ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα like a pro

Pexels

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή: Η αναβλητικότητα δεν είναι το ίδιο με την τεμπελιά. Είναι περισσότερο μια παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά λίγο-πολύ όλοι μας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 95% του κόσμου χρονοτριβεί σε κάποιο βαθμό. Αν και μπορεί να είναι παρήγορο να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη, μπορεί να είναι απογοητευτικό να συνειδητοποιείς πόσο πίσω μπορεί να σε κρατήσει, όταν παγιώνεται σαν συμπεριφορά.

Η αναβλητικότητα περιγράφει την πρακτική της συνεχούς αποφυγής ή αναβολής της ολοκλήρωσης εργασιών ή ευθυνών, ακόμη και όταν οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι το 20% έως 25% των ενηλίκων βιώνουν χρόνια αναβλητικότητα. Ενώ το να αναβάλλεις περιστασιακά τις υποχρεώσεις σου, μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό (ας είμαστε ειλικρινείς, συμβαίνει σε όλους), η χρόνια αναβλητικότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αναβλητικότητα, συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες. Οι αναβλητικοί άνθρωποι, έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου, ασκούνται λιγότερο, βιώνουν μεγαλύτερη μοναξιά και αυξημένα οικονομικά προβλήματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Αν νιώθεις έτοιμη λοιπόν να ξεκινήσεις να κάνεις όλα όσα θες εδώ και τώρα κι όχι «από αύριο», συνέχισε να διαβάζεις.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη χρόνια αναβλητικότητα

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα like a pro Pexels

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ψυχανάλυση, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η αναβλητικότητα φαίνεται να χαρακτηρίζει την καθημερινότητά σου. Σύμμαχός σου στην προσπάθεια να την αντιμετωπίσεις, μπορούν να γίνουν και οι παρακάτω πρακτικές στρατηγικές.

Ανακάλυψε την αιτία

Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να κωλυσιεργεί, κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου το γιατί. Εάν ξέρεις την πραγματική αιτία, τότε μπορείς να βρεις και τη σωστή λύση. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που συνδέονται με την αναβλητικότητα είναι:

  • Δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις ή να ολοκληρώσεις κάτι, μέχρι αυτό να γίνει επείγον ή πρέπει να προλάβεις μια προθεσμία.
  • Έχεις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που σε εμποδίζουν.
  • Νιώθεις πως δεν έχεις αρκετές γνώσεις ή δεξιότητες.
  • Η όποια υποχρέωση μοιάζει κουραστική και βαρετή.
  • Η όποια υποχρέωση μοιάζει τεράστια, περίπλοκη ή/και υπερβολικά δύσκολη.

Βήμα-βήμα

Εάν έχεις μια μεγάλη ή πολύπλοκη εργασία που σε κάνει να «πελαγώνεις», χώρισέ τη σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μέρη. Ένα δύσκολο project μπορεί να μοιάζει βουνό. Ωστόσο, όταν το προχωράς βήμα-βήμα, το βουνό συρρικνώνεται σε μικρό λόφο. Γεγονός που σε βοηθά να δουλεύεις πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά. Το μόνο που έχεις να προσέξεις εδώ, είναι να μην πέσεις στην παγίδα να συγκεντρώνεσαι τόσο πολύ στις λεπτομέρειες, που να μην κάνεις καμία πρόοδο.

Βάλε προθεσμίες

Είναι πολύ πιο εύκολο να σημειώσεις πρόοδο, όταν βάζεις μικρούς, βραχυπρόθεσμους στόχους, σε σύγκριση με έναν μεγάλο, μακροπρόθεσμο στόχο. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν βραχυπρόθεσμο στόχο, επιβράβευσε τον εαυτό σου. Η δημιουργία αυτών των μικρότερων στόχων σε απαλλάσσει επίσης από τον πανικό της τελευταίας στιγμής.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ένας καλός συνεργάτης, συνάδελφος, φίλος ή σύντροφος, μπορεί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, που θα σε βοηθήσει να βρεις τα κίνητρο που αναζητάς, για να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου. Μοιράσου τους στόχους και ενημέρωσε τους για το χρονοδιάγραμμά σου. Η κοινωνική σύνδεση, μπορεί να κάνει ακόμα και τα πιο βαρετά και δύσκολα πράγματα, πιο ελκυστικά.

Περιόρισε τους περισπασμούς

Κλείσε το κινητό, το email, το Facebook και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποσπά την προσοχή σου. Το ίδιο ισχύει και για τους «εσωτερικούς» περισπασμούς, που μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή σου. Μπορεί για παράδειγμα να πεις στον εαυτό σου: «Θα κάνω πρώτα αυτά τα άλλα μικρά πράγματα και μετά θα φτάσω στο σημαντικό κομμάτι». Ωστόσο, αυτά τα άλλα «μικρά πράγματα» συχνά συμβάλλουν στον κύκλο της αναβλητικότητας. Αισθάνεσαι πολύ απασχολημένη, ωστόσο αποφεύγεις την κύρια εργασία που πρέπει να ολοκληρώσεις.

Μη διστάζεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό

Ενημέρωσε έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με τα προβλήματα αναβλητικότητας που αντιμετωπίζεις. Έτσι μπορείς να μάθεις αν η αναβλητικότητά σου, μπορεί να σχετίζεται με άγχος, κατάθλιψη, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή άλλες καταστάσεις.

Η ψυχανάλυση και η φαρμακευτική αγωγή, όταν ενδείκνυται, μπορεί να είναι ουσιαστικό μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης. Αν και η φαρμακευτική αγωγή δεν θα αποτρέψει την αναβλητικότητα, μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα που παίζουν το δικό τους ρόλο. Εάν για παράδειγμα έχεις ΔΕΠΥ, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σε βοηθήσει στη συγκέντρωση.