Κούβα: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν την επισκεφτείς
- 22 ΔΕΚ 2022
Η Κούβα είναι μια χώρα με περίπλοκη, αλλά με συναρπαστική ιστορία. Μια χώρα που στην πρώτη ανάγνωση την ταυτίζεις με γαλαζοπράσινα νερά, φοίνικες, πούρα και μοχίτος, αλλά όταν φτάσεις πλέον εκεί, συνειδητοποιείς πως αυτό το νησί είναι πολλά περισσότερα από απλά ένα ακόμα εξωτικό μέρος.
Η Κούβα του Τσε και του Φιντέλ, του Σιενφουέγκος και την επανάστασης, είναι μια Κούβα που δεν είναι για όλους. Μια χώρα τόσο μικρή που όμως ύψωσε τεράστιο ανάστημα και ακόμα και σήμερα παλεύει, ενώ παράλληλα υποφέρει και κουβαλάει στην πλάτη το εμπορικό εμπάργκο της Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια έχει καθορίσει την ύπαρξή της ολόκληρη.
Έτσι λοιπόν, αν δεν είσαι προετοιμασμένη να δεις πίσω από τις… κουρτίνες και την ονειρική εικόνα που σου δίνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία στις διαφημίσεις τους, αν δεν είσαι έτοιμη να αντικρίσεις δυσκολίες, φτώχεια, και πράγματα και γεγονότα που θα σε διχάσουν και θα σε προβληματίσουν, τότε η Κούβα δεν είναι για εσένα.
Αν όμως έχεις στον νου σου ότι αυτό το νησί είναι μια χώρα σε καθεστώς Κομμουνισμού, με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια επιλογή, καθώς και το να έρχεσαι σε αντίθεση με την Αμερική και να κουβαλάς μαζί σου το εμπάργκο της. Αν κατανοήσεις λίγη από την ιστορία και τους αγώνες της, αυτή την Κούβα θα την αγαπήσεις.
Αν τώρα ονειρεύεσαι να μεταφερθείς πίσω στη δεκαετία του 1950, να μάθεις για την επανάσταη, να μπεις σε ένα από τα πολύχρωμα vintage αυτοκίνητα και να πίνεις το daquiri lemon σου στο Floridita μαζί με το πνεύμα του Hemingway, ναι, η Κούβα έχει αυτόν τον μαγικό τρόπο να μπορεί να στο προσφέρει και αυτό. Με τα κλασικά κάμπριο να πλαισιώνουν τους δρόμους, τις καταρρέουσες ισπανικές προσόψεις των κτιρίων της Αβάνας και τη ζωντανή μουσική του δρόμου σε κάθε γωνιά, η Κούβα είναι κατά τη γνώμη μου η χώρα των αντιθέσεων και σίγουρα αξίζει να την ανακαλύψεις (και να προσπαθήσεις να την κατανοήσεις).
Καλύτερη περίοδος να πας
Η ξηρή περίοδος, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, θεωρείται η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Κούβα. Οι θερμοκρασίες κινούνται γύρω στους 28 βαθμούς κελσίου ενώ τις νύχτες, υπάρχει και λίγη περισσότερη δροσιά.
Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο είναι η υγρή περίοδος όπου μπορεί να υπάρξουν έντονες βροχές και τυφώνες και γι’αυτό το λόγο, συνήθως βρίσκεις πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Μην πέσεις όμως στην παγίδα και κλείσεις τότε, θα ταλαιπωρηθείς πολύ.
Τι χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις στην Κούβα
Από το 2010 για να μπεις στην Κούβα, πρέπει να έχεις πέρα από τουριστική βίζα και ταξιδιωτική ασφάλιση, καθώς και ένα declaration form που συμπληρώνεις 24 ώρες πριν την πτήση σου.
Τι να περιμένεις
Γλώσσα: Η επίσημη γλώσσα της Κούβας είναι τα ισπανικά, με περίπου το 90% του πληθυσμού της να τα μιλάει ως πρώτη γλώσσα.
Νόμισμα: Το επίσημο νόμισμα της Κούβας είναι το πέσο της Κούβας (CUP), ενώ το 2020 καταργήθηκε επιτέλους το Μετατρέψιμο Πέσο Κούβας (CUC) που χρησιμοποιούσαν μόνο οι τουρίστες.
Συνάλλαγμα: Θα σου πω κάτι πολύ σημαντικό! Μην βασιστείς καθόλου σε όσα λέει το internet σχετικά με τη μετατροπή του ευρώ σε CUP. Η διαφορά στην τιμή είναι τεράστια όταν φτάσεις στην Κούβα. Έχε μαζί σου ευρώ σε μετρητά και άλλαξέ τα εκεί. Σε μαγαζάκια, αλλά και χύμα έξω στον δρόμο. Είναι η πρώτη φορά που δεν έκανα συνάλλαγμα σε τράπεζα του προορισμού που επισκέπτομαι. Πέτυχα αλλαγή τύπου 1 ευρώ ίσον 165 CUP. Αυτό δεν θα το βρεις πουθενά online. Επίσης, σε πολλά μέρη θα σου πουν ότι δέχονται δολάρια και ευρώ, αλλά προτίμησε να πληρώνεις πάντα με πέσος. Η διαφορά είναι τεράστια! Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Την πρώτη ημέρα πλήρωσα 5 ευρώ για ένα μοχίτο, ενώ την επόμενη που έδωσα πέσος, ήπια 3 μοχίτο στην τιμή των 5 ευρώ (800 πέσος).
Πιστωτικές κάρτες και ΑΤΜ: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις Visa ή Mastercard, αλλά όχι revolut ή american express. Στα περισσότερα ξενοδοχεία, ζητούν πληρωμή στο μπαρ μόνο με κάρτα, ενώ έξω στα μαγαζιά έχε πάντα μαζί σου μετρητά.
Internet: Μην περιμένεις να έχεις παντού wifi. Στα ξενοδοχεία που θα μένεις θα σου δώσουν ένα κωδικό για να συνδέεσαι συγκεκριμένες ώρες, ενώ έξω θα βρεις σε ελάχιστα σημεία σύνδεση. Μπορείς είτε να αγοράσεις μικρές καρτούλες του 1 ευρώ που μπορείς να συνδέεσαι στο δίκτυο της ETECSA όταν και όπου πιάνει το wifi, ή να προαγοράσεις -όπως έκανα εγώ- μια τοπική κάρτα sim CUBACEL (tourist package) με 6 gb ίντερνετ την οποία την παραλαμβάνεις όταν φτάνεις στο αεροδρόμιο της Αβάνας.
Βύσματα: Στην Κούβα, τα βύσματα τροφοδοσίας είναι τύπου A, B, C και L, η τυπική τάση είναι 110 / 220 V και η τυπική συχνότητα είναι 60 Hz. Συνιστώ να αγοράσεις έναν προσαρμογέα γενικής χρήσης (βεβαιώσου ότι έχει προστασία από υπερτάσεις) και να χρησιμοποιήσεις έναν μετατροπέα για στεγνωτήρες μαλλιών και ζεστά εργαλεία.
Ασφάλεια: Στο σύνολό της, η Κούβα είναι γενικά πιο ασφαλής από πολλές άλλες χώρες, με τις βίαιες επιθέσεις να είναι σπάνιες. Οι μικροκλοπές, ειδικά στην παραλία ή στα δωμάτια του ξενοδοχείου, μπορεί να είναι συνηθισμένες, αλλά αν προσέχεις και είσαι alert, δεν θα έχεις θέμα.
Προμήθειες: Όπως σου ξαναέγραψα, η Κούβα κουβαλάει ακόμα το εμπάργκο της Αμερικής στην πλάτη της, κάτι που σημαίνει ότι πολλά προϊόντα δεν φτάνουν ποτέ στη χώρα. Φέρε μαζί σου είδη υγιεινής, σερβιέτες, σαμπουανάκια, σαπούνια, παλιά ρούχα και καλλυντικά και πρόσφερέ τα στις καμαριέρες των ξενοδοχείων που καθαρίζουν το δωμάτιό σου, αλλά και σε γυναίκες που θα σε προσεγγίσουν στο δρόμο ζητώντας ρούχα και φάρμακα. Είναι σοκαριστικό, το ξέρω. Αλλά είναι σημαντικό να βοηθήσεις και συ με τον τρόπο σου.
Ποια διαδρομή να επιλέξεις
Ξεκίνησε από την Havana, μείνε ένα βράδυ στο Viñales για να μάθεις τα πάντα για τα πούρα, συνέχισε προς τη Santa Clara για να επισκεφθείς το μουσείο του Τσε και συνέχισε προς το Cienfuegos και το Trinidad. Εγώ, δεν θα σου προτείνω σε καμία περίπτωση το Varadero, καθώς είναι η πιο τουριστική περιοχή της Κούβας, με τα all inclusive ξενοδοχεία, το μέτριο φαγητό και της κακής και μαζικής ποιότητας τουρισμό. Θα σου προτείνω όμως να μείνεις στην playa Ancon, 15 λεπτά μακριά από το Trinidad για να απολαύσεις την πραγματική Καραϊβική.
Τι να μην χάσεις στην Αβάνα
Όσο τουριστικό και να φαίνεται, η βόλτα στην Αβάνα με τα vintage cars, είναι μία από τις εμπειρίες που προτείνω ανεπιφύλακτα! Το ίδιο και τα μοχίτο στο Bodeguita del Medio και τα daiquiri στο Floridita. Να δοκιμάσεις tostones rellenos και ropa vieja στο La Vitrola, και αστακό στο Paladar Los Mercaderes. Να πιεις piña colada στο μπαρ του ξενοδοχείου El Nacional και να χορέψεις μέχρι το ξημέρωμα στο Cuban Art Factory ή στο 1830.