ΒΙΒΛΙΑ

Τα 5 βιβλία που αξίζει να δωρίσεις αυτά τα Χριστούγεννα στους αγαπημένους σου

Pexels

Υπάρχουν βιβλία που σε παίρνουν από το χέρι και σε βγάζουν στο φως – ένα φως πιο λαμπρό και γλυκό από εκείνο που εκπέμπουν δέκα χριστουγεννιάτικα δέντρα μαζί. Είναι τα βιβλία που μιλούν για τις οικογένειες που χάνουμε, τις νέες που βρίσκουμε, τον έρωτα που γεννιέται απροσδόκητα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη μαγεία τους. Πέντε τέτοια βιβλία θα δεις παρακάτω. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έβαλαν σκοπό να μας λύσουν τα χέρια σε ό,τι αφορά τα δώρα των γιορτών, με την κυκλοφορία πέντε τίτλων, που στην πραγματικότητα αποτελούν δώρα καρδιάς, γεμάτα αγάπη και συναίσθημα, για τους δικούς μας ανθρώπους.

Τα 5 βιβλία που ακολουθούν είναι αυτά που αξίζει να δωρίσεις αυτές τις γιορτές στους αγαπημένους σου και -γιατί όχι;- στον εαυτό σου. Βιβλία που ασχολούνται με τις αγωνίες του ανθρώπου, τη μοναξιά του, αλλά και με τη σημασία της σύνδεσης με το μέσα μας, με τη φύση γύρω μας και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας.

 

Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων

βιβλία Χριστούγεννα

Αν έχεις αδέρφια (ή φίλους που νιώθεις αδέρφια σου), αυτό είναι το δώρο που θα τους πάρεις αυτές τις γιορτές. Το βιβλίο που υπογράφει η Kara Gnodde με τίτλο Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων, σε μετάφραση της Ζωής Κόκκα, μιλά για τις αδερφικές σχέσεις, την αληθινή αγάπη και τη ζωή που σίγουρα είναι πιο απρόβλεπτη από τα μαθηματικά.

Η υπόθεση του βιβλίου με λίγα λόγια έχει ως εξής: Η Μίμι και ο Αρτ Μπράδερτον είναι δύο αδέρφια που μένουν μαζί απ’ όταν έχασαν τους γονείς τους. Ο Αρτ είναι μαθηματική ιδιοφυΐα και πιστεύει πως οι άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένης της αδερφής του– είναι ανίκανοι να πάρουν λογικές αποφάσεις όταν πρόκειται για την αγάπη. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι αλγόριθμοι.

Η Μίμι, πάλι, πιστεύει πως τα μαθηματικά δεν είναι η απάντηση σε όλα και προτιμά να ακολουθεί την καρδιά της. Όταν όμως εκείνη αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να βρει την αδελφή ψυχή της, η επιμονή του Αρτ να ακολουθήσει ένα αυστηρό μαθηματικό σχέδιο μοιάζει λογική. Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που η Μίμι γνωρίζει τον Φρανκ: έναν ρομαντικό, αυθόρμητο και ονειροπόλο τύπο. Παρά τη φανερή έλξη που νιώθει η Μίμι για εκείνον, ο Αρτ διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Και τότε εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Μπορεί να παραβλέψει τους νόμους των μαθηματικών και να εμπιστευτεί την καρδιά της;

Ο όρος «feelgood μυθιστόρημα» βρίσκει την περιγραφή του στο βιβλίο αυτό, που έχει γραφτεί με τρυφερότητα για να ζεστάνει κάθε καρδιά. Θα το λατρέψεις αν κάποια στιγμή στη ζωή σου χρειάστηκε να πάρεις μεγάλες αποφάσεις και διαπίστωσες ότι η λογική από μόνη της δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται και καρδιά για να χαράξεις τη δική σου πορεία στη ζωή. Με αυτή την πυξίδα, λοιπόν, θα διαλέξεις και σε ποιον θα το χαρίσεις αυτές τις γιορτές.

