ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Είναι «φυτευτή» η 40χρονη Ρωσίδα δημοσιογράφος, που δηλώνει αντίπαλος του Putin;

duntsova2024.ru

Μια 40χρονη Ρωσίδα θέλει να αναμετρηθεί με τον Putin. Είναι δημοσιογράφος, μονογονέας 3 παιδιών. Ζει στην πόλη Rzhev (που βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας), στην περιοχή Tver. Σπούδασε νομική και σκοπεύει να απαλλάξει τη χώρα από την αυταρχική μετασοβιετική διακυβέρνηση του Putin. Η Yekaterina Duntsova μίλησε στο Reuters για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου 2024.

 

Γιατί μια άγνωστη 40χρονη Ρωσίδα κατεβαίνει για υποψήφιος πρόεδρος;

Ο πρόεδρος Vladimir Putin δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τα σχέδιά του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το επόμενο έτος, αλλά μπορεί να έχει ήδη έναν πιθανό αντίπαλο: την Yekaterina Duntsova, μια δημοσιογράφο από την περιοχή Tver (γεννημένη στο Krasnojarsk της Σιβηρίας) που ανακοίνωσε, εντελώς απροσδόκητα,την υποψηφιότητά της για την προεδρία την περασμένη εβδομάδα ως ανεξάρτητη υποψήφια με ατζέντα υπέρ της ειρήνης.

Η 40χρονη και τα όσα υποστηρίζει (παγκόσμια ειρήνη προσδοκά κι αναφέρει ότι ήρωές της είναι η Indira Gandhi και ο Nelson Mandela) έχει ήδη τροφοδοτήσει εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι fake υποψήφια, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο.Το μανιφέστο της 40χρονης Ρωσίδας, Yekaterina Duntsova, ανέφερε ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα γιατί: «Αγαπώ τη χώρα μου. Θέλω η Ρωσία να είναι ένας δημοκρατικός, κραταιός και ειρηνικός τόπος».

Ο πρόεδρος Putin σίγουρα θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου και είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει εάν το κάνει. Η Yekaterina Duntsova πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να της επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα. Τα ρωσικά κρατικά μέσα την αγνοούν. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για αχυρανθρώπους (αδύναμους υποψηφίους) για να φανεί ότι είναι οι εκλογές πιο δημοκρατικές από όσο πιστεύει ο λαός της Ρωσίας. Το Reuters τη ρώτησε, δεν είναι χθεσινοί οι άνθρωποι. Κι η 40χρονη πρώην δημοσιογράφος αρνήθηκε ότι είναι πιόνι, που χρησιμοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση των εκλογών. Αρνήθηκε, επίσης, οποιαδήποτε σχέση με το Κρεμλίνο.

Ποια είναι η άγνωστη 40χρονη Ρωσίδα, που θέλει να κατέβει υποψήφια για Πρόεδρος της Ρωσίας;

Η 40χρονη Yekaterina Duntsova πιστεύει ότι η ηλικία, το φύλο και η έλλειψη εμπειρίας στην πολιτική μπορεί να γίνουν μερικά από τα μεγαλύτερα προτερήματά της. Βέβαια στη σελίδα για την προεκλογική της εκστρατεία φοβάται να μιλήσει για πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και κάνει λόγο για τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο έδαφος γειτονικών κρατών, που οδηγούν σε αναπόφευκτη απομόνωση και υποβάθμιση. Ερωτηθείσα για την εθνικιστική κριτική ότι πολλοί υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Ρωσία είναι πράκτορες της Δύσης, που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη Ρωσία, απάντησε: «Δεν είμαι πράκτορας της CIA».

Η 40χρονη Ρωσίδα κλήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του εισαγγελέα για να συζητήσει την εκστρατεία και τη στάση της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο τέλος της συνάντησης, φέρεται να ζητήθηκε από εκείνη να υπογράψει ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά του λογαριασμού της στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.