ΒΙΒΛΙΑ

7 βιβλία που θα διαβάσεις τον Ιούλιο στην παραλία

Pexels

Έβαλες το αντιηλιακό, τα φρούτα και το θερμός στην τσάντα της θαλάσσης, έβαλες ίσως και ρακέτες κι ένα δεύτερο μαγιό. Βιβλίο όμως έβαλες; Πού πας χωρίς αυτό; Τα βιβλία και η παραλία είναι μάλλον έννοιες ταυτόσημες για το ελληνικό καλοκαίρι. Εκεί, καθώς κάνεις ηλιοθεραπεία, θα βυθιστείς στον κόσμο τους, απερίσπαστη με το κατάλληλο soundtrack που δεν είναι άλλο από το κύμα που σκάει στην ακτή.

Βιβλία κάθε καλοκαίρι κυκλοφορούν πολλά και χρειάζεσαι τις κατάλληλες προτάσεις για να διαλέξεις ποια θα πάρεις μαζί σου στην παραλία. Εγώ εδώ διάλεξα 7 βιβλία με μυστήριο και σασπένς που θα σε κρατήσουν καθηλωμένη στην ξαπλώστρα σου, βιβλία με έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό και βιβλία που θα σε ταξιδέψουν στον χρόνο. Αυτά είναι τα 7 βιβλία που θα διαβάσεις τον Ιούλιο στην παραλία.

Το χαμόγελο της Πυθίας

Ο Γιάννης Μαρής (1916-1979, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου), γιος δικαστικού, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1945. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1953 με το μυθιστόρημα Έγκλημα στο Κολωνάκι, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Οικογένεια. Η επιτυχία του συγκεκριμένου μυθιστορήματος τον ώθησε να συνεχίσει να γράφει και κάπως έτσι ο Γιάννης Μαρής έγραψε περίπου 50 αστυνομικές ιστορίες, 20 κινηματογραφικά σενάρια και 2 θεατρικά έργα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οι εκδόσεις Άγρα μετά την επανακυκλοφορία του βιβλίου Διακοπές στη Μύκονο, τον Ιούλιο του 2023 κυκλοφόρησαν Το Χαμόγελο της Πυθίας του Γιάννη Μαρή.  Και ο Γιάννης Μαρής και τα βιβλία του σίγουρα θα σου κρατήσουν υπέροχη συντροφιά στην παραλία.

Το περιοδικό Επίκαιρα διαφήμιζε έτσι Το Χαμόγελο της Πυθίας: «Είναι το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα που έγραψε ειδικά για τα “Ε” ο Γιάννης Μαρής. Από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Βιέννη, το Βερολίνο, πέντε άνθρωποι που δεν γνωρίζονται, που δεν έχουν τίποτα το κοινό, που δεν συναντήθηκαν ποτέ ώς τώρα ξεκινούν για την Ελλάδα, για να πραγματοποιήσουν το πιο φανταστικό “κόλπο του αιώνα”. Μια μοντέρνα περιπέτεια που θα αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη».

Το Χαμόγελο της Πυθίας (1971) είναι το δεύτερο βιβλίο του Μαρή με θέμα την αρχαιοκαπηλία, δέκα χρόνια μετά τον Ίλιγγο (1961). Εδώ ο Γιώργος Στεφάνου δέχεται στο Παρίσι την επίσκεψη ενός αγνώστου που του συστήνεται ως καθηγητής Φόυερμπαχ. Του ζήτησε να λάβει μέρος στην κλοπή του Ηνίοχου των Δελφών ανοίγοντας ένα τούνελ τον Δεκαπενταύγουστο, όταν το μουσείο θα είναι κλειστό. Ο αφηγητής θα συνεργαστεί με τη διεθνή σπείρα που έχει οργανώσει ο Φόυερμπαχ για λογαριασμό κάποιου μεγιστάνα, μανιώδους φιλότεχνου, ή ακόμα και κάποιου μουσείου. Η κλοπή μπορεί να είναι «μαξιμαλιστική», αλλά η περιγραφή του κυκλώματος των εμπλεκομένων είναι εντυπωσιακά εύστοχη και προφητική. Η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα θα αρχίσει να βλέπει το φως της δημοσιότητας δύο δεκαετίες αργότερα.

Είκοσι Χρόνια Σιωπή

βιβλία για Ιούλιο παραλία
PUBLIC.GR

Είκοσι Χρόνια Σιωπή

Εκδόσεις Μίνωας
15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η βραβευμένη με το Prix Condidentielles συγγραφέας Μαρί Βαρέιγ, υπογράφει το βιβλίο Είκοσι χρόνια σιωπή που μετέφρασε η Στέργια Καββάλου για τις εκδόσεις Μίνωας.

Η εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης Σάρα Λερουά αναστατώνει το μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Μπουβίλ-σιρ-Μερ και συγκινεί ολόκληρη τη Γαλλία. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε μπιστρό, ο κόσμος κάνει υποθέσεις, όμως αυτό που συνέβη πραγματικά δεν το έμαθε ποτέ κανείς.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Φανί αναγκάζεται να επιστρέψει στον τόπο της τραγωδίας που σημάδεψε τα νεανικά της χρόνια. Πρόκειται για ένα παρελθόν που θα προτιμούσε να ξεχάσει, αφού η υπόθεση της Σάρα Λερουά είναι και δική της, όπως και μιας παρέας φιλενάδων που ονομάζονταν «Απομαγεμένες».

Η ιστορία τους έχει τη μυρωδιά από τα πρώτα τσιγάρα και το χλώριο της πισίνας, σφραγίζεται με όρκους αιώνιας φιλίας μα, κυρίως, από αβάσταχτα μυστικά. Το απαραίτητο σασπένς που θα κάνει το διάβασμα στην παραλία απολαυστικό είναι εδώ.

Ανατομία – μία ιστορία αγάπης

Μια γοτθική ιστορία γεμάτη μυστήριο και έρωτα υπογράφει η Ντέινα Σουάρτς. Το μυθιστόρημα Ανατομία – μία ιστορία αγάπης, κυκλοφόρησε στα τέλη του Ιουνίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Παναγιώτας Λητούς Ανδρέου.

Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα, που μπορείς να απολαύσεις κι εσύ αλλά και η έφηβη κόρη σου τον Ιούλιο στην παραλία, που συνδυάζει το συναίσθημα με το μυστήριο ενώ βρέθηκε στο νούμερο 1 της λίστας των Best Seller των New York Times.

Η Χέιζελ Σίνετ είναι μια νεαρή κοπέλα που επιθυμεί να γίνει χειρουργός περισσότερο απ’ ό,τι να παντρευτεί.

Ο Τζακ Κιούρερ είναι ένα κλέφτης πτωμάτων που απλώς προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη όπου είναι τραγικά εύκολο να πεθάνεις.

Όταν οι δυο τους γνωρίζονται τυχαία έξω από τη Βασιλική Εταιρεία Ανατόμων Εδιμβούργου, η Χέιζελ δε δίνει αρχικά σημασία. Όταν, όμως, τη διώχνουν από τα μαθήματα του φημισμένου χειρουργού Ουίλιαμ Μπίτσαμ επειδή είναι γυναίκα, συνειδητοποιεί ότι η νέα γνωριμία της μπορεί τελικά να της φανεί χρήσιμη. Διότι η Χέιζελ έχει κάνει μια συμφωνία με τον δόκτορα Μπίτσαμ: αν καταφέρει να περάσει μόνη της τις εξετάσεις, εκείνος θα της επιτρέψει να συνεχίσει την καριέρα της ως γιατρός. Χωρίς, όμως, την παρακολούθηση των επίσημων μαθημάτων, η Χέιζελ θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τα βιβλία της για να περάσει· θα χρειαστεί νεκρά σώματα για να τα μελετήσει.

Για καλή της τύχη, έχει μόλις γνωρίσει κάποιον που τα ξεθάβει για επάγγελμα.

Ο Τζακ, όμως, έχει τα δικά του προβλήματα: παράξενοι άνδρες παραμονεύουν στα νεκροταφεία, οι φίλοι του εξαφανίζονται από τους δρόμους και ο τρομερός ρωμαϊκός πυρετός, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους μερικά χρόνια πριν, φαίνεται να έχει επιστρέψει δριμύτερος. Κανένας δε δείχνει να νοιάζεται – μόνο η Χέιζελ.

