4 τροφές που περιέχουν «κρυφό» αλάτι
- 19 ΣΕΠ 2023
Αυξημένη αρτηριακή πίεση; Οίδημα στα κάτω άκρα; Αγωγή με κορτιζόνη; Όποιος και αν είναι ο λόγος που αποφάσισες ή σου συστήθηκε να μειώσεις το αλάτι, δεν φτάνει να περιορίσεις την ποσότητα του επιτραπέζιου αλατιού που βάζεις στο φαγητό.
Πολλές φορές πρέπει να πας ένα βήμα παραπέρα και να αποφύγεις τρόφιμα που περιέχουν το λεγόμενο «κρυφό» αλάτι. Δηλαδή, όσα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο εκ φύσεως ή όσα κατά την διάρκεια παραγωγής τούς προστίθεται επιπλέον αλάτι.
Τυριά
Ειδικά η φέτα. Δεν λείπει από κανένα σπίτι και θεωρείται εκλεκτός μεζές. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλα, κυρίως σκληρά τυριά και τυριά ωρίμανσης, που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και εναλλακτικές με χαμηλό αλάτι, όπως το ανθότυρο και το κατίκι Δομοκού. Οπότε δεν χρειάζεται να αποφύγεις εντελώς όλα τα τυριά.
Κέτσαπ και έτοιμες σάλτσες περιέχουν «κρυφό» αλάτι
Η χρήση του αλατιού στα προϊόντα αυτά, επιμηκύνει τον χρόνο ζωής στο ράφι και ενισχύει την γεύση τους. Συνήθως περιέχουν περισσότερο από 1 γραμμάριο αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ποσότητα η οποία θεωρείται αυξημένη.
Ελιές
Άλλο ένα χαρακτηριστικό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας. Κατά κανόνα διατηρούνται σε άλμη, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητα τους σε αλάτι και ειδικότερα σε νάτριο.
Αλλαντικά
Και σε αυτή την περίπτωση η χρήση του αλατιού εξυπηρετεί την ενίσχυση της γεύσης και την παράταση του χρόνου ζωής του προϊόντος. Ωστόσο, υπάρχουν και προϊόντα αυτής της κατηγορίας που έχουν λιγότερο αλάτι σε σύγκριση με άλλα. Για παράδειγμα η βραστή γαλοπούλα, έχει λιγότερο αλάτι από την καπνιστή.
Πώς μπορείς να μειώσεις το «κρυφό» αλάτι στη διατροφή σου
Στην πίσω ή πλαϊνή μεριά της συσκευασίας κάθε τροφίμου, υπάρχει η διατροφική ετικέτα σε μορφή πίνακα που αναγράφει την περιεκτικότητα του τροφίμου στα κυριότερα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η περιεκτικότητα σε αλάτι.
- Όποιο τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 0,05 γραμμάρια αλάτι ανά 100γραμμάρια προϊόντος θεωρείται πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
- Όποιο τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 0,3 γραμμάρια άλατος ανά 100 γραμμάρια προϊόντος θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
- Όποιο τρόφιμο περιέχει 0,3-1,0 γραμμάρια άλατος ανά 100 γραμμάρια προϊόντος θεωρείται μέτριας περιεκτικότητας σε αλάτι.
- Όποιο τρόφιμο περιέχει περισσότερο από 1 γραμμάριο άλατος ανά 100 γραμμάρια προϊόντος θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
Για να δώσεις γεύση στα γεύματά σου χρησιμοποίησε ποικιλία μπαχαρικών και καρυκευμάτων. Επίσης, αναφορικά με το κρέας, μπορείς να το μαρινάρεις από το βράδυ. Μία λύση ακόμη είναι και τα υποκατάστατα άλατος που αντί για νάτριο περιέχουν κάλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η υπερκαλιαιμία κάνει απαγορευτική την κατανάλωσή του και θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό στο θέμα της διατροφής πριν κάνεις κάποια αλλαγή στο διαιτολόγιο σου.
* O Νικόλαος Δήμζας DVM, RD, MSc είναι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.