SKINCARE

Αντιοξειδωτικά: 6 λόγοι για να τα προσθέσεις σήμερα κιόλας στη skincare ρουτίνα σου

iStock

Εάν υπάρχει μια κατηγορία skincare συστατικών που οι δερματολόγοι αγαπούν, αυτά είναι τα αντιοξειδωτικά. Κι ενώ μπορεί η βιταμίνη C να είναι η πιο γνωστή, στην ίδια λίστα θα βρει κανείς τη βιταμίνη Α και E, το φερουλικό οξύ, τη φλορετίνη, τη σιλυμαρίνη, τη νιασιναμίδη, τη ρεσβερατρόλη κλπ με εξίσου αποτελεσματική δράση που καλύπτει διαφορετικές ανάγκες. «Υπερασπίζονται» το δέρμα από τη ρύπανση, την ηλιακή ακτινοβολία και τις περιβαλλοντικές βλάβες, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του.

Κι αν ψάχνεις έναν τρόπο να βελτιώσεις τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, δεν έχεις παρά να ενισχύσεις το beauty οπλοστάσιό σου με προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά. Πώς ακριβώς δρουν και γιατί να τα προσθέσεις άμεσα στην καθημερινότητά σου;

6 οφέλη που έχουν τα αντιοξειδωτικά στην skincare ρουτίνα μας:

-Προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και τις εξωτερικές επιθέσεις

Αν το καλοσκεφτείς, το δέρμα είναι ο φραγμός ανάμεσα στο περιβάλλον και τα εσωτερικά όργανα του σώματός μας. Το όργανο το οποίο έρχεται αντιμέτωπο σε καθημερινή βάση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε χαλάρωση, ρυτίδες και θαμπάδα στην όψη της. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως ένα είδος extra προστασίας και ασπίδας απέναντι σ’ αυτού του είδους τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς την.

-Μειώνουν την εμφάνιση των ρυτίδων

Συνεχίζοντας τον παραπάνω συλλογισμό (περί προστασίας), τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση και την ορατά πιο βελτιωμένη εμφάνιση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να πούμε πως έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα.

– Αφήνουν την επιδερμίδα πιο φωτεινή 

Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν την όψη του θαμπού, ανομοιόμορφου τόνου της επιδερμίδας, αφήνοντάς την με πιο φωτεινή όψη. Ένα από τα πιο ισχυρά και άκρως αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C (σ’ όλες τις μορφές της, όπως ασκορβικό οξύ, ασκορβικό τετραεξυλδεκυλεστέρα, παλμιτικό ασκορβυλεστέρα κλπ) που συμβάλλει στη λάμψη του δέρματος και του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος.

-Βελτιώνουν την υφή του δέρματος

Με τον ίδιο τρόπο που τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τον τόνο της επιδερμίδας, συμβάλλουν και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Εκτός από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αλλά και τη φωτεινότητα, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την τραχύτητα, αφήνοντας την επιδερμίδα πιο απαλή. Αυτό και πάλι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

-Λειτουργούν καταπραϋντικά 

Μεταξύ άλλων, τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να καταπραΰνουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή στην επιδερμίδα, που μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική παραγωγή αντιδραστικών ριζών οξυγόνου. Προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το πράσινο τσάι και το χαμομήλι, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας, καθώς και στην ανακούφιση του δέρματος.

-Αποτρέπουν τη φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία

Ανεξάρτητα από τον τύπο επιδερμίδας, την εποχή, αλλά και το πόσο χρόνο περνάμε έξω εκτεθειμένες στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, αν ένα πράγμα μπορεί να βοηθήσει, είναι η πρόληψη. Η καθημερινή χρήση αντιοξειδωτικών προϊόντων πχ serums προσώπου στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας  μπορούν να λειτουργήσουν τέλεια ως συμπληρωματική άμυνα, μαζί με το αντηλιακό, απέναντι στη φωτογήρανση, συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη μελλοντικών βλαβών, όσο και στη διόρθωση εκείνων που ήδη υπάρχουν πχ. λεπτές γραμμές, ρυτίδες και δυσχρωμίες, ενεργοποιώντας την φυσική παραγωγή κολλαγόνου.