ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Χόλιγουντ επιστρέφει με happy end: Έληξε η απεργία των ηθοποιών

Photo: Momodu Mansaray/Getty/Ideal Images

Μετά από 118 ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι ηθοποιοί και μέλη του σωματείου SAG-AFTRA ανακοίνωσαν τη λήξη της απεργίας τους και την επιστροφή τους στα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ.

Το σωματείο των ηθοποιών SAG-AFTRA αναφέρει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα στούντιο του Χόλιγουντ για τον τερματισμό της μεγαλύτερης εδώ και 40 χρόνια απεργίας. Η νέα τριετής συμφωνία, που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, θα ενισχύσει την ελάχιστη αμοιβή για τα μέλη, θα αυξήσει τις υπολειπόμενες πληρωμές για εκπομπές που μεταδίδονται στο διαδίκτυο, καθώς και τις εισφορές των κινηματογραφικών παραγωγών στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου και θα θεσπίσει νέους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ.

«Φτάσαμε σε μια σύμβαση που θα επιτρέψει στα μέλη της SAG-AFTRA από κάθε κατηγορία να χτίσουν βιώσιμες καριέρες», δήλωσε το συνδικάτο.

Με ανάρτησή της στο Instagram, η μπροστάρισσα στις διεκδικήσεις των περίπου 160.000 μελών του σωματείου και πρόεδρος της SAG-AFTRA, Fran Drescher, μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της στο Instagram. «Τα καταφέραμε» έγραψε χαρακτηριστικά η Drescher για την επίτευξη της σημαντικής συμφωνίας που βελτιώνει τις οικονομικές απολαβές των μελών του σωματείου, διασφαλίζοντάς τους και έναντι της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τα στούντιο.

Συνολικά οι ηθοποιοί φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί θετικά στη συμφωνία, με τον Zac Efron να την χαρακτηρίζει «απίστευτη» και την Jamie Lee Curtis να συγχαίρει δημόσια την Dresser με ανάρτησή της στο Instagram. Σημειώνεται ότι και το σωματείο των σεναριογράφων (Writers Guild of America), είχε προχωρήσει σε πεντάμηνη απεργία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι δύο απεργίες εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 6,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Milken.

Τα στούντιο από την πλευρά τους είχαν τεράστια κενά στα χρονοδιαγράμματά τους για τις πρεμιέρες της επόμενης χρονιάς και πέραν αυτής, καθώς έχουν αναβληθεί μεγάλες παραγωγές, όπως το franchise του Dune ή η σειρά Stranger Things.

Η ένωση Alliance of Motion Picture and Television Producers (Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, AMPT), η οποία διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της Walt Disney, της Netflix και άλλων μεγάλων εταιρειών παραγωγής του Χόλιγουντ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο υπόδειγμα» για τον τομέα που έδωσε στο συνδικάτο τα «μεγαλύτερα κέρδη από παλιά σύμβαση σε νέα σύμβαση» στην ιστορία του. Η εργοδοσία «περιμένει με ανυπομονησία να ξαναπιάσει η βιομηχανία τη δουλειά της για να αφηγηθεί μεγάλες ιστορίες», υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωσή της.