ΥΓΕΙΑ

Το απόλυτο hack για την πρόληψη του hangover

iStock

Όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε για την ευεξία μας, όλοι μπορεί να κάνουμε μερικές παρασπονδίες που σαμποτάρουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, μπορεί να μην πεις όχι σε εκείνα τα έξτρα ποτήρια του αγαπημένου σου κρασιού, κι ας ξέρεις πως με μαθηματική ακρίβεια το επόμενο πρωί θα ξυπνήσεις με hangover.

Αν αναρωτιέσαι τώρα, αν υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος για να παρακάμψεις συμπτώματα, όπως ο δυνατός πονοκέφαλος, το αίσθημα εξάντλησης και η ξηροστομία, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η σωστή ενυδάτωση πριν την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη του hangover.

Το απόλυτο hack για την πρόληψη του hangover Pexels

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 60% νερό και η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Είναι σημαντικό να θυμάσαι επίσης, ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυξάνει την απέκκριση νερού από το σώμα. Η υπερβολική απώλεια νερού χωρίς την αναπλήρωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το hangover.

Το να πίνεις νερό πριν απολαύσεις ένα κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί ή οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη του hangover. Αν και καμία έρευνα δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση νερού πριν από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει τη μέθη, η κατανάλωση νερού μαζί με κάθε αλκοολούχο ποτό, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπληρώσει τα υγρά του. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια συμπτώματα hangover.

Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση (με ή χωρίς hangover)

Φυσικά, είτε πρόκειται να πιεις αλκοόλ, είτε όχι, το να παραμένεις σταθερά ενυδατωμένη είναι απαραίτητο για να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου, τη διάθεσή σου, την ψυχική υγεία, αλλά και τα επίπεδα της ενέργειάς σου.

Ενώ λοιπόν η ενυδάτωση πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι η καλύτερη πρόληψη του hangover, η εναλλαγή των αλκοολούχων ποτών με νερό, είναι άλλο ένα εγκεκριμένο από τους ειδικούς hack για να κάνεις την επόμενη μέρα λιγότερο επώδυνη. Το μεγαλύτερο λοιπόν στοίχημα σου, είναι να κάνεις την ενυδάτωση, προτεραιότητά σου.

Ενώ οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη νερού ποικίλλουν, ένας βασικός κανόνας μπορεί να σου φανεί χρήσιμος, ειδικά αν γνωρίζεις ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

Σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς, η γενική πρόσληψη νερού από ποτά και τρόφιμα, που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων είναι περίπου 11,5 φλιτζάνια ημερησίως για τις γυναίκες. Το 20% της ημερήσιας πρόσληψης προέρχεται από το φαγητό και το υπόλοιπο έχει να κάνει με το νερό και τα ροφήματα που έχουν βάση το νερό. Άρα οι γυναίκες χρειάζονται 2,12 λίτρα νερό ημερησίως.

Επιστρέφοντας στο αλκοόλ και την ενυδάτωση, το ποτό της επιλογής σου, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα νερού που θα πρέπει να πιείς προκαταβολικά. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός πιο συμπυκνωμένου αλκοολούχου ποτού, μπορεί να δικαιολογήσει μεγαλύτερη αύξηση της πρόσληψης νερού.

Τέλος, να θυμάσαι πως δεν έχει σημασία μόνο το πόσο νερό πίνεις καθημερινά, αλλά και το πότε. Το να πιεις ένα ή δύο λίτρα το βράδυ, για να αναπληρώσεις την απώλεια υγρών μέσα στην ημέρα, δεν θα εξισορροπήσει τα πράγματα. Για την ακρίβεια πιο πιθανό είναι απλά να χρειαστεί να διακόψεις τον βραδινό σου ύπνο, προκειμένου να επισκεφθείς την τουαλέτα σου. Δεδομένου ότι το νερό αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα, της εκπνοής και του γαστρεντερικού σωλήνα, φρόντισε να πίνεις νερό αμέσως μόλις ξυπνήσεις το πρωί και συνέχισε να καταναλώνεις νερό σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην υγειά σου!