ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

«Με βίαζε 3 φορές την ημέρα»: Η πρώην αθλήτρια τένις Angélique Cauchy βιάστηκε 400 φορές σε 2 χρόνια από τον προπονητή της

iStock

Καμία ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης δεν είναι ίδια, αλλά όλες έχουν ένα κοινό γνώρισμα: τραυματίζουν τις επιζώσες για μια ζωή. Η Angélique Cauchy, στα 12 της βιάστηκε από τον 38χρονο προπονητή της Andew Geddes. Η πρώην τενίστρια ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γαλλικού τένις το 1999, όταν ξεκίνησε να προπονείται με τον Andew Gueddes. Και τότε η ζωή της άλλαξε για πάντα. 

 

Η Angélique Cauchy από τα 12 ως τα 14 της βιάστηκε σχεδόν 400 φορές

Η μαρτυρία της 36χρονης σήμερα πρώην αθλήτριας του τένις οδήγησε στην καταδίκη του Andew Geddes. Θα περάσει 18 χρόνια στη φυλακή. Δεν είναι εύκολο να διαβάζεις τον εφιάλτη που έζησε αυτό το παιδί. 

«Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω. Με βίαζε τρεις φορές την ημέρα επί 15 μέρες στο La Baule όταν πήγαμε για να με προπονήσει. Το πρώτο βράδυ μου είπε να πάω στο δωμάτιο του. Δεν πήγα. Το επόμενο ήρθε αυτός στο δικό μου. Μου είπε ψέματα ότι με κόλλησε AIDS, πέρασα πολλά χρόνια στη ζωή μου πιστεύοντας ότι έχω AIDS, σκέφτηκα πολλές φορές να αυτοκτονήσω από τα 13 μου ως τα 18 μου. Ένιωθα σαν να ήμουν φυλακή. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς να ζητήσω την άδειά του. Ήταν γνωστή στο περιβάλλον του γαλλικού παιδικού τένις η δράση του. Είχε το ίδιο μοτίβο και με άλλες κοπέλες που προπονούσε. Μια αθλήτρια το είπε στον πρόεδρο του συλλόγου κι εκείνος της απάντησε ότι ο προπονητής φέρνει τους τίτλους. Πάντα υπήρχαν αυτοί που έλεγαν ότι βγαίναμε μαζί του. Στα 38 σου όμως δεν βγαίνεις με ένα 15χρονο κορίτσι, ειδικά αν είσαι ο εκπαιδευτής του». 

Βιαστής παιδιών, αλλά φέρνει τίτλους. Μάλιστα. Ο παιδόφιλος μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο γείτονας, ο θείος, ο πατριός ή κάποιο άλλο άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας». Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης  1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. 9 στους 10 δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού.  

Την σπαρακτική εξομολόγηση της Angélique Cauchy δημοσίευσε για πρώτη φορά το France Info. Ο Andew Geddes καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης το 2021 για πολλαπλούς βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση σε 4 κορίτσια ηλικίας 12-17 ετών. Τις αντιμετώπισε ως σκλάβες του σεξ κι είχε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο ελέγχου. Τις έκανε εξαρτώμενα ζόμπι. Έλεγχε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ανάγκαζε τα θύματά του να διακόψουν τις σχέσεις με φίλους και οικογένεια και τις βίαζε στο αυτοκίνητό του, στα αποδυτήρια και στη διάρκεια της προπόνησης, στο διαμέρισμά του. Ήθελε να είναι υποταγμένες και να κάνουν στοματικό σεξ, σεξ με διείσδυση χωρίς προφυλακτικό και τις υπέβαλλε σε σκληρές σεξουαλικές πρακτικές. Τις ανάγκαζε να μένουν στον σύλλογο και όχι στο σπίτι τους. Οι γονείς τον εμπιστεύονταν. Δεν ανησυχούσαν για τις κόρες τους. Τα παιδιά-θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει. 

Την εποχή εκείνη, ο 55χρονος (σήμερα) ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στο γαλλικό τένις (δούλευε στο σύλλογο Sarcelles κι αργότερα στο Levallois Sporting Club (LSC). Έμεινε ατιμώρητος για χρόνια. Η εξουσία του δεν αμφισβητήθηκε. Πιθανότατα υπάρχουν κι άλλες επιζώσες που σιώπησαν. 

Οι 4 επιζώσες τον κατηγόρησαν το 2014 για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Κάθε παιδί που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση παλεύει με το ένστικτο επιβίωσης για όλη του τη ζωή, κουβαλάει την πεποίθηση ότι εκείνο φταίει για όλα. Τα παιδιά αποτελούν κατεξοχήν θύματα ανυπεράσπιστα και με μειωμένη ικανότητα αντίδρασης. Η Angélique Cauchy κατέθεσε ξανά (επανατραυματική εμπειρία) ενώπιον μιας εξεταστικής επιτροπής που ασχολείται με τις λειτουργικές ελλείψεις στις αθλητικές ομοσπονδίες στη Γαλλία. 

Η Angélique Cauchy ακόμη και σήμερα θυμάται πόσα σκαλοπάτια χώριζαν τα δωμάτιά τους. Τα 13 βήματα του τρόμου. Να πούμε ότι ο προπονητής αποφυλακίστηκε και τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση λέγοντας ότι έκανε λάθη κι έμαθε. Ουδέν σχόλιο. 

Υγ: «Ήμουν εντελώς υποταγμένη. Θα μπορούσε να μου ζητήσει να τρέξω 8 γύρους ή να του κάνω στοματικό σεξ, για μένα ήταν απλά μια εντολή που έπρεπε να εκτελέσω. Δεν μπορούσα να διαφωνήσω». Απόσπασμα από τη μαρτυρία της Angélique Cauchy.