συμβουλή ενός ειδικού. Αναζήτησε περισσότερες από μία απόψεις εάν δεν λαμβάνεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι.

Παρακάτω θα βρεις 5 από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες. 

5 αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες Pexels

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (λύκος)

Εννέα στα 10 άτομα, που πάσχουν από λύκο είναι γυναίκες, συνήθως μεταξύ 15 και 44 ετών. Ο λύκος προσβάλλει και βλάπτει οποιοδήποτε μέρος του σώματος συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος και/ή των οργάνων (εγκέφαλος, πνεύμονες, νεφρά και αιμοφόρα αγγεία). Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως νεφρική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τον ρόλο των γονιδίων, αλλά λένε ότι άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν παράγοντες όπως, ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, το περιβάλλον, ορισμένα φάρμακα και ιούς. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα εξανθήματα (πιο συχνά στο πρόσωπο), ευαισθησία στον ήλιο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, πυρετό και τριχόπτωση.

Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Αυτή η απρόβλεπτη νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, επηρεάζει το περίβλημα της μυελίνης που καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα, παρεμποδίζοντας τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι, παρατηρούν πρώτα τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας – θολή ή διπλή όραση, παραμόρφωση του κόκκινου-πράσινου χρώματος και ακόμη και τύφλωση στο ένα μάτι – μεταξύ 20 και 40 ετών. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα, όπως δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, σε σημείο που οι ασθενείς, μπορεί να είναι δύσκολο να περπατήσουν ή να σταθούν. Στη χειρότερη περίπτωση, η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική παράλυση.

Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται 2 έως 3 φορές πιο συχνά με ΣΚΠ, σε σχέση με τους άνδρες. Οι θεωρίες ποικίλλουν. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους των γυναικών και στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της, συνδέεται με τη φλεγμονή, βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ΣΚΠ. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του εγκεφάλου, είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα με ΣΚΤ και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες παράγουν περισσότερη από αυτή την πρωτεΐνη απ’ ό,τι οι άνδρες.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στη νόσο του Graves και στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η νόσος του Graves προκαλεί στον θυρεοειδή να παράγει περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης (υπερθυρεοειδισμός). Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι 7 έως 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Εκτός από το φύλο, οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται και με άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως οστεοπόρωση και προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός). Επηρεάζει περίπου 10 φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες. Εμφανίζεται συνήθως σε μεσήλικες γυναίκες και εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφοντας σταδιακά τον θυρεοειδή και μειώνοντας τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν την κούραση χωρίς προφανή λόγο, ξηρό δέρμα, χλωμό, πρησμένο πρόσωπο και δυσκοιλιότητα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)

Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην επένδυση διαφόρων αρθρώσεων σε όλο το σώμα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχει ως αποτέλεσμα επώδυνες, δύσκαμπτες, πρησμένες και παραμορφωμένες αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία, οδηγώντας σε μειωμένη κινητικότητα. Οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, η οποία συνήθως υποχωρεί και εξασθενεί με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Το 75% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι γυναίκες, οι οποίες συνήθως αναπτύσσουν την πάθηση μεταξύ 30 και 50 ετών, νεότερες από ό,τι όταν οι άνδρες τυπικά νοσούν.

Ψωρίαση

Αυτή η κοινή δερματική, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια προκαλεί τη δημιουργία κυττάρων του δέρματος πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες. Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Αν και η ψωρίαση είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα συμπτώματα των ανδρών είναι συνήθως πιο σοβαρά.