ΣΧΕΣΕΙΣ

Μπορούν να επιβιώσουν οι καλοκαιρινοί έρωτες;

iStock

«Γιατί κάτι που αρχίζει ωραία θα πρέπει να ‘χει πάντοτε κατάληξη μοιραία;», αναρωτιέται ο Θάνος Καλλίρης στο Αγάπη Καλοκαιρινή. Είναι όμως όντως μονόδρομος οι καλοκαιρινοί έρωτες να σβήνουν με το τέλος του καλοκαιριού; Κι αν όχι, από τι εξαρτάται; Ας μιλήσουμε.

Περισσότερο συχνοί στα εφηβικά χρόνια, οι καλοκαιρινοί έρωτες, τείνουν να μένουν για πάντα χαραγμένοι στη συναισθηματική μας μνήμη. Αν και τo τέλος τους είναι συχνά άδοξο ή θυελλώδες, με κάποιο τρόπο πάντα βρίσκουν τον τρόπο να μας κάνουν να παραδεχτούμε πως άξιζαν τον κόπο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι καλοκαιρινοί έρωτες συμβαίνουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Καταρχάς, τα πάντα είναι πιο ελκυστικά το καλοκαίρι. Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, όταν απελευθερώνεσαι από τους συνήθεις περιορισμούς της ρουτίνας, του άγχους και των δεσμεύσεων, είσαι πιο ανοιχτή και δεκτική σε νέες εμπειρίες. Μεγαλύτερες μέρες, υπαίθριες δραστηριότητες, κοινωνικές συναναστροφές, χαμηλότερα επίπεδα άγχους, επιθυμία για νέα πράγματα. Το καλοκαίρι είναι το φυσικό φίλτρο ομορφιάς για όλο τον κόσμο.

Η πιο hot εποχή του χρόνου

Μπορούν να επιβιώσουν οι καλοκαιρινοί έρωτες; Pexels

Όταν έρχεται το καλοκαίρι, το μυαλό σου θέλει βασικά πράγματα: Να αποσυνδεθείς από τις όποιες ανησυχίες και τα άγχη σου και να μην σκέφτεσαι τί μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Στην πραγματικότητα, σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις, αρχίζεις να ζεις στο παρόν. Στο εδώ και τώρα. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση σού δίνει την τάση να αντιλαμβάνεσαι και να επεξεργάζεσαι τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Με λίγα λόγια, είσαι πιο ανοιχτή σε εμπειρίες, χωρίς να σκέφτεσαι το μετά. Απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα. Ακόμα και το φαγητό έχει καλύτερη γεύση. Επιπλέον, η μνήμη σου τείνει να αγκιστρώνεται σε συγκεκριμένες εμπειρίες. Η μυρωδιά του αντηλιακού για παράδειγμα σού θυμίζει την παραλία και το παγωτό μηχανής, το πρώτο σου φιλί με έναν καλοκαιρινό σου έρωτα.

Ζήτημα χημείας. Κυριολεκτικά

Το καλοκαίρι λοιπόν αλλάζουν σχεδόν όλα. Ή τουλάχιστον αλλάζει ο τρόπος που εσύ τα βλέπεις όλα. Έτσι είναι πιο εύκολο να ερωτευτείς. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο συναρπαστικό γεγονός. Ένας χαλαρός εγκέφαλος, είναι ένας χαρούμενος εγκέφαλος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου πλημμυρίζει με περισσότερες ενδορφίνες, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Με τη σειρά του, ο εγκέφαλός σου συμβάλλει απελευθερώνοντας συνεχώς ωκυτοκίνη και νορεπινεφρίνη. Ένα νευροχημικό κοκτέιλ ορμονών, που κάνει τη σύνδεση με τους άλλους, πολύ πιο εύκολη και πιθανή. Ως εκ τούτου, οι ερωτικές σχέσεις τείνουν να είναι πιο αυθόρμητες το καλοκαίρι, μια εποχή που, από μόνη της, είναι πιο προσανατολισμένη στη χαλάρωση. Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι σαν τις φυσαλίδες σαμπάνιας. Είναι έντονοι, ζαλίζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. 

Έχουν όλοι οι καλοκαιρινοί έρωτες ημερομηνία λήξης;

Υπάρχουν κάποια καλοκαίρια που ζεις σαν να αιωρείσαι σε άλλη διάσταση. Δεν υπάρχουν ανησυχίες, μόνο η απόλαυση να ζήσεις το εδώ και τώρα με την καλοκαιρινή σου αγάπη. Ωστόσο, αυτή η τέλεια ισορροπία τελειώνει, μόλις τελειώσει το καλοκαίρι. Όμως συμβαίνει πάντα αυτό; Είναι όλοι οι καλοκαιρινοί έρωτες απλές φευγαλέες εμπειρίες;

Η σύντομη απάντηση: Όχι. Στην πραγματικότητα, κάποιοι ωριμάζουν και γίνονται σταθερές και ευτυχισμένες σχέσεις. Ωστόσο, κατά κανόνα, αυτά τα καλοκαιρινά ειδύλλια τείνουν να τελειώνουν μαζί με τις πρώτες καταιγίδες του φθινοπώρου. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου κάποιες σαφείς οδηγίες για να τις διαχειριστείς καλύτερα:

  • Ξεκαθάρισε τι θέλεις από την αρχή

Ψάχνεις για μια σοβαρή σχέση; Ή αναζητάς ένα ειδύλλιο χωρίς υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις; Ερωτήσεις-κλειδί που πρέπει να ξέρεις την απάντησή τους. Εάν θέλεις μια μακροχρόνια σχέση, θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτική. Για αυτόν τον λόγο, προσπάθησε να μην εμπλακείς συναισθηματικά με κάποιον που δεν έχει σκοπό το ειδύλλιό σας να διαρκέσει πέρα ​​από το καλοκαίρι.

  • Ζήσε την στιγμή

Στην πραγματικότητα πολλοί εκτιμούν αυτές τις εμπειρίες, παρόλο που ξέρουν ότι δεν θα διαρκέσουν.

  • Τον έρωτα αξίζει πάντα να τον ζεις

Όπως είπαμε, πολλοί καλοκαιρινοί έρωτες έχουν αίσιο τέλος. Ξεκινούν με αυτόν τον αυθόρμητο και χαλαρό τρόπο και διαρκούν για δεκαετίες. Από την άλλη, μπορεί να χαθούν μετά από λίγο, παρ’ όλα αυτά τους θυμάσαι για πάντα. Για τον λόγο αυτό, μην στερήσεις από τον εαυτό σου αυτή την ευκαιρία. Γιατί ο έρωτας, όσο σύντομος κι αν είναι, αξίζει πάντα να τον ζεις.