ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 ελληνικοί καφέδες στους 10 καλύτερους του κόσμου. Καφεδάκι κανείς;

iStock

Η αδυναμία μας για τον καφέ είναι γνωστή. Η αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια, μπορεί να είναι ευεργετική με διάφορους τρόπους. Και στο πλευρό μας βρίσκονται πολλοί ακόμα. Ποια είναι όμως τα πιο αγαπημένα είδη καφέ ανά τον κόσμο; Το Taste Atlas δίνει την απάντηση, δημοσιεύοντας την αντίστοιχη λίστα.

Στην 8η θέση λοιπόν της λίστας με τους καλύτερους καφέδες του κόσμου, συναντάμε τον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο ελληνικό φραπέ. Όπως σημειώνει το Taste Atlas, αν και η λέξη «φραπέ» πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, το συγκεκριμένο είδος καφέ επινοήθηκε το 1957. Η συνταγή της επιτυχίας, απλή και σε εμάς γνωστή: Στιγμιαίος καφές, νερό και πάγος, ζάχαρη κατά βούληση. Τα υλικά αναμειγνύονται με τη βοήθεια ενός σέικερ ή μίξερ χειρός. Το ρόφημα σερβίρεται σε ένα ψηλό ποτήρι, όπου στην κορυφή εμφανίζεται ένας πλούσιος αφρός. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – γνωστό και ως φραπόγαλο.

Στην 5η θέση της ίδιας λίστας ο freddo espresso, μια made in Greece πατέντα που από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 άρχισε να κλέβει τη δόξα του φραπέ, συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοια είδη παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω από πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή, αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης. Πλέον μπορείς να απολαύσεις freddo espresso ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη της χώρας.

Μια θέση ψηλότερα στην 4η θέση, βρίσκουμε το αδελφάκι του freddo espresso τον freddo καπουτσίνο. Συνήθως μια διπλή δόση εσπρέσο, αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Ο freddo καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια.

Η κορυφαία τριάδα του καφέ

3 ελληνικοί καφέδες στους 10 καλύτερους του κόσμου. Καφεδάκι κανείς; Pexels

Στο τρίτο σκαλί του «βάθρου» συναντάμε τον βιετναμέζικο παγωμένο καφέ (Vietnamese iced coffee). Πρόκειται για ένα ρόφημα που συνδυάζει δυνατό καφέ, συμπυκνωμένο γάλα και πάγο. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με μεσαίο ή χοντρό αλεσμένο καφέ βιετναμέζικης καλλιέργειας, συνήθως ποικιλίας Robusta και φιλτράρεται. Στη συνέχεια, ο καφές χύνεται πάνω από πάγο και αναμιγνύεται με συμπυκνωμένο γάλα.

Στην δεύτερη θέση έχουμε τον ιταλικό καφέ Ristretto. Σύμφωνα με το Taste Atlas: «Το Ristretto, που στα ιταλικά σημαίνει περιορισμένος, είναι το μισό ενός μονού εσπρέσο. Διαφέρει από έναν κανονικό εσπρέσο όχι μόνο στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, αλλά και στη γεύση, η οποία είναι λιγότερο πικρή από τον κανονικό εσπρέσο. Όταν παρασκευάζεται σε μηχανή εσπρέσο, η κανονική ποσότητα λεπτόκοκκου καφέ εξάγεται με τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για τον κλασικό εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο συμπυκνωμένο ρόφημα με διαφορετική ισορροπία ενώσεων από ό,τι στον κλασικό εσπρέσο. Το χρώμα του ristretto θυμίζει μαύρη σοκολάτα, ενώ η κρέμα είναι πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι στον κανονικό εσπρέσο. Το Ristretto σερβίρεται συνήθως σκέτο σε φλιτζάνι demitasse».

Την κορυφή της λίστα με τους καλύτερους καφέδες του κόσμου, κατακτά ο κουβανέζικος εσπρέσο. Ένας μοναδικός τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και είναι γνωστός ως café Cubano και συχνά αναφέρεται ως κουβανέζικος εσπρέσο, κουβανέζικος καφές, κουβανέζικο pull ή κουβανέζικο σφηνάκι. Αν και κατέχει μοναδικό καθεστώς στην Κούβα, όπου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό κοινωνικό και πολιτιστικό ποτό, ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα.

Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με καστανή ζάχαρη demerara κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται με την παρασκευή των πιο σκούρων καβουρδισμένων καφέδων με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στην κορυφή του καφέ, ένα πιο ανοιχτό χρώμα καφέ. Ο συγκεκριμένος τύπος καφέ αποτελεί μια καθιερωμένη απογευματινή συνήθεια στην Κούβα και συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό. Για μια αυθεντική κουβανέζικη εμπειρία, συνδυάζεται με ένα καλό κουβανέζικο πούρο.