FEMALE TALK

H Δώρα Τσαμπάζη και τα πρέπει του πένθους που αρνείται να υπακούσει

Instagram.com/doratsampazi

Έναν χρόνο μέτα τον χαμό του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, η σύζυγός του, Δώρα Τσαμπάζη παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της Ζωής Κρονάκη στο Open. Η Δώρα Τσαμπάζη εξομολογήθηκε πώς διαχειρίστηκε την απώλεια του συντρόφου της, ενώ τόνισε τον ρόλο που έπαιξαν τα παιδιά που απέκτησε μαζί του όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο μετά την απώλεια.

«Η ζωή μου έχει αλλάξει πλέον. Μετά από ένα τέτοιο τραύμα, μετά από μία απώλεια, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία νέα πραγματικότητα, σκληρή τις περισσότερες φορές, αλλά απέναντί σου ξεδιπλώνεται και μία πρόκληση, για το πως θα πορευτείς από εδώ και πέρα. Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε στα χέρια μας δύο παιδικές ηλικίες, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια διαφορετικών αποφάσεων. Για μένα, το να σταθώ όρθια, δυνατή, να κάνω τα παιδιά μου ευτυχισμένα συναισθηματικά και οικονομικά ασφαλή ήταν μονόδρομος», εξομολογήθηκε η Δώρα Τσαμπάζη.

Η Δώρα Τσαμπάζη βρέθηκε στην Αθήνα, καθώς εδώ μπόρεσε να εργαστεί. «Επέλεξα την Αθήνα γιατί είναι η δουλειά μου εδώ, έχουμε και φίλους και δεν ήξερα το πόσο θα τους αρέσει», είπε για τη νέα τους ζωή στην Αθήνα μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Η Δώρα Τσαμπάζη ήταν όσο γίνεται προετοιμασμένη για την απώλεια, του συζύγου της που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον Οκτώβριο του 2022 σε ηλικία 42 ετών. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά που απέκτησε με τον Ολυμπιονίκη, την κόρη τους Ελεάννα. Ο γιος τους, Γιώργος ήταν ακόμα πολύ μικρός, δεν μιλούσε, ωστόσο, όπως έμαθε λίγους μήνες μετά τον χαμό του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, η Δώρα Τσαμπάζη, καταλάβαινε τα πάντα.

«Ήμουν μόνη μου και πριν όταν η κατάσταση είχε αρχίσει να χειροτερεύει. Σιγά σιγά προετοιμαζόμουν. Τα παιδιά έπρεπε να ήμουν πιο ειλικρινής, ότι είναι μια κατάσταση ασθένειας που δεν ξέρουμε πού θα βγάλει. Οφείλουμε να τους μιλάμε με ειλικρίνεια. Δεν μπορούσα να λέω ψέματα στο παιδί ότι ο μπαμπάς θα γίνει καλά και θα το ξεπεράσει. Το ήξερε και η ίδια ότι η κατάσταση είχε επιδείνωση.

Θεωρούσα ότι ο Γιώργος δεν θα καταλάβει τίποτα γιατί όταν έφυγε ο Αλέξανδρος δεν μιλούσε καν. Όταν τα είπε όλα τα Χριστούγεννα και μου είπε “Πού είναι ο μπαμπάς;”, υπήρξε μια συνισταμένη που δεν είχα υπολογίσει», είπε χαρακτηριστικά η Δώρα Τσαμπάζη.

Η ίδια μοιράστηκε μία πλευρά του πένθους που ίσως δεν μπορείς να κατανοήσεις αν δεν το έχεις βιώσει ποτέ. Το πένθος, όπως και κάθε συναισθηματική κατάσταση στη ζωή μας, δεν είναι συνεχές. Δεν είναι μία κατάσταση που δεν μεταβάλλεται ποτέ. Η ζωή συνεχίζεται, με τον πόνο και την επίγνωση της απώλειας, αλλά και με στιγμές χαράς, με στιγμές ουδετερότητας, με στιγμές γαλήνης.

«Όσοι βιώνουμε ένα τραύμα δεν σημαίνει ότι όλη τη μέρα είμαστε μέσα σε ένα πένθος. Με βαραίνει όταν με πλησιάζουν έξω και μου λένε “κορίτσι μου τι τραβάς”, ενώ βρίσκομαι σε μια στιγμή χαράς», είπε η Δώρα Τσαμπάζη.

Και στη συνέχεια μίλησε για τα «μαύρα». Εκείνα τα ρούχα που «πρέπει» να φορέσεις, που «πρέπει» να έχεις έτοιμα να τα φορέσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του δικού σου ανθρώπου κι όσο πιο κοντινός σου είναι, τόσο αργά «επιβάλλεται» να τα βγάλεις για να δηλώνεις για τους «έξω» το πένθος σου. Ενώ το πένθος είναι μία εσωτερική κατάσταση, μία πολύ προσωπική διαδικασία, τελικά πρέπει να έχει και μάρτυρες. Πρέπει ο κόσμος να το βλέπει στα μαύρα σου ρούχα για να μπορείς να χωράς στο σωστό σημείο του «πενθόμετρου». Η Δώρα Τσαμπάζη, δεν υπέκυψε σε αυτή την κοινωνική προσταγή.

«Δεν φόρεσα ποτέ μαύρα. Δεν ήθελα να συμμετέχω σε αυτό το συντηρητικό έθιμο που καταπιέζει τις γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη μίλησε και για μία ακόμα «παρενέργεια» που ζει η οικογένεια ενός καρκινοπαθή, αφού αυτός φύγει από τη ζωή. «Έχω βγάλει μετατραυματικά μετά τον χαμό του Αλέξανδρου. Έχω στο μυαλό μου πως οτιδήποτε μου συμβαίνει, έχω καρκίνο. Πρόσφατα έκανα μια μαγνητική εγκεφάλου γιατί είχα πείσει τον εαυτό μου πως έχω όγκο στον εγκέφαλο. Εμπιστευόμουν την κρίση του περισσότερο απ’ όλους, μου λείπει η ειλικρίνειά του. Ονειρεύομαι να είμαστε καλά με τα παιδιά μου και να ζήσω το σήμερα στο 100%», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δώρα Τσαμπάζη.