FASHION TIPS

Fashion faux pas: Οι μύθοι για το τι μπορείς -ή δεν μπορείς- να φορέσεις ως καλεσμένη σε γάμο

Jeremy Moeller/Getty Images/Ιdeal Images

Με το που φτάνει το προσκλητήριο ενός γάμου, νομίζω ότι η αντίδραση των περισσότερων από εμάς, περιλαμβάνει φόβο, άγχος και προβληματισμό. Οι φράσεις «δεν έχω τίποτα να βάλω» ή «δεν ξέρω τι να φορέσω», είναι οι πιο συχνές και αυτές που μας βάζουν στη διαδικασία να σκεφτόμαστε πιο περίπλοκα απ’ ό,τι χρειάζεται στην πραγματικότητα. Αν είσαι καλεσμένη σε γάμο, λοιπόν, και δεν ξέρεις τι να φορέσεις, ξεδιαλύνω λίγο το τοπίο για το dress code αυτού του event.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί το τι θα φορέσεις ως καλεσμένη σε έναν γάμο, αλλά υπάρχουν κάποιοι μύθοι και αλήθειες ως προς το ντύσιμο, που μας αποτρέπουν από το να σκεφτούμε πιο απελευθερωμένα. Τα πράγματα στο γαμήλιο ντύσιμο και την ίδια την τελετή, έχουν εξελιχθεί εξάλλου, με πολλούς από τους μελλόνυμφους να επικεντρώνονται στις παραδόσεις που τους ταιριάζουν και όχι ό,τι επιβάλλεται από την εκκλησία. Αυτό, λοιπόν, επιτρέπει και σε εμάς να αντιμετωπίσουμε το ντύσιμό μας ως wedding guests, με λιγότερους περιορισμούς. Οι μέρες που δεν μπορούσες να φορέσεις λευκό ή φλατ παπούτσια ή ακόμα και κολάν ή τζιν παντελόνι αν ήσουν καλεσμένη σε γάμο, πέρασαν. Η νέα γενιά του dress code δεν αψηφά παντελώς τις παραδόσεις, αλλά εξελίσσει τον τρόπο σκέψης μας ως προς το επίσημο ντύσιμο.

Παρακάτω μερικοί μύθοι και αλήθειες που ισχύουν για το ντύσιμο, αν είσαι καλεσμένη σε γάμο.

Δώσε βάση στο dress code του γάμου

Αλήθεια. Οι γάμοι από τελετή σε τελετή διαφέρουν. Κάποια ζευγάρια επιλέγουν ένα τυπικό black tie event, άλλοι ένα semi-formal (ημί-επίσημο) ύφος και κάποιοι έναν casual γάμο. Αν είσαι καλεσμένη σε γάμο, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζεις το ύφος του, γιατί αυτό θα καθορίσει και το τι θα φορέσεις. Δεν θέλεις να εμφανιστείς σε έναν γάμο σε νησί με ένα πιο επίσημο outfit, όπου το dress code είναι συνήθως πιο χαλαρό, ή το αντίθετο. Αν, λοιπόν, στην πρόσκληση δεν αναφέρεται το ύφος του γάμου τότε μπορείς να ρωτήσεις τους υπόλοιπους καλεσμένους τι θα φορέσουν ή το ίδιο το ζευγάρι. Μπορείς, επίσης, να καταλάβεις πολλά από το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση (αν δεν αναγνωρίζεις το μέρος ή το κτήμα, μπορείς να το αναζητήσεις online) και από αυτό να κρίνεις τι μπορείς ή δεν μπορείς να φορέσεις.

Παρακάτω, ένας basic οδηγός για το dress code κάθε γάμου που θα σε βοηθήσει στο ντύσιμο:

Black Tie: Μακριά φορέματα, κοστούμια, πιο επίσημα ρούχα

Ημι-επίσημος γάμος: Μίντι φορέματα, party dresses, ολόσωμες φόρμες και mid-heels

Casual γάμος: Αέρινα, casual φορέματα, παντελόνες και crop top, άνετες πουκαμίσες, εναλλακτικές ψηλοτάκουνων (βλ. πλατφόρμες ή εσπαντρίγιες), φλατ, τζιν παντελόνια

Μπορείς να φορέσεις όλα τα χρώματα

Μύθος. Δεν είναι κάποιο χρώμα απαγορευτικό (για το λευκό θα σου μιλήσω ξεχωριστά), μπορεί όμως, να δείχνει περίεργο το σύνολό σου αν φοράς το ίδιο χρώμα με τον στολισμό της εκκλησίας ή της δεξίωσης. Πώς θα ξέρεις τι χρώματα θα περιλαμβάνει ο στολισμός; Αρχικά, από την πρόσκληση. Διαφορετικά, μπορείς να ρωτήσεις το ζευγάρι ή κάποιο άλλο μέλος της γαμήλιας τελετής (γονείς, κουμπάρους κτλ.). Ο λόγος που το χρώμα του ρούχου είναι προτιμότερο να μην είναι ίδιο με τη διακόσμηση είναι γιατί πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι είσαι κουμπάρα ή μέλος της οικογένειας. Άσε που δεν θα γράφουν ωραία στις φωτογραφίες που θα βγάλεις από τον γάμο. Δεν θέλεις να γίνεις «ένα» με το background.

Δες τι καιρό θα κάνει

Αλήθεια. Αυτό το tip θα το γράφω, είτε είσαι καλεσμένη σε γάμο, είτε ντύνεσαι για το γραφείο. Το να δεις τι καιρό θα κάνει την ημέρα του γάμου (και το «στο περίπου» βοηθάει), θα σου επιτρέψει να αποκλείσεις τυχόν ρούχα που σκεφτόσουν να φορέσεις. Αν για παράδειγμα, κάνει ζέστη, μια ολόσωμη φόρμα μπορεί να μην είναι το κατάλληλο ρούχο. Ή τώρα στους ανοιξιάτικους γάμους, που η θερμοκρασία αλλάζει από το πρωί ως το βράδυ, καλό είναι να ξέρεις τι καιρό θα κάνει -σε περίπτωση που χρειαστείς να φορέσεις layers κ.ο.κ. Μια άλλη περίπτωση που θα είναι σημαντικό να ξέρεις τι καιρό θα κάνει, είναι αν ο γάμος γίνει σε νησί και φυσάει πολύ εκείνη τη μέρα, τότε ένα κοντό ή μίντι φόρεμα μπορεί να μην είναι ιδανικό. Εκτός αν θέλεις να ζήσεις τη δική σου Marylin Monroe στιγμή.

Δεν μπορείς να φορέσεις μαύρο ή λευκό αν είσαι καλεσμένη σε γάμο

ΜΥΘΟΣ. Και το γράφω με κεφαλαία γράμματα γιατί είναι σημαντικό να αφήσουμε πίσω μας αυτή την παλιακή αντίληψη γι’ αυτά τα δυο χρώματα. Πρώτον, να σου υπενθυμίσω εδώ, ότι και τα δυο χρώματα είναι seasonless -που σημαίνει ότι φοριούνται όλο τον χρόνο. Και δεύτερον, μπορούμε να απαλλαγούμε πια από την αντίληψη ότι το μαύρο φοριέται μόνο σε πένθιμες περιστάσεις ή ότι μόνο η νύφη μπορεί να φορέσει λευκό σε γάμο.

Ας αρχίσουμε από το μαύρο: Ένα LBD (little black dress=μικρό, μαύρο φόρεμα) είναι μια φανταστική επιλογή για έναν γάμο, ειδικά αν πρόκειται για ένα ωραίο cocktail dress που μπορεί να φορεθεί σε διάφορα στιλ γάμου (από ένα black tie μέχρι και έναν λιγότερο επίσημο γάμο).

Αυτό ισχύει και για το λευκό, το οποίο, φυσικά, θέλει μια προσοχή, μιας και το πιθανότερο είναι ότι και η νύφη θα επιλέξει ένα λευκό νυφικό. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, προτίμησε μια διαφορετική τονικότητα του λευκού ή ένα φόρεμα που να περιλαμβάνει και κάποιο print, ώστε να ξεχωρίζει από το φόρεμα της νύφης. Τα κοντά μήκη είναι επίσης, μια καλή επιλογή, μιας και οι περισσότερες νύφες επιλέγουν μακριά φορέματα (αν και τα μίνι νυφικά είναι της μόδας), ενώ, καλό είναι να αποφύγεις το τούλι ή τη δαντέλα και γενικά, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα νυφικά.

Τα αξεσουάρ, επίσης, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σύνολό σου, είτε επιλέξεις ένα μαύρο ή λευκό ρούχο και θα βοηθήσουν στο να διαχωρίσεις το ύφος του look σου από αυτό της νύφης.

Δεν μπορείς να φορέσεις φλατ ή άνετα παπούτσια αν είσαι καλεσμένη σε γάμο

Μύθος. Οι μέρες που πονούσαν τα πόδια μας στους γάμους, φορώντας ψηλοτάκουνα, έχουν περάσει. Αν είσαι καλεσμένη σε γάμο, λοιπόν, και είσαι άνθρωπος που του αρέσει να χορεύει μέχρι το ξημέρωμα στην πίστα ή απλούστατα απολαμβάνεις την άνεσή σου, τότε δεν χρειάζεται να περιοριστείς στα άβολα ψηλοτάκουνα. Ανάλογα με το ύφος του γάμου, μπορείς να φορέσεις φλατ ή και σανδάλια (υπάρχουν και τα glamorous σανδάλια -μην το ξεχνάς αυτό). Ή αν πάλι, θέλεις να φορέσεις τακούνια, υπάρχουν και άλλες επιλογές σε τακούνια που κάνουν το περπάτημα και την εφαρμογή πιο άνετη: τα kitten heels ή τα τετράγωνα τακούνια ή τα mid-heels (μεσαία τακούνια). Τα wedges ή τα παπούτσια ή τα σανδάλια με παχιά σόλα είναι επίσης, μια καλή εναλλακτική που θα σου επιτρέψουν να έχεις περισσότερη άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.