«Μυγάκια» και λάμψεις στα μάτια: Τι είναι και τι να προσέξεις
- 23 ΜΑΙ 2023
Μία από τις πιο κοινές ενοχλήσεις που μπορεί να αναφέρουμε στον οφθαλμίατρο είναι τα μυγάκια που βλέπουμε στο οπτικό μας πεδίο, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτά σε φωτεινό φόντο. Άλλοι τα περιγράφουν σαν μαύρα στίγματα, ιστούς αράχνης ή κηλίδες και ξαφνικές λάμψεις, που ακολουθούν το βλέμμα. Τι ακριβώς όμως είναι και τι μπορεί να σημαίνουν για την υγεία των ματιών μας;
Τα μυγάκια στα μάτια είναι μικρές, λεπτές γραμμές και σχήματα σαν σκούρα στίγματα που εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο, δίνοντας την αίσθηση ότι επιπλέουν μπροστά μας. Γι’ αυτό και στα αγγλικά είναι γνωστά ως floaters. Ο επιστημονικός όρος για αυτά τα μυγάκια, είναι μυοψίες. Συνήθως δεν είναι σημάδι για κάτι σοβαρό, ειδικά εάν:
- τα έχεις πολύ καιρό
- δεν χειροτερεύουν
- δεν επηρεάζουν την όρασή σου
Τα μυγάκια στα μάτια και οι λάμψεις, μπορεί τελικά να σταματήσουν και συχνά γίνονται λιγότερο αισθητές καθώς τις συνηθίζεις.
Τι προκαλεί τα μυγάκια στα μάτια;
Τα περισσότερα μυγάκια στα μάτια είναι μικρές κηλίδες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κολλαγόνο. Αποτελούν μέρος μιας ουσίας που μοιάζει με γέλη στο πίσω μέρος του ματιού, το οποίο ονομάζεται υαλοειδές.
Καθώς μεγαλώνουμε, οι πρωτεϊνικές ίνες που αποτελούν το υαλοειδές, συρρικνώνονται σε μικρά κομμάτια που συγκεντρώνονται μεταξύ τους. Οι σκιές που ρίχνουν στον αμφιβληστροειδή, είναι αυτά τα ενοχλητικά μυγάκια στα μάτια. Αν δεις μια λάμψη, είναι επειδή το υαλοειδές έχει απομακρυνθεί από τον αμφιβληστροειδή. Εάν αρχίσεις ξαφνικά να έχεις μυοψίες, έχουν αλλάξει δραματικά ή αρχίσεις ξαφνικά να βλέπεις λάμψεις, επισκέψου έναν οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό για τις απαραίτητες εξετάσεις. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρατηρούνται μεταξύ 50 και 75 ετών. Είναι επίσης πιο πιθανό να τις έχεις εάν έχεις μυωπία ή έχεις κάνει επέμβαση καταρράκτη.
Πιθανοί κίνδυνοι
- Αποκόλληση υαλοειδούς
Το ρευστοποιημένο υαλοειδές μπορεί να αποκολληθεί από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού και συγκεκριμένα από τον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού. Ο κλινικός ορισμός αυτής της κατάστασης, είναι αποκόλληση του υαλοειδούς και μπορεί να συνοδεύεται από νέα μυγάκια, λάμψεις, αστραπές ή φλας.
- Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
Καθώς το υαλοειδές αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να δημιουργήσει ρωγμή, να ανασηκώσει και τελικά να ξεκολλήσει τον αμφιβληστροειδή, κατάσταση που είναι εξαιρετικά επείγουσα στην οφθαλμολογία. Η περιχαράκωση της ρωγμής με laser από τον οφθαλμίατρο μπορεί να προλάβει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και να γλιτώσει τον ασθενή από ένα δύσκολο χειρουργείο, όπως είναι η υαλοειδεκτομή.
Ευτυχώς, το ποσοστό δημιουργίας ρωγμής στην ενεργή αποκόλληση του υαλοειδούς με συμπτώματα είναι μικρό (8-10%). Μια βυθοσκόπηση μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για μια απλή αποκόλληση του υαλοειδούς, χωρίς συνέπειες για την όραση.
Αντιμετώπιση μυοψιών
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Ο εγκέφαλος έχει την τάση να αγνοεί ό,τι δεν χρειάζεται, οπότε το φαινόμενο των μυοψιών αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι βιταμίνες που ενισχύουν την υγεία των ματιών
- Βιταμίνη Α
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγεί ακόμα και σε τύφλωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη βιταμίνης Α, συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.
- Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και επομένως βοηθά στην προστασία των ματιών από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η πρόσληψη βιταμίνης Ε σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
- Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη C προστατεύει από τον καταρράκτη.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Ο συνδυασμός βιταμινών Β6 (πυριδοξίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) επίσης, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και γλαυκώματος.