Το etiquette του γάμου σε νησί: Κανόνες σωστής συμπεριφοράς αν παντρεύεσαι ή είσαι καλεσμένη
- 8 ΜΑΙ 2023
Οι γάμοι εκτός έδρας είναι συνήθως ειδυλλιακοί, αλλά έχουν κάποιες έξτρα ευθύνες, αν δεν σκοπεύεις να παντρευτείς στο νησί μόνο με παπά και κουμπάρο, σε κάποιο ερημοκλήσι, στη μέση του πουθενά (κατά το περίφημο γραφικό κλισέ πού όλοι ονειρεύονται, αλλά ελάχιστοι κάνουν πράξη).
Οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς που οφείλεις να ακολουθήσεις είτε σχεδιάζεις γάμο σε νησί, είτε έχεις λάβει το αντίστοιχο προσκλητήριο.
Κάνεις γάμο σε νησί αν:
– Είναι καλοκαίρι ή «βαριά» άνοιξη. Αν προγραμματίζετε γάμο στην καρδιά του χειμώνα σε κάποιο νησί, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να παρευρεθούν όλοι οι καλεσμένοι- ή ακόμα κι εσείς σε περίπτωση απαγορευτικού απόπλου.
– Έχετε καταγωγή από νησί, οπότε όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα, έστω στο μυαλό σας.
– Το νησί που έχετε επιλέξει βρίσκεται κοντά στο μέρος που ζείτε, άρα αυτή η συνθήκη διευκολύνει την πλειοψηφία των καλεσμένων σας (δεδομένου ότι ζουν κι εκείνοι κάπου κοντά και όχι, π.χ. στην Καβάλα, ενώ εσύ μένεις στην Αθήνα κι ο γάμος θέλετε να γίνει στα Κύθηρα. Υπέροχα τα Κύθηρα, αλλά τους ξεβολεύετε λιγάκι τους ανθρώπους).
– Είστε διατεθειμένοι να χρεωθείτε έστω μία διαμονή των καλεσμένων. Εναλλακτικά, αν τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν- απόλυτα κατανοητό- θα πρέπει να συμπεριλάβετε στα έξοδά σας τουλάχιστον ένα γεύμα τους ή ένα ευχαριστήριο πάρτι πριν ή μετά το γάμο (εκτός της επίσημης γαμήλιας τελετής). Τόσα χιλιόμετρα θα κάνουν οι άνθρωποι για σας, να μην τους ευχαριστήσετε λίγο παραπάνω;
– Γνωριστήκατε σε νησί. Οι ρομαντικοί καλεσμένοι θα καταλάβουν, ας έρθουν μόνο εκείνοι, δεν πειράζει.
– Δεν θέλετε να καλέσετε υπερβολικά πολύ κόσμο. Θα το οργανώσετε πιο εύκολα αν ο αριθμός τους είναι διαχειρίσιμος και η διαδικασία του θα ‘ρθουν- δεν θα ‘ρθουν, πιο ανεκτή για τα νεύρα σας.
– Είσαι (εσύ ή ο άνθρωπος που παντρεύεσαι) οργανωτικός άνθρωπος. Γιατί ο γάμος εκτός έδρας συνεπάγεται ότι θα πρέπει να το κάνεις πιο εύκολο για τους καλεσμένους που θα σε τιμήσουν. Το λιγότερο που έχεις να κάνεις, είναι να δώσεις οργανωμένες πληροφορίες για δρομολόγια πλοίων, να ζητήσεις προσφορά από ξενοδοχεία για τους καλεσμένους σου, ώστε να πετύχεις μία καλύτερη τιμή για τη διαμονή τους, να εξασφαλίσεις την ομαλή τους πρόσβαση στην εκκλησία (γιατί υπάρχουν και νησιά που δεν επιτρέπονται τα αμάξια ή ξωκλήσια στα οποία φτάνεις από χωματόδρομο). Όπως καταλαβαίνεις, ο γάμος στο νησί εμπεριέχει μία δέσμευση παραπάνω. Σε ανταμείβει, αλλά χρειάζεται να κάνεις κάτι γι’ αυτό, ώστε να αποφύγεις τις κατάρες που θα κρύβονται πίσω από τις ευχές του κόσμου.
– Έχετε λίγους καλεσμένους και διάθεση να το ζήσετε χαλαρά. Αν δεν ονειρεύεστε γάμο 100% κατά το πρωτόκολλο και το έχετε στο μυαλό σας πιο πολύ σαν διακοπές, άρα ανάλαφρα, νησιώτικα, τότε προχωρήστε. Θα είναι όσο όμορφο ακούγεται.
Δεν κάνεις γάμο σε νησί αν:
– Η οργάνωση δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Θα το μετανιώσετε όλοι μαζί πολύ σύντομα.
– Δεν έχετε χρήμα και διάθεση για wedding planner, αλλά ταυτόχρονα δεν σηκώνετε και κουβέντα ώστε να καλέσετε λιγότερα από 30 άτομα.
