FASHION TIPS

Η σημασία του να αγοράζεις second-hand ρούχα και τι να προσέχεις όταν ψωνίζεις online

Launchmetrics Spotlight

Δεν ήμουν πάντα φαν του vintage. Το να ψωνίσω second-hand ρούχα, ήταν για εμένα μια φανταστική ιδέα στα χαρτιά, αλλά δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική. Σαν γυναίκα με μεγάλη περιφέρεια και καμπύλες και ένα σωρό χαρακτηριστικά ακόμη, το να ψωνίσω vintage ήταν πάντα μια πρόκληση. Πόσο μάλλον, online. Τα ρούχα που παρέχονται στα καταστήματα second-hand, έχουν ένα συγκεκριμένο εύρος μεγεθών, το οποίο δεν καλύπτει απαραίτητα, μια γυναίκα με τον δικό μου σωματότυπο. Ή τουλάχιστον αυτό πίστευα. Η αντίληψη (και εμπειρία) που είχα, για το τι συνεπάγεται να ψωνίζεις ρούχα από second-hand καταστήματα, ήταν σε αρκετά μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα. Είναι πολύ εύκολο να μπεις στη «λαγουδότρυπα» των κλισέ που περιτριγυρίζουν το vintage shopping, ειδικά όταν αυτό γίνεται διαδικτυακά.

Νομίζω όμως, ότι ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και όσες παρεξηγήσεις αφορούν το να ψωνίζεις ρούχα, είτε από second-hand καταστήματα στην Ελλάδα, είτε από ξένα online shops, είτε από παζάρια στο εξωτερικό. Έχοντας μερικά πράγματα στο μυαλό πριν πατήσεις το «κλικ» για μια νέα-παλιά αγορά, τότε θα μπορείς να βάλεις το second-hand shopping στη ζωή σου. Και είναι τόσο σημαντικό να το κάνουμε αυτό, για ένα πιο υγιές και βιώσιμο τοπίο της μόδας.

Η ραγδαία άνοδος του second-hand από την πανδημία κι έπειτα

Στο πρόσφατο συνέδριο της Vogue Greece, Change Makers, μια θεματική αφορούσε τη βιωσιμότητα στη μόδα. Στο πάνελ βρέθηκε η Fanny Moizant, συν-ιδρύτρια του Vestiaire Collective, ένα από τα μεγαλύτερα shops μεταπώλησης second-hand ρούχων. Μιλώντας για τη γενιά των millennials, επιβεβαίωσε ότι σαν καταναλωτές καταναλώνουμε πολύ και αγοράζουμε πολύ.

«Είμαστε η γενιά που καταναλώνει πολύ, που αγοράζει πολύ. Πρέπει να αγοράζουμε λιγότερο και να αγοράζουμε καλύτερα. Είμαστε μέρος της λύσης», είπε συγκεκριμένα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την τεράστια άνοδο στις πωλήσεις εταιριών «γρήγορης» μόδας. Από το κομμάτι αυτό, φυσικά, δεν πρέπει να εξαιρέσουμε και τα πολυτελή brands που παράγουν ρούχα με παρόμοια ταχύτητα και ποσότητα, όσο και οι αλυσίδες μαζικής παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, από την πανδημία κι έπειτα, με το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων και τους ρυθμούς να χαλαρώνουν, πολλοί στράφηκαν στο online shopping και το second-hand, για τις αγορές τους. Το «τι αγοράζω» και «από πού το αγοράζω», άρχισε να γίνεται βασικό μέρος της φιλοσοφίας των καταναλωτών, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε ένα πιο βιώσιμο, για τη μόδα και τον πλανήτη, περιβάλλον. Και αυτό, γιατί πολύ απλά αν αγοράζεις second-hand ρούχα, και όχι καινούργια, σημαίνει ότι δεν συμμετέχεις στον επιβλαβή για το περιβάλλον, τρόπο παραγωγής ρούχων.

Τα second-hand ρούχα «πατάνε» στη φιλοσοφία της κυκλικής μόδας, δίνοντας διάρκεια στα ρούχα. Η «γρήγορη» μόδα και τα φθηνά ρούχα, έχουν δώσει μια επουσιώδη χρηστικότητα στα ρούχα, κάνοντάς τα να χάνουν την ουσία και τη βαρύτητά τους, όταν μπορείς να αλλάξεις γκαρνταρόμπα με λίγα μόλις ευρώ.  Τα vintage και second-hand ρούχα και η αγορά της μεταπώλησης, δίνει πίνω την αξία στα ρούχα.

