SIZE MATTERS

H Barbie Ferreira σχεδιάζει την πιο συμπεριληπτική συλλογή ρούχων

© Jordan Strauss/AP Images

Ένας λόγος που επιμένω τόσο πολύ με τη συμπερίληψη στους σωματότυπους, στη μόδα αλλά και σε άλλους τομείς, είναι για δυο λόγους: πρώτον, γιατί το κοινό εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με την εικόνα μιας γυναίκας που δεν είναι αδύνατη. Η εικόνα μιας petite γυναίκας, μιας με καμπύλες ή με μεγάλο στήθος και μεγάλη περιφέρεια, δεν είναι μία που βλέπαμε να προβάλλεται ως κάτι το ελκυστικό ή το θελκτικό. Αντιθέτως, συχνά αποτελούσε (και συνεχίζει να αποτελεί) ένα κακό πρότυπο για το πώς «επιτρεπόταν» να δείχνουν οι γυναίκες. Κατά δεύτερον, η συμπερίληψη είναι απαραίτητη, γιατί αφού ξεπεράσουμε κάπως αυτό το πρώτο στάδιο της κριτικής, βλέπουμε πώς παρουσίες που εκπροσωπούν την ισότητα στους σωματότυπους, μπορούν να βοηθήσουν τον χώρο της μόδας με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπαιδεύσουν τον κόσμο, αλλά και πώς μέσα από ενδιαφέρουσες συνεργασίες να προσφέρουν stylish ρούχα για όλους. Ανεξαρτήτως σωματότυπου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτό χαρακτηρίζει και τη συλλογή ρούχων που σχεδίασε η Barbie Ferreira, μια γυναίκα που εμπνέει με την παρουσία της. Η Barbie Ferreira δεν χρειάζεται να πει πολλά για την εκπροσώπηση στους σωματότυπους. Κάθε της εμφάνιση, κάθε της φωτογραφία, τα λέει όλα: Ότι οι και οι curvy γυναίκες είναι σέξι και καλοντύμενες. Ότι και οι curvy γυναίκες έχουν μια θέση στον χώρο της μόδας και του θεάματος. Η ηθοποιός και μοντέλο, αν και νέα, έχει βρει τον τρόπο να μεταδώσει το σημαντικό μήνυμα της συμπερίληψης στους σωματότυπους: κανονικοποιώντας την παρουσία της και με το να είναι απλά ο αληθινός εαυτός της. Τον αληθινό εαυτό της, αλλά και το προσωπικό της γούστο και αναφορές, προβάλλει και μέσα από τη συμπεριληπτική συλλογή ρούχων που σχεδίασε σε συνεργασία με τη Levi’s. Η Barbie Ferreira σχεδίασε μια capsule συλλογή ρούχων για το γνωστό brand, επισφραγίζοντας τη σχέση της με τη μόδα.

Barbie Ferreira: Η έμπνευση της συλλογής

Η Barbie Ferreira όταν σχεδίαζε τη συλλογή με τη Levi’s, είχε προϋποθέσεις. Ήθελε να δημιουργήσει μια συλλογή που είναι versatile και που μπορεί να συμπεριλάβει κανείς με ευκολία στις εμφανίσεις του. Επιλέγοντας μια σκούρα χρωματική παλέτα, με στοιχεία κίτρινου και πράσινου, η συλλογή έχει μια ξεκάθαρη 90s και 00s προσέγγιση. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι εμπνευσμένη από ταινίες του David Lynch (όπως το Mullholland Drive και το Twin Peaks).

Αυτή η αισθητική αποτυπώνεται και στην καμπάνια της συλλογής, την οποία επιμελήθηκε η φίλη της Ferreira και artist, Petra Collins. Μιλώντας στο ELLE Australia, η Ferreira εξηγεί το ύφος που και εκείνη και η Collins ήθελαν να έχει η καμπάνια: «Ξέρω ότι όταν η Petra έκανε την καμπάνια, ήθελε να έχει ένα Twin Peaks ύφος, οπότε υπήρχε πολύ αυτό. Αυτές οι πιο σκοτεινές ταινίες είναι κάπως camp, αβίαστα κουλ και διαχρονικές. Οπότε σκέφτηκα, τι θα ήθελα να φορέσω; Λατρεύω τα ρούχα που δεν είναι απαραίτητα θηλυκά».

Αυτό την οδήγησε στο να επιλέξει μια σκουρόχρωμη παλέτα για τα ρούχα, αλλά και την καμπάνια που έχει την χαρακτηριστική new wave αισθητική που έχουν οι φωτογραφίες της Collins. Φυσικά, στην καμπάνια πρωταγωνιστεί η Barbie Ferreira η οποία «ζωντανεύει» τα ρούχα μέσα από τις «νωχελικές», σέξι και κουλ πόζες της, που προσφέρουν μια φρέσκια αντιμετώπιση σε όλες τις μέτριες συνεργασίες μόδας που έχουμε δει τελευταία να ανάμεσα σε celebrities και fashion brands.

Αυτό, φυσικά, που τη διαχωρίζει και από τις υπόλοιπες, είναι το στοιχείο της συμπερίληψης και το εύρος μεγεθών στα ρούχα της συλλογής.

Το σημαντικό κομμάτι της συμπερίληψης

Για τη Barbie Ferreira, το να σχεδιάσει μια συλλογή που κανονικοποιεί τον όρο “plus size”, έπαιξε καταλυτικό παράγοντα. «Δοκίμασα όλα τα ρούχα της συλλογής και τα δοκιμάσαμε σε διαφορετικά μοντέλα και σε διαφορετικούς σωματότυπους. Η συλλογή δεν είναι μόνο για γυναίκες – είναι για όλους για να παίξουν μαζί της», σχολιάζει στο γνωστό περιοδικό.

Ο στόχος της ήταν φυσικά και η συμπερίληψη στα νούμερα. Η Barbie Ferreira, αναφέρει ότι ήταν πολύ σημαντικό για την ίδια να υπάρχει εύρος στα μεγέθη, χωρίς να παραλείπει να κάνει την αυτοκριτική της πάνω στη συλλογή. «Δεν είναι τέλειο το εύρος μεγεθών, γι’ αυτό και δεν ήθελα ποτέ να υποσχεθώ τελειότητα, αλλά νιώθω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί ο σωματότυπος του καθενός είναι τόσο διαφορετικός».

Εκτιμούμε την ωμή ειλικρίνειά της, που είναι αναζωογονητική. Και όλο το project είναι έτσι. Αναζωογονητικό, αληθινό και με ρούχα που έχουν ενδιαφέρον. Μέσα από τα τζιν παντελόνια με graphics, τα σέξι τζιν tops και τις πλισέ φούστες, η Barbie Ferreira κατάφερε να εκπροσωπήσει το στιλ της, τιμώντας ταυτόχρονα την κληρονομιά της Levi’s. H συλλογή θα είναι διαθέσιμη από τις 17 Νοεμβρίου και μια επίσκεψη στο e-shop του brand, θα την κάνουμε σίγουρα.