ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά;

iStock

Αγκαλιάζουμε τους άλλους όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι ή όταν θέλουμε να τους παρηγορήσουμε. Οι αγκαλιές μάς κάνουν να νιώθουμε καλά. Και αποδεικνύεται ότι μας κάνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη της αγκαλιάς ξεπερνούν αυτό το ζεστό συναίσθημα που νιώθεις όταν κρατάς κάποιον στην αγκαλιά σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς.

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά; Pexels

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ισορροπεί το σώμα

Μια αγκαλιά έχει ως αποτέλεσμα κάποια πίεση στο στέρνο, το οποίο στη συνέχεια διεγείρει τον θύμο αδένα, ο οποίος στη συνέχεια ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων από το σώμα, κάτι που μας κρατά υγιείς. Οι αγκαλιές βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας, αλλά και στην εξισορρόπηση του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού μας συστήματος.

Αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας

Οι αγκαλιές μας «τροφοδοτούν» συναισθηματικά, μας βοηθούν να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι και να νιώθουμε περισσότερη εμπιστοσύνη με τους άλλους.

Οι αγκαλιές μάς θυμίζουν ότι είμαστε μαζί με τους άλλους. Και μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Είναι φάρμακο για τη μοναξιά

Οι αγκαλιές ενισχύουν τα επίπεδα ωκυτοκίνης, τα οποία θεραπεύουν τα συναισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης και θυμού. Το αγκάλιασμα είναι μια κοινή εμπειρία: Δίνεις και παίρνεις στοργή.

Αυξάνει την αυτοεκτίμηση

Η παρατεταμένη αγκαλιά (20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο) ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης, γεγονός που αυξάνει συνολικά τα θετικά συναισθήματα μας. Όταν βλέπεις ένα άλλο άτομο να σε κοιτάζει με καλοσύνη και στοργή, θυμάσαι ότι σε αγαπούν.

Η αγκαλιά μειώνει το άγχος με φυσικό τρόπο

Εάν νιώθεις λίγο κουρασμένοι ή πιεσμένη, αγκάλιασε κάποιον που αγαπάς και παρακολούθησε τον εαυτό σου να χαλαρώνει με φυσικό τρόπο. Έρευνες έχουν βρει ότι η αγκαλιά μειώνει την ποσότητα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα μας, απελευθερώνοντας την ένταση και στέλνοντας ηρεμιστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

Μεγαλώνει γερά μωρά

Το άγγιγμα είναι κρίσιμο για τα βρέφη, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους, καθώς τα βοηθά να δένονται με τους άλλους, καθώς μεγαλώνουν.

Σχετική μελέτη συνέκρινε μια ομάδα υιοθετημένων παιδιών τα οποία πέρασαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους σε ορφανοτροφεία όπου δεν είχαν σωματική επαφή, με παιδιά που μεγάλωσαν σε στοργική οικογένεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υιοθετημένα παιδιά, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βαζοπρεσίνης, που μαζί με την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη συνθέτουν τη «χημεία της αγάπης».

Ελαχιστοποιεί τους φόβους

Μια μελέτη γύρω από τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου αγγίγματος και της μείωσης του φόβου θνησιμότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερο άγχος για τον θάνατο όταν τους αγγίζουν ελαφρά ή αγκάλιαζαν ένα άψυχο αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι.

Όσο μεγαλύτερες, τόσο το καλύτερο

Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία δημιουργεί έναν ισχυρότερο δεσμό και σύνδεση μεταξύ των ατόμων που αγκαλιάζονται. Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το στρες.

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε;

Η συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένη για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία, Virginia Satir είπε κάποτε:

«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».

Πόσες αγκαλιές λοιπόν χρειαζόμαστε στα αλήθεια; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσες περισσότερες, τόσο το καλύτερο.

Δυστυχώς, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα στερούνται αυτές τις τόσο σημαντικές για την ευημερία τους αγκαλιές. Πολλοί άνθρωποι ζουν μοναχικές ή πολυάσχολες ζωές με μειωμένη, κοινωνική αλληλεπίδραση και άγγιγμα.

Οι σύγχρονες κοινωνικές συμβάσεις, μας ωθούν συχνά να μην αγγίζουμε ανθρώπους που δεν έχουμε άμεση σχέση μαζί τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ αγγίζοντας τους άλλους λίγο περισσότερο.

Έτσι, αν θέλεις να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου, να μειώσεις το άγχος σου, να βελτιώσεις την επικοινωνία με τους γύρω σου και να είσαι πιο χαρούμενη και υγιής, φαίνεται ότι το να δίνεις και να ζητάς περισσότερες αγκαλιές, είναι μια πολύ καλή αρχή.

Η επιστήμη αποδεικνύει ότι οι τακτικές αγκαλιές με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους, έστω και σύντομες, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.