Αυτό προσφέρει ένα πιο υγιές περιβάλλον σε μια βιομηχανία σαν αυτή της μόδας που έχει συμβάλλει αρκετά στην κλιματική κρίση. Τα καλά νέα είναι ότι οι καταναλωτές ενστερνίζονται αυτή τη φιλοσοφία, με αποτέλεσμα η αγορά του second-hand να έχει αυξηθεί δραστικά, από το 2020 και μετά.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το ThredUp, τα second-hand ρούχα αποτελούν μεγάλο μέρος της βιομηχανίας. Η αγορά vintage ρούχων, μέχρι το 2026, αναμένεται να αυξηθεί κατά 127%. Η μεταπώληση ρούχων (που παρέχεται μέσα από πλατφόρμες όπως το Vestiaire Collective και το Depop), είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στη μόδα, ενώ τo second-hand μέχρι το 2026 λέγεται ότι θα φτάσει τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Στα επόμενα χρόνια, θα δούμε σίγουρα και άλλες πλατφόρμες να «γεννιούνται», σε παγκόσμιο επίπεδο, και τα διεθνή e-shops με second-hand ρούχα, όπως το Etsy και το Collectors Weekly, θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να προσφέρουν προϊόντα σε όλο τον κόσμο.

Εκτός όμως, από τον σημαντικό παράγοντα του πόσο βοηθάμε τον περιβάλλον μας με τέτοιου είδους αγορές, στο τέλος της ημέρας, το second-hand, προσφέρει και κάτι άλλο: μοναδικότητα. Σου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψεις κομμάτια που δεύτερα μπορεί να μην υπάρχουν. Κομμάτια που «λένε» κάτι και που στην τελική, σε κάνουν να ξεχωρίζεις από το πλήθος.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να πεις «ναι» στα second-hand ρούχα. Παρακάτω, τα tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις έξυπνες αγορές.

Τips για second-hand ρούχα: Μάθε τα μέτρα σου

Λόγω της μοναδικότητάς που παρέχει η αγορά στα second-hand ρούχα, δεν υπάρχει συνοχή στα μεγέθη. Μπορεί να μην υπάρχουν όλα τα μεγέθη σε ένα ρούχο ή να έχουν αλλάξει οι αναλογίες, σύμφωνα με το πότε φτιάχτηκε αυτό το ρούχο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις τα μέτρα σου. Αυτό θα σου σώσει πολύ χρόνο όταν ψωνίζεις second-hand, online ή σε φυσικό κατάστημα. Έτσι μπορείς να είσαι βέβαιη για το μέγεθος του κάθε ρούχου ή και το νούμερο που είναι κατάλληλο για τον σωματότυπό σου.

Δες, λοιπόν, τα νούμερα αλλά και τις πληροφορίες που σου δίνονται για το κάθε ρούχο. Το έτος που φτιάχτηκε και φυσικά, αν το μέγεθος που προσφέρεται ταιριάζει με το σημερινό μεγεθολόγιο. Έτσι, μπορείς να αποφασίσεις αν χρειάζεσαι μεγαλύτερο ή μικρότερο νούμερο.

Η υπομονή είναι αρετή

Σε αντίθεση με τη «γρήγορη» μόδα που μας παρέχει διαρκώς, νέα σχέδια και styles, στο second-hand τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Τα προϊόντα μπορεί να μην αλλάζουν συχνά, στις πλατφόρμες από τις οποίες ψωνίζεις second-hand ρούχα, και να σου πάρει καιρό να βρεις το ρούχο που ψάχνεις. Έχε υπομονή, λοιπόν. Μπορεί να σου πάρει εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να βρεις το τέλειο πανωφόρι, αλλά όταν το βρεις το συναίσθημα του επιτεύγματος που θα νιώσεις, είναι ανεκτίμητο.

Τips για second-hand ρούχα: Δώσε προσοχή στα υφάσματα

Σε όλα τα online shops με second-hand ρούχα, αναφέρονται τα υλικά και τα υφάσματα των προϊόντων που παρέχουν. Και αν δεν το αναφέρουν, ρώτα -εφόσον είναι ένα ρούχο που σου αρέσει αρκετά. Γνωρίζοντας το ύφασμα θα καταλάβεις καλύτερα πώς εφαρμόζει το ρούχο πάνω σου, ενώ θα ξέρεις αν η τιμή του είναι value for money. Επίσης, αν θέλεις να το ψάξεις ακόμα περισσότερο, μπορείς να αποφύγεις τα ρούχα από συνθετικά υφάσματα, όπως τον πολυεστέρα, που είναι βλαβερά για το περιβάλλον. Αλλά αυτό, φυσικά, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο στο να βρεις μετά ρούχα.

Δώσε βάση στο design

Όταν έχουμε να κάνουμε με τα second-hand ρούχα, όπου μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιος έχει σχεδιάσει αυτό το ρούχο, άρα και πώς θα εφαρμόζει πάνω μας, το μυστικό είναι το εξής: να προσέξεις το design ή τη γραμμή του ρούχου. Είναι μια γραμμή που φοράς συνήθως και ξέρεις ότι λειτουργεί για το στιλ και τον σωματότυπό σου; Όταν είσαι αβέβαιη για το πώς θα «κάθεται» το ρούχο, η γραμμή του θα σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση.