BEAUTY TIPS

Ρωτήσαμε τη δερματολόγο: Πώς να αντιμετωπίσουμε τους διεσταλμένους πόρους

iStock

Έχεις σκεφτεί ποτέ ποια ακριβώς δουλειά κάνουν οι πόροι τους δέρματος και γιατί διαστέλλονται; Όχι για να κατανοήσεις το μυστήριο της ζωής, αλλά για να βρεις μια λύση σε ένα ενοχλητικό αισθητικό πρόβλημα. Τι να κάνουμε; Τους πόρους μας τους έδωσε η φύση, μας είναι πέρα για πέρα απαραίτητοι, αλλά όταν ανοίγουν υπερβολικά δεν μας αρέσει το θέαμα.

Ζητήσαμε, λοιπόν, τα φώτα της δερματολόγου Βάλιας Μουσάτου για να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τους διεσταλμένους πόρους στο πρόσωπο και πώς μπορούμε να τους κάνουμε λιγότερο ορατούς, ώστε να λειάνουμε και να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας μας.

-Τι είναι οι πόροι;

Οι πόροι είναι τα «ανοίγματα» απ’ όπου το σμήγμα, το οποίο παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες, διοχετεύεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Όταν φράζουν με νεκρά κύτταρα, το σμήγμα εγκλωβίζεται κάτω από την επιδερμίδα, δημιουργώντας ακμή και φαγέσωρες, δηλαδή μαύρα και τα άσπρα στίγματα.

-Πού οφείλεται η διαστολή τους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εμφάνιση διεσταλμένων πόρων στην επιδερμίδα. Καταρχάς, το μέγεθος των πόρων είναι κληρονομικό και τα αίτια γονιδιακά. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας γονιός έχει έντονα ορατούς πόρους, είναι πολύ πιθανόν να τους «κληροδοτήσει» στα παιδιά του. Επίσης, η συνήθεια να «ζουλάς» συχνά το δέρμα στα σημεία με τους πόρους, οδηγεί σε μεγαλύτερη διαστολή μακροπρόθεσμα.

Στις νεανικές ηλικίες, κατά κανόνα οι πόροι είναι μεγαλύτεροι όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο λιπαρό δέρμα. Στην περίπτωση της ακμής, η συσσώρευση νεκρών κυττάρων γύρω τους, τους δείχνει ακόμα πιο μεγάλους.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι διεσταλμένοι πόροι δηλώνουν τη γήρανση του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, παρατηρείται μια φυσιολογική απώλεια του υποστηρικτικού στρώματος του δέρματος, δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να μην είναι σφιχτό και σφριγηλό γύρω από τους πόρους και οι πόροι να εμφανίζονται πιο «ξεχειλωμένοι».

διεσταλμένοι πόροι iStock

-Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους διεσταλμένους πόρους με τη ρουτίνα του καθημερινού skincare στο σπίτι;

Για την καταπολέμηση της ακμής και της σμηγματόρροιας, επιλέγουμε ειδικά απολεπτιστικά προϊόντα με συστατικά που έχουν κερατολυτική δράση, όπως το σαλυκιλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και άλλα οξέα φρούτων. Για την περιποίηση και τη λείανση της επιφάνειας της επιδερμίδας, προτιμάμε συστατικά με σμηγματορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη.

Τα ρετινοειδή από το στόμα, όταν τα συστήνει ο δερματολόγος, κάνουν καταπληκτική δουλειά, καθώς μειώνεται η παραγωγή σμήγματος, καταπολεμάται η ακμή και εξομαλύνεται η κερατινοποίηση, με αποτέλεσμα να μην συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Σε τοπική εφαρμογή, τα ρετινοειδή, δηλαδή το ρετινοϊκό οξύ, η ρετινόλη και η ρετιναλδεΰδη έχουν τα ίδια οφέλη. Επιπλέον, τα ρετινοειδή είναι γνωστά για την αποτελεσματική, αντιγηραντική δράση τους και είναι τα πιο κατάλληλα ενάντια στη γήρανση και τη φωτογήρανση.

-Ποιες θεραπείες προτείνετε στο ιατρείο;

Ο καθαρισμός της επιδερμίδας με μικροκρυστάλλους καθώς και τα ελαφριά peelings, βελτιώνουν την εμφάνιση των πόρων άμεσα. Αυτά γίνονται είτε με σαλυκιλικό οξύ (στην περίπτωση της ακμής και της σμηγματόρροιας) είτε με AHAs (γλυκολικό οξύ), που δίνουν λάμψη, φωτεινότητα και ομοιογένεια στον χρωματικό τόνο. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων με αυτές τις μεθόδους λειαίνει την επιφάνεια της επιδερμίδας και έχουμε σαν οπτικό αποτέλεσμα μικρότερους πόρους.

Αποτελεσματικές όμως είναι και οι θεραπείες που διεγείρουν την κολλαγονογένεση. Για παράδειγμα, το microneedling, το fractional Co2 laser και το fractional RF βελτιώνουν την εμφάνιση των πόρων και αναγεννούν συνολικά το δέρμα. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, πυκνώνουν το δέρμα γύρω από τους πόρους. Το σφιχτό δέρμα τούς πιέζει και τους κάνει να φαίνονται μικρότεροι.

-Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους διεσταλμένους πόρους με διατροφή και άσκηση, δηλαδή ολιστικά;

Το μέγεθος των πόρων είναι κατά κανόνα συνάρτηση του τύπου του δέρματος που έχουμε κληρονομήσει. Το μέγεθος δεν αλλάζει ουσιαστικά, απλώς γίνεται λιγότερο ορατό. Αν και η ολιστική προσέγγιση είναι σημαντική για τη γενική υγεία του δέρματος, δεν μπορεί να αλλάξει το μέγεθος τoυς. Σίγουρα, βέβαια, μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση με τη γυμναστική, τη σωστή διατροφή και την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Τον πρώτο λόγο όμως για το μέγεθος των πόρων τον έχει η σωστή ρουτίνα ομορφιάς!