ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Mia Shem: Ένα λεπτό τρόμου και απόγνωσης με την 21χρονη όμηρο της Χαμάς στο Telegram

HAMAS MEDIA OFFICE/AFP

«Είμαι φυλακισμένη στη Γάζα, με περιέθαλψαν και μου έκαναν μια επέμβαση που κράτησε 3 ώρες». Η Mia Shem, είναι Γαλλίδα υπήκοος, ισραηλινής καταγωγής, 21 ετών και φέρεται να απήχθη από τη Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου στο βίντεο που η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα. Εκλιπαρεί να γυρίσει στην οικογένειά της.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά ως ομήρους πάνω από 250 άτομα και έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο. Η Mia Shem φαίνεται τραυματισμένη βαριά στο χέρι στο βίντεο που έδωσαν τα μέλη της Χαμάς στο Telegram. «Θέλω να επιστρέψω σπίτι. Σας εκλιπαρώ να με βοηθήσετε να γυρίσω σπίτι μου» λέει στο βίντεο. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Abu Ubaida, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, έκανε λόγο για 200 ομήρους (φιλοξενούμενους της Χαμάς τους αποκάλεσε).  Και πρόσθεσε ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες αντιστασιακές φράξιες σε άλλες τοποθεσίες. Επίσης, είπε ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι χθες στις 17:00 το απόγευμα, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει 6.753 ρουκέτες στο Ισραήλ, από την 7η Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Abu Ubaida, είπε ότι οι οικογένειες των απαχθέντων έχουν ενημερωθεί. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει τους ομήρους με τον όρο το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Ο Daniel Hagari, ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι δεν θα εξαπολύσουν επιθέσεις που θα θέσει τις ζωές των δικών τους ανθρώπων σε κίνδυνο

Μαζί με τη Mia Shem, κρατούνται ως όμηροι (σύμφωνα με δημοσιεύματα) η 74χρονη ακτιβίστρια Vivian Silver, συνιδρύτρια της οργάνωσης Women Wage Peace που έμενε σε κιμπούτς  στο  Be’er κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και ο 83χρονος Oded Lifshitz, βετεράνος δημοσιογράφος που έγραφε για δεκαετίες για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Απήχθη μαζί με τη σύζυγό του από το σπίτι τους στο Nir Oz κιμπούτς. 

Ο Καρδινάλιος Pizzaballa των Ιεροσολύμων δήλωσε έτοιμος να παραδοθεί στη Χαμάς προτείνοντας ανταλλαγή ομήρων.

Η μητέρα της Mia Shem μίλησε στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ynet, λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το βίντεο της Χαμάς: «Η κόρη μου πήγε στο πάρτι και δεν επέστρεψε ποτέ πίσω. Ξέρω ότι στις 7:17 έστειλε το τελευταίο μήνυμα στους διοργανωτές του φεστιβάλ λέγοντας ότι τους πυροβολούσαν και παρακαλούσε να έρθουν να τους σώσουν». Μετά το βίντεο που δημοσιεύσε η Χαμάς με τη Mia Shem, η οικογένεια της επιβεβαίωσε ότι είναι η ίδια αναφέρει η Haaretz.