ΥΓΕΙΑ

Οι 6 κανόνες που κάνουν το πορνό «υγιεινό» σύμφωνα με έρευνα

iStock

Ένα αμφιλεγόμενο ερευνητικό πρόγραμμα έχει θέσει μια σειρά κριτηρίων για αυτό που ονομάζει «υγιεινό πορνό», με στόχο την πορνογραφική εκπαίδευση νεαρών ενηλίκων.

Υπάρχει το πορνό και μετά υπάρχει το «υγιεινό πορνό», σύμφωνα με μια διεπιστημονική, ερευνητική ομάδα, η οποία έχει συντάξει μια λίστα κριτηρίων για να βοηθήσει τους νέους να εντοπίσουν τη διαφορά. Ο Alan McKee, επικεφαλής καθηγητής της σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Αγγλικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της εν λόγω έρευνας, υποστηρίζει μιλώντας στον Guardian, ότι το πορνό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νεαρών ενηλίκων. Στόχος λοιπόν της έρευνας ο περιορισμός του «πορνογραφικού αναλφαβητισμού».

6 κανόνες που κάνουν το πορνό «υγιεινό» Pexels

«Η πορνογραφία δεν είναι ομοιογενής», δηλώνει χαρακτηριστικά ο McKee παρουσιάζοντας τα 6 βασικά κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται όταν μιλάμε για πορνό. Τα κριτήρια αυτά είναι:

  • Η ποικιλία σεξουαλικών πρακτικών.
  • Η ποικιλία σωματότυπων, φύλων και φυλών
  • Η συναίνεση
  • Ηθική παραγωγή περιεχομένου
  • Εστίαση στην ευχαρίστηση για όλους τους συμμετέχοντες και
  • Απεικονίσεις ασφαλούς σεξ

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν είναι πολύ χρήσιμο να πει κανείς ότι όλη η πορνογραφία είναι κακή. «Με τον ίδιο τρόπο που ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε παταγωδώς, αποτυγχάνουν και οι απαγορευτικές προσεγγίσεις στο πορνό. Η τρέχουσα συζήτηση αφορά την προστασία των νέων από τα προβλήματα με τα οποία συχνά συνδέεται η πορνογραφία, λες και όλη η πορνογραφία είναι ίδια και εξίσου επιβλαβής» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της πορνογραφίας μετά από 50χρόνια ακαδημαϊκής έρευνας;

Η απάντηση είναι, όχι και πολλά. Αυτό κυρίως συμβαίνει καθώς η ακαδημαϊκή έρευνα έχει σταθερά μια μονολιθική άποψη. Συγκεντρώνει και εξετάζει διαφορετικά είδη πορνό, όπως πορνό που δημιουργείται από φεμινίστριες σκηνοθέτιδες ή σεξεργάτριες σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans, όλα σε μια κατηγορία.

Αλλά ολόκληρη η έρευνα είναι «βαθιά αμφιλεγόμενη», λέει ο McKee. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αμφιβάλλουν ότι οποιοδήποτε σεξουαλικό υλικό μπορεί να είναι υγιές, πόσο μάλλον καλοπροαίρετο και ηθικό. Ακτιβιστές κατά του πορνό, όπως το Collective Shout, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να «ξεπλυθεί» η βιομηχανία του πορνό, αφού η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών δεν πρόκειται ποτέ να αναζητήσει «ηθική πορνογραφία».

Οι ερευνητές ωστόσο, επιμένουν: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη χρήση του πορνό από τους νέους και να παρέχουμε εκπαίδευση που μπορεί να τους βοηθήσει και να τους καθοδηγήσει, με ένα πλαίσιο που τους βοηθά να κατανοήσουν τι βλέπουν στο πορνό και πώς σχετίζεται με μια ηθική φροντίδας. Φροντίδας για τον εαυτό τους και φροντίδα για άλλους».