ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυναικοκτονία στη Χαλκίδα: Σκότωσε τη σύζυγό του με καραμπίνα και ομολόγησε

George Vitsaras / SOOC

Μία ακόμα γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί σε μία λίστα με θύματα που όλο και μακραίνει, ενώ ο όρος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται νομικά. Αυτή τη φορά η γυναικοκτονία σημειώθηκε στην περιοχή της Χαλκίδας, όταν ένας 88χρονος άντρας πυροβόλησε και σκότωσε την 84χρονη σύζυγό του.

Όπως αναφέρει το evima.gr, ο 88χρονος, ομολόγησε το έγκλημά του, για το οποίο χρησιμοποίησε δίκαννη κυνηγετική καραμπίνα. Με αυτήν πυροβόλησε στο κεφάλι τη σύζυγό του, που εντοπίστηκε νεκρή σε πολυθρόνα σε ένα κλειστό μπαλκόνι του σπιτιού.

Από το σπίτι στο οποίο σημειώθηκε το έγκλημα κατασχέθηκε το δίκαννο για το οποίο ο 88χρονος φέρεται να είχε άδεια κατοχής, δύο κάλυκες και κυνηγετικά σκάγια.

Για την ώρα τα κίνητρα της πράξης του 88χρονου παραμένουν άγνωστα, όπως αναφέρει το NEWS24/7.

Τη λέξη γυναικοκτονία δεν την εφηύραμε τα τελευταία χρόνια για να διαχωρίσουμε ξαφνικά τα φύλα στον θάνατο. Είναι μια λέξη που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην Αγγλία το 1801 για να περιγράψει τον φόνο μίας γυναίκας. Το 1848 μπήκε στο νομικό λεξικό Wharton. Το 1976 η Diana Russell δημοσίευσε τον όρο στο Crimes Against Women Tribunal. Ο όρος είναι παλιός, όπως ίσως θα χαρακτήριζα και τα μυαλά τα οποία αρνιούνται να τον δεχτούν ως υπαρκτό και, κυρίως, ως όρο χρήσιμο. Ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη αυτού του φαινομένου και -επιτέλους- την αντιμετώπισή του.

«Ακριβώς όμως για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε να θεσμοθετηθεί η γυναικοκτονία ως χωριστό αδίκημα. Νομίζω ότι θα ήταν η απάντηση σε αυτό που συμβαίνει και δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε, υπάρχουν κι άλλες έννομες τάξεις που έχουν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για την αποκλιμάκωση αυτού που συμβαίνει», είχε πει στο LadyLike η δικηγόρος Ανθή Αργυρίου, για το πώς θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του φαινομένου η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας το 2021.

Δύο χρόνια μετά ακόμα μετράμε θύματα κι η γυναικοκτονία παραμένει μία λέξη που λέμε για να χαρακτηρίσουμε εγκλήματα, αλλά χωρίς καμία νομική ισχύ.