Ο φίλος μου, το σκοτάδι

Αν αγάπησες το Διαλυμένο κορίτσι, παρά το βάρος που κουβαλούσαν οι σελίδες του, τότε θα λατρέψεις το νέο μυθιστόρημα της Kathleen Glasgow, με τίτλο Ο φίλος μου, το σκοτάδι. Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση της Άντζης Κουνάδη και μιλάει για όλους όσοι έχουν αναμετρηθεί με τον πόνο στη ζωή τους (στο συγκεκριμένο βιβλίο ο πόνος πηγάζει από το πένθος, αλλά σκοτεινές περιόδους μπορεί να ζήσουμε με κάθε αφορμή) και αναζήτησαν την ελπίδα στη μόνη αληθινά ανεξάντλητη πηγή της, την αγάπη.

Η Kathleen Glasgow μάς περιγράφει την ιστορία της Τάιγκερ, η ζωή της οποίας αλλάζει όταν η μητέρα της, ο μόνος σύμμαχος που νιώθει ότι έχει στον κόσμο, πεθαίνει.

«Η ζωή της Τάιγκερ άλλαξε με ένα απλό τηλεφώνημα. Η μητέρα της πέθανε. Και τότε ακριβώς την, κατά τ’ άλλα, συνηθισμένη της ζωή την τύλιξε το σκοτάδι.

Η μητέρα της Τάιγκερ ποτέ δεν μιλούσε για τον πατέρα της, και χωρίς παππούδες ή θείους, ο κόσμος της όλος χωράει σε μια βαλίτσα με την οποία πηγαίνει από τη μια ανάδοχη οικογένεια στην άλλη. Ώσπου εμφανίζεται η ελπίδα με τη μορφή… μιας αδελφής.

Μερικές φορές η οικογένεια παίρνει μορφές που δεν αναγνωρίζεις. Μπορεί όμως η Τάιγκερ να συμφιλιωθεί με το σκοτάδι πριν αυτό την καταπιεί ολόκληρη;» αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Είναι σημαντικό να γράφονται βιβλία που προσεγγίζουν με ειλικρίνεια το πένθος. Βιβλία που όσο και αν σε συντρίβουν, τελικά οδηγούν στην κάθαρση, στην άλλη όχθη, εκεί όπου βρίσκεται το φως.

Θα γίνω ποτάμι

βιβλία Χριστούγεννα

Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και ταυτόχρονα μία ωδή στην παντοδύναμη φύση. Στο μυθιστόρημα Θα γίνω ποτάμι (μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου), το συγγραφικό ντεμπούτο της Shelley Read, ο αναγνώστης ταξιδεύει μαζί με τη 17χρονη Βικτόρια στη φύση του Κολοράντο και στη ζωή. Η ηρωίδα βιώνει την απώλεια, ζει τον έρωτα και αντιμετωπίζει τον ρατσισμό εξαιτίας αυτού, ενώ μαθαίνει την αξία που έχει το να ακολουθείς τη ροή των πραγμάτων σαν να είσαι κι εσύ ένα άλλοτε ορμητικό, άλλοτε ήρεμο ποτάμι. Μαζί της σε αυτό το γραμμένο δίχως διδακτισμό ταξίδι μάθησης παρασύρεται και ο αναγνώστης.

«Δεκαετία του 1940. Η δεκαεφτάχρονη Βικτόρια, η μόνη γυναίκα που έχει απομείνει στην οικογένεια Νας, έχει αναλάβει μόνη της το νοικοκυριό, ενώ οι άντρες δουλεύουν στο οικογενειακό κτήμα με ροδάκινα στην Αϊόλα του Κολοράντο. Ο Γουίλσον Μουν είναι ένας περιπλανώμενος νεαρός, εκτοπισμένος από τη γη της φυλής του. Η τυχαία τους συνάντηση στη γωνία ενός δρόμου θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Και όταν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά απ’ ό,τι περίμεναν, η Βικτόρια θα εγκαταλείψει τη μόνη ζωή που γνώριζε ως τότε και θα απομονωθεί στην άγρια φύση, παλεύοντας να επιβιώσει. Οι εποχές αλλάζουν και η Βικτόρια βρίσκει στο πανέμορφο αλλά άγριο τοπίο το νόημα και τη δύναμη να προχωρήσει και να φτιάξει από την αρχή όλα όσα έχασε. Και θα το κάνει, ακόμα κι όταν ο ποταμός Γκάνισον απειλήσει να πνίξει τον τόπο της – τα σπίτια, τις φάρμες και το λατρεμένο οικογενειακό τους κτήμα. […]

Μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια, αλλά και μια ιστορία για τοπώς βρίσκεις σπίτι, οικογένεια, δύναμη