TIPS

Τα πιο κοινά (και επικίνδυνα) λάθη που κάνεις στην κουζίνα

iStock

Ο καθένας προσεγγίζει την κουζίνα διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι είναι γεννημένοι για να μαγειρεύουν, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν «περιφερειακές» δουλειές, όπως το σούπερ μάρκετ, για τον απαραίτητο εφοδιασμό της.

Σε όποιες από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνεις εντελώς λάθος. Μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχουν μερικές αστοχίες που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν. Με αυτό το σκεπτικό, συγκεντρώσαμε 6 από τα πιο τρομακτικά λάθη που μπορεί να γίνουν στην κουζίνα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ ή θα μαγειρέψεις, μπορείς να κάνεις πιο έξυπνες (και πιο ασφαλείς) επιλογές.

6 πιο κοινά λάθη στην κουζίνα Pexels

Αποθηκεύεις τις ντομάτες στο ψυγείο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην κουζίνα. Έχεις ποτέ παραπονεθεί ότι οι ντομάτες είναι άγευστες και κάπως περίεργες στην υφή τους; Λοιπόν, αν τις αποθηκεύεις στο ψυγείο, είναι εν μέρει δικό σου λάθος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλάζουν πολύ τόσο τη γεύση όσο και την υφή της ντομάτας. Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης; Η θερμοκρασία δωματίου με μέση υγρασία. Να θυμάσαι επίσης ότι οι ντομάτες θα πρέπει να καταναλώνονται ιδανικά μέσα σε 2 έως 3 ημέρες. Έτσι την επόμενη φορά, φρόντισε να αγοράσεις την ποσότητα που υπολογίζεις να καταναλώσεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά για να διατηρήσεις τις ώριμες ντομάτες για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείς να τις κόψεις μικρά κομμάτια και να τις βάλεις στην κατάψυξη.

«Επιχείρηση κρέας»

Η συντήρηση στο ψυγείο, το κρέας στην κατάψυξη και το σωστό ξεπάγωμα, όλα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Για τη σωστή απόψυξή του, τοποθέτησε το κρέας σε ένα μεγάλο σκεύος γυάλινο η ανοξείδωτο ώστε να συγκεντρώσεις τα υγρά της σταδιακής απόψυξης. Όταν ξεπαγώνει το κρέας στη συντήρηση του ψυγείου, δεν πρέπει να στάζει τίποτα από τα υγρά του μέσα στο ψυγείο, στα ράφια ή σε αλλά τρόφιμα. Το αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου σε σταθερή θερμοκρασία, μέχρι να ξεπαγώσει τελείως. Κι ο χρόνος απόψυξης, εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του κρέατος. Επίσης μην χρησιμοποιείς ποτέ μπολ με νερό για να το αποψύξεις, γιατί αναπτύσσονται βακτήρια. Τέλος να θυμάσαι: Τα κατεψυγμένα κρέατα που έχεις αποψύξει πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.

Ανακατεύεις πολύ συχνά το φαγητό που μαγειρεύεις

Αν θέλεις την τέλεια υφή σε κρέας και λαχανικά, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι απλώς να τα αφήσεις να μαγειρευτούν μόνα τους. Το να ανακατεύεις συνεχώς το φαγητό  στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, ελαχιστοποιεί την επαφή που έχει κάθε κομμάτι με το σκεύος, χωρίς να ψήνεται σωστά. Απλά άφησε το φαγητό σου ήσυχο.

Πλένεις τις φράουλες και τις βάζεις ψυγείο

Ακόμα ένα αρκετά κοινό λάθος που γίνεται στην κουζίνα. Ναι, οι φράουλες όπως και όλα τα είδη μούρων πρέπει να πλένονται. Αλλά θα πρέπει να τα πλένεις μόνο πριν την κατανάλωσή τους. Παρόλο που θα απαλλαγούν από όλη την ορατή βρωμιά, θα αποκτήσουν επίσης πολλή υγρασία που θα κάνει τα ευαίσθητα αυτά φρούτα να χαλάσουν πιο γρήγορα.

Προσθέτεις λάδι όταν βράζεις ζυμαρικά

Το αλάτι είναι απαραίτητο για κάθε κατσαρόλα με νερό ζυμαρικών. Το λάδι, από την άλλη, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς εντελώς άχρηστο. Και όχι δεν βοηθάει τα ζυμαρικά να μην κολλήσουν μεταξύ τους, γιατί πολύ απλά το λάδι δεν αναμιγνύεται με νερό. Έτσι, όταν προσθέτεις λάδι στο βραστό νερό, μόνο μια ελάχιστη ποσότητα θα πάει στο ζυμαρικό. Επιπλέον το λάδι που επιπλέει στην κορυφή, κολλάει πάνω στα ζυμαρικά όταν τα στραγγίζεις, κάνοντας τα λιπαρά και δύσκολο για οποιαδήποτε σάλτσα να απορροφηθεί. Με λίγα λόγια: Σπαταλάς υλικά άσκοπα.

Δεν πλένεις τα γάντια του φούρνου

Τα γάντια φούρνου δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ όσο οι πετσέτες πιάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρωμίζουν. Οι λεκέδες είναι αναπόφευκτοι και για αυτό πρέπει να περιστασιακά πρέπει να φροντίζεις για τον καθαρισμό τους, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεις τον κίνδυνο να μεταφερθούν μικρόβια στα φαγητά σου.