Τι εφιάλτη ζει το Ιράν; Οι φόβοι για βιασμούς κοριτσιών και μαζικές εκτελέσεις διαδηλωτών
- 16 ΝΟΕ 2022
Δύο καταδίκες σε θάνατο διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini κατά τη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία ηθών του θεοκρατικού καθεστώτος που κυριαρχεί στη χώρα, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, μετράμε ως τώρα.
Το CBS Morning μετέδωσε όπως θα δεις στο παρακάτω video που ανάρτησε η εκπομπή στο TikTok, ότι ακόμα 7 διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης έχει αποφασιστεί από δικαστήριο να εκτελεστούν. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ειδήσεις που θέλουν το Ιράν να αποφασίζει τη μαζική εκτέλεση 15000 συλληφθέντων στις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο της νεαρής γυναίκας από το Ιράν, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Η είδηση περί μαζικής εκτέλεσης των 15000 διαδηλωτών, ξεκίνησε μετά την πρώτη καταδίκη σε θάνατο διαδηλωτή που μετείχε σε αυτές τις διαδηλώσεις υπέρω των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που όχι απλά τα περιορίζει, αλλά μοιάζει να τα εξαφανίζει. Σύμφωνα με το NBC News, η είδηση την οποία ενίσχυσαν με την αναπαραγωγή τους stars όπως η Viola Davis, η Sophie Turner, αλλά και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, δεν ισχύει.
«Ο Καναδάς καταδικάζει την βάρβαρη απόφαση του καθεστώτος στο Ιράν να επιβάλει την ποινή του θανάτου σε 15000 διαδηλωτές. Αυτοί οι γενναίοι Ιρανοί πάλευαν για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Θα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους, ενωμένοι κατά των απεχθέστατων ενεργειών του καθεστώτος», ανέφερε ο Justin Trudeau σε ένα tweet που έχει πλέον σβηστεί.
Η παρανόηση ίσως συνέβη όταν 227 βουλευτές του Ιράν κάλεσαν το δικαστικό σύστημα να εκδώσει αποφάσεις που καταδικάζουν σε θάνατο τους διαδηλωτές που συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις που συνεχίζουν να συμβαίνουν στο Ιράν, εξισώνοντάς τους με τρομοκράτες στο σκεπτικό τους. Όπως υποστήριξαν οι νομοθέτες, κάτι τέτοιο θα δώσει ένα «καλό μάθημα» αποτρέποντας άλλους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.
Η έκκληση όμως των βουλευτών, δεν σημαίνει ότι έγινε αυτόματα δικαστική απόφαση για τους περίπου 15 χιλιάδες συλληφθέντες. Αυτό που κάνει περισσότερο από ποτέ εμφανές όμως, είναι το γεγονός που επισημαίνει το NBC News: Δεν υπάρχει ανεξάρτητη πληροφόρηση από το Ιράν και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί από το καθεστώς.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Human Rights Activists News Agency πάντως έχουν συλληφθεί 15800 διαδηλωτές και 344 έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων. Κάποια από τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν πεθάνει υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα σε μία ζωή με αυτοδιάθεση και ελευθερία θα τα ακούσεις στο παρακάτω ανατριχιαστικό video του TikTok.
Ένα άλλο δίκτυο ακτιβιστών με όνομα Volunteer Committee to Follow-Up on the Situation of Detainees, που έχει επικεντρωθεί στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τους κρατούμενους διαδηλωτές και να συλλέγει τις μαρτυρίες του, αναφέρθηκε σε βασανιστήρια, σεξουαλική παρενόχληση, απειλές βιασμού, αποκοπή από την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και μυστικές τοποθεσίες κράτησης.
Η επιτροπή των ακτιβιστών δήλωσε ότι έχει ταυτοποιήσει περισσότερους απο 1600 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και 65 ανήλικοι. «Αυτοί οι φυλακισμένη περιλαμβάνουν 969 πολίτες, 393 φοιτητές, 145 κοινωνικούς ακτιβιστές, 42 δημοσιογράφους, 40 πολιτικούς ακτιβιστές, 38 ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών και 26 δικηγόρους», ανέφεραν μεταξύ άλλων.