– Η πλειοψηφία των καλεσμένων σας είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το νησί που έχετε εσείς κατά νου. Είναι δικαίωμά σας να κάνετε γάμο για να ευχαριστήσετε τους συγγενείς σας, συμβαίνει συχνά άλλωστε. Τον θείο Επαμεινώνδα τον ρωτήσατε αν θέλει και μπορεί να τρέχει στη Σίφνο Ιούλη μήνα, 80 χρονών άνθρωπος;
-Τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα και κανένας σας δεν κατάγεται ή έχει οποιαδήποτε άλλη σχέση με το νησί που ονειρεύεστε τον γάμο. Κακά τα ψέματα, ο γάμος εκτός έδρας πάντα κοστίζει κάτι παραπάνω.
– Έχετε σκοπό να καλέσετε πάνω από 300 άτομα και θέλετε να έρθουν όοοολοι.
– Ποντάρετε στα δώρα των άλλων για να ξεχρεώσετε τον γάμο. Όταν παντρεύεσαι εκτός έδρας και ειδικά σε νησί, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει έστω τη διαμονή των καλεσμένων σου, τους υποβάλλεις σε εξαιρετικά υπολογίσιμα έξοδα. Οπότε, εύλογα το δώρο ή το «φακελάκι» με τα χρήματα θα περιλαμβάνει κάτι συμβολικό από πλευράς τους.
Γάμος σε νησί: Το etiquette αν είσαι καλεσμένη
Φυσικά τα φώτα και οι ευθύνες πέφτουν πάνω στους μελλόνυμφους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και οι ταπεινοί καλεσμένοι δεν οφείλουν να ακολουθήσουν κάποιους άτυπους/τυπικούς κανόνες σε έναν γάμο σε νησί.
– Η πιο βασική υποχρέωση είναι, όταν επιβεβαιώνεις ότι θα πας, να πας οντως- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ειδικά όταν συνοδεύεσαι. Το ζευγάρι σε έχει υπολογίσει και πρέπει να πάρει μια υπεύθυνη απάντηση, μέσα στους χρόνους που έχει θέσει.
– Προετοιμάσου ψυχολογικά και σωματικά για μία ταλαιπωρία παραπάνω. Η ζέστη, τα λόγια του παπά, τα πηγαινέλα με τα καράβια προς κάπου που δεν επέλεξες εσύ, θέλουν υπομονή. Κάνε τη στρατηγική κίνηση και πάρε χαμηλά παπούτσια, οι εκκλησίες στα νησιά δεν έχουν φτιαχτεί για ψηλοτάκουνα. Σαν καλεσμένη, θέλουμε να χαμογελάς και να περάσεις πραγματικά καλά στο πλαίσιο του γάμου, όχι να βαρυγκομάς από το αταίριαστο πατούμενο.
– Ο γάμος σε νησί δεν είναι μόνο διακοπές. Πάει πακέτο με μια υποχρεωτικότητα και ενδεχομένως με ένα πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι καλεσμένοι για χάρη των ανθρώπων που παντρεύονται. Έχε αυτό κατά νου και όλα θα κυλήσουν πιο ανέφελα.
Extra tips- αν επιλέξετε γάμο σε νησί
– Όλα πρέπει να γίνουν από νωρίς κι όχι τελευταία στιγμή (εξ ου και η οργανωτικότητα που φωνάζαμε παραπάνω). Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να θυμάστε.
– Το ακριβώς παραπάνω συνεπάγεται ότι θα έχετε επισκεφτεί το νησί μήνες πριν την τελετή, κάτι που θα επαναλάβετε μερικές φορές ακόμα. Οργάνωση γάμου εκ του μακρόθεν δεν γίνεται. Θέλει φυσική παρουσία.
– Υπολόγιζε επίσης πως κομμωτής, μακιγιέρ, φωτογράφος και όποιος άλλος έχει αναλάβει να σε κουράρει, πληρώνεται με τιμές εκτός έδρας, συν διαμονή, συν μετακίνηση.
– Όταν δεν θα είστε εκεί, καλό και χρήσιμο θα ήταν να έχετε έναν άνθρωπο στο νησί, που θα τον εμπιστεύεστε και θα σας βοηθάει όποτε χρειαστεί (που θα χρειαστεί σίγουρα).
– Ιδανικά, προγραμματίστε τον γάμο σας σε μια ημερομηνία που να μην «απειλεί» τις διακοπές των περισσοτέρων. Για να το πω πολύ απλά, ο γάμος τον Αύγουστο, δεν είναι η καλύτερη ιδέα στον κόσμο. Εσάς μπορεί να σας βολεύει, αλλά πιθανότατα όχι όλους τους υπόλοιπους. Είναι σαν να υποχρεώνετε τους καλεσμένους σας να κάνουν τις διακοπές τους, εκεί που επιλέξατε εσείς να παντρευτείτε. Κι αυτή είναι κάπως εγωιστική στάση.
– Δεν κρατάμε ποτέ μούτρα σε όσους δεν μπορούν να έρθουν σε έναν γάμο σε νησί. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.