Τώρα εκείνη και ο Τζακ πρέπει να συνεργαστούν για να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται όχι μόνο μέσα στους ανώνυμους τάφους, αλλά και στην καρδιά της ίδιας της κοινωνίας του Εδιμβούργου.

Ματωμένη Σελήνη

βιβλία για Ιούλιο παραλία
PUBLIC.GR

Ματωμένη Σελήνη

Εκδόσεις Μεταίχμιο
19,90€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο συγγραφέας των 55 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως, Jo Nesbo, επιστρέφει στο είδος του θρίλερ που τον ανέδειξε σε παγκόσμιο φαινόμενο με τη Ματωμένη Σελήνη (μετάφραση Κρυσταλλία Γλυνιαδάκη) και στον χαρακτήρα Χάρι Χόλε, που αγάπησαν εκατομμύρια αναγνώστες. Αν μιλάμε για βιβλία που θες να κρατήσεις στα χέρια σου εδώ και τώρα, είτε είσαι στην παραλία είτε στον καναπέ σου, αυτό είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Από όλους μπορείς να χαθείς, όχι όμως από σένα.

Αφού έχει δει τη ζωή του να διαλύεται, ο Χάρι πηγαίνει στο Λος Άντζελες για να εξαφανιστεί από όλους και απ’ όλα, ακόµα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όσο κι αν προσπαθεί όµως δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Όταν στον δρόµο του βρεθεί µια ηλικιωµένη ηθοποιός, που προσπαθεί να γλιτώσει από ένα καρτέλ ναρκωτικών, ο Χάρι δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να τη βοηθήσει.

Δύο γυναίκες αγνοούνται. Ο ύποπτος ζητά τη βοήθειά σου. Θα του τη δώσεις;

Πίσω στο Όσλο, δύο γυναίκες αγνοούνται. Ένας από τους υπόπτους είναι ο µεγιστάνας του real estate, Μάρκους Ρόε. Η Κατρίνε Μπρατ θέλει να ζητήσει τη βοήθεια του Χάρι Χόλε που γνωρίζει τους κατά συρροή δολοφόνους καλύτερα από τον καθένα. Η αστυνοµία όµως αρνείται κατηγορηµατικά. Από την άλλη, ο ύποπτος θέλει να τον προσλάβει ως ιδιωτικό ερευνητή για να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Ο Χάρι αρνείται. Θα βρεθεί όµως αντιµέτωπος µε ένα µεγάλο δίληµµα.

Ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά και ο χρόνος τελειώνει.

Έχει μόλις δέκα μέρες. Ο χρόνος περνάει και μία ματωμένη σελήνη ρίχνει το φως της πάνω από το Όσλο.

Μαθήματα

βιβλία για Ιούλιο παραλία
PUBLIC.GR

Μαθήματα

Εκδόσεις Πατάκη
19,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο Ian McEwan (Εξιλέωση, Άμστερνταμ, Στην Ακτή, Καρυδότσουφλο) υπογράφει το νέο του βιβλίο Μαθήματα στο οποίο οι ήρωές του αναμετρούνται με κρίσιμες στιγμές της ιστορίας ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της προσωπικής τους ζωής. Όπως κάνουμε όλοι μας δηλαδή σε κάθε χρονική στιγμή στην οποία ζούμε. Ένα βιβλίο με ήρωες ανθρώπινους, αληθινούς και με την αριστοτεχνική πένα του Ian McEwan κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.

Eνώ ο κόσμος συνεχίζει να μετράει τις πληγές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και το Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει ήδη την Ευρώπη στα δυο, η ζωή του μικρού Ρόλαντ Μπέινς ανατρέπεται. Δύο χιλιάδες μίλια μακριά από την προστατευτική αγάπη της μητέρας του, εσωτερικός σ’ ένα περίεργο οικοτροφείο, ευάλωτος και μοναχικός, προσελκύει το ενδιαφέρον της δασκάλας του πιάνου, Μίριαμ Κορνέλ. Η συνάντησή τους θ’ αφήσει ένα ανεπούλωτο τραύμα αλλά και την ανάμνηση μιας αγάπης που ποτέ δε θα ξεθωριάσει.

25 χρόνια αργότερα, η Γερμανίδα γυναίκα του Ρόλαντ εξαφανίζεται αφήνοντάς τον μόνο με τον επτά μηνών γιο τους. Καθώς η ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσερνόμπιλ εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ο Ρόλαντ αρχίζει μια εναγώνια αναζήτηση για απαντήσεις που θα τον οδηγήσει στα βάθη της οικογενειακής του ιστορίας.

Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ και άλλες ιστορίες

Καλοκαίρι χωρίς τις ιστορίες μυστηρίου του Edgar Allan Poe μάλλον δεν είναι καλοκαίρι και από τα βιβλία που θα διαβάσεις τον Ιούλιο στην παραλία δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η πρόταση. Γι’ αυτό το λόγο οι εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν στη σειρά Crime Moments (που έχει στόχο να αναδείξει γραφές που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της αστυνομικής λογοτεχνίας) το βιβλίο Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ και άλλες ιστορίες (Μετάφραση Πέτρος Μάρκαρης).

Δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, βρίσκονται φριχτά δολοφονημένες σε ένα κτίριο της οδού Μοργκ στο Παρίσι.

Το δωμάτιό τους, στον τέταρτο όροφο, ήταν κλειδωμένο. Πώς μπόρεσε ο δολοφόνος να τις προσεγγίσει; Και γιατί τους επιτέθηκε με τόσο άγριο τρόπο;

Η υπόθεση κινεί το ενδιαφέρον ενός ερασιτέχνη ντετέκτιβ, του Ογκίστ Ντιπέν, που θα προσπαθήσει να λύσει το αίνιγμα με τη λογική…

Οι φόνοι της οδού Μοργκ είναι μια αριστουργηματική ιστορία μυστηρίου, που θεωρείται από πολλούς το αρχέτυπο του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στον τόμο αυτό παρουσιάζεται μαζί με δύο ακόμα ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Ογκίστ Ντιπέν, Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ και Το κλεμμένο γράμμα.

Μια τριλογία που γέννησε αμέτρητα έργα και λογοτεχνικούς ήρωες, μεταξύ των οποίων τον Σέρλοκ Χολμς, και, όπως έχει επισημάνει η Dorothy L. Sayers, «είναι σχεδόν ένα πλήρες εγχειρίδιο της θεωρίας και πράξης του αστυνομικού μυθιστορήματος».

Λονδίνο στις Φλόγες

Λονδίνο στις Φλόγες image description
PUBLIC.GR

Λονδίνο στις Φλόγες

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα δυνατό και ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής, δημιούργησε ο Anthony Quinn στις σελίδες του Λονδίνο στις φλόγες, ένα μυθιστόρημα για το τέλος της δεκαετίας του 1970 και το τέλος μίας εποχής για τη Μεγάλη Βρετανία.

Λονδίνο, δεκαετία 1970.

Tέσσερις εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι γνωρίζονται τυχαία.

Η Βίκι Τρες είναι μια νεαρή, ανερχόμενη αστυνομικός που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας. Η Χάνα Στροντ είναι μια φιλόδοξη, νεαρή ρεπόρτερ που ειδικεύεται στη στηλίτευση των πλούσιων και ισχυρών. Ο Κάλουμ Κόνλαν είναι ένας Ιρλανδός ακαδημαϊκός που κάνει παρέα με τους λάθος ανθρώπους. Κι ο Φρέντι Σελβς είναι ένας επιτυχημένος διευθυντής θέατρου, βαθιά χωμένος σε ένα προσωπικό και πολιτικό τέλμα. Τέσσερις άνθρωποι που, χωρίς να το καταλάβουν, θα μπλεχθούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και ο καθένας του θα επηρεάσει βαθιά τη ζωή του άλλου.

Η πλοκή ακολουθεί απρόβλεπτη τροχιά, σε μια πόλη που πνίγεται στις απεργίες και τρομοκρατείται από βομβιστικές επιθέσεις. Αντηχεί τον φόβο και τις διαμαρτυρίες, τις αστυνομικές σειρήνες, την πανκ ροκ μουσική, τις διαδηλώσεις στους δρόμους, τα σπασμένα τζάμια και τις ραγισμένες καρδιές σε βρόμικες παμπ. Καθώς πλησιάζει η ώρα των βουλευτικών εκλογών, οι παλιές συμμαχίες παραπαίουν και η καινοφανής σκούπα του καπιταλισμού απειλεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.