«Μία κρατούμενη έχει απειληθεί ανοιχτά με βιασμό. Οι ανακριτές είπαν σε εκείνοι και άλλες κρατούμενες “Αν βιαστείς εδώ δεν μπορείς να διαμαρτυρηθείς. Θες να ξεγυμνωθείς και θα πρέπει να πληρώσεις γι’ αυτό”», σημείωσε η επιτροπή στην έκθεσή της. Η κυβέρνηση άλλωστε, κατηγορεί τους διαδηλωτές κατά του hijab για γύμνια και ακατάλληλη ενδυμασία.
Σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλουν ότι έχουν βιώσει ακτιβίστριες που κρατούνται μαζί με κοινούς ποινικούς κρατούμενους, ενώ άλλοι τραυματισμένοι από τις διαδηλώσεις δεν είχαν καμία ιατρική φροντίδα.
Το γεγονός ότι η έκκληση των 227 βουλευτών του Ιράν δεν έχει γίνει ακόμα δικαστική απόφαση, δεν σημαίνει ότι οι δικαστές δεν θα τους ακούσουν. Κι όταν ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονται και ανήλικοι, το σενάριο αυτό γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό. Τα νεαρά κορίτσια του Ιράν μάχονται για τα δικαιώματά τους, συλλαμβάνονται και περίμενουν να δικαστούν. Κι είναι ακόμα παιδιά, που στο Ιράν μπορούν να εκτελεστούν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τα κορίτσια από 9 ετών μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο, ενώ για τα αγόρια, η ηλικία που ξεκινά να θεωρείται ότι έχουν ποινική ευθύνη για τις πράξεις τους είναι τα 15.
Εδώ έρχεται άλλο ένα viral video του TikTok να ζωντανέψει μία ακόμα πτυχή του εφιάλτη. Σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία δεν μπορείς να εκτελέσεις μία ανήλικη αν ακόμα διατηρεί την παρθενία της. Κάπως έτσι, ένα άρθρο που αναφέρεται στην πρακτική να παντρεύονται τα κορίτσια με δεσμοφύλακες και να βιάζονται πριν την εκτέλεσή τους, βρήκε και αυτό το δρόμο του προς τη δημοσιότητα.
Η πρακτική αυτή υπήρχε τη δεκαετία του 1980 και την είχε παραθέσει στα απομνημονεύματά του ο Hossein Ali Montazeri, αναπληρωτής ηγέτης του Ιράν μέχρι το 1989 κι ένας από τους βασικούς επικριτές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι το 2009 που έφυγε από τη ζωή.
Στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι ανάμεσα σε 30 χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί το 1988 στο Ιράν βρίσκονταν και πολλά ανήλικα κορίτσια. «Είπα στους δικαστές να μην γράφουν θανατικές καταδίκες για κορίτσια. Αυτό είπα. Αλλά διαστρέβλωσαν τα λόγια μου και ανέφεραν ότι είπα: “Μην εκτελείτε κορίτσια. Πρώτα παντρευτείτε τα για μια νύχτα και μετά εκτελέστε τα”», γράφει χαρακτηριστικά ο Hossein Ali Montazeri φανερώνοντας ότι υπάρχει ήδη το «κλειδί» στο να καμφθεί το εμπόδιο για τις εκτελέσεις ανήλικων κοριτσιών στο Ιράν.
Το 2009 ήταν ένα μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Basiji που είχε μιλήσει στην Jerousalem Post για την πρακτική αυτή. «Στα 18 μού δόθηκε η “τιμή” να παντρεύομαι προσωρινά νεαρά κορίτσια, πριν καταδικαστούν σε θάνατο. Μετανιώνω γι’ αυτό, παρόλο που οι γάμοι ήταν νόμιμοι. Μπορούσα να καταλάβω ότι τα κορίτσια φοβόντουσαν περισσότερο τη νύχτα του γάμου τους, παρά την εκτέλεση που τις περίμενε το πρωί», έλεγε χαρακτηριστικά.
«Το πρωί τα κορίτσια είχαν μια άδεια έκφραση – φαίνονταν σαν να ήταν έτοιμες ή να ήθελαν να πεθάνουν», πρόσθετε ο ίδιος. Ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική διατηρείται μέχρι σήμερα. Και μπορεί και πάλι η έλλειψη ανεξάρτητης πληροφόρησης από τη χώρα να μας εμποδίζει να μάθουμε τι πραγματικά ισχύει στο Ιράν, ωστόσο, οι καταγεγραμμένες απο ακτιβιστές απειλές βιασμών, οι σεξουαλικές κακοποιήσεις κρατουμένων και η συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συμβαίνει στο Ιράν, είναι που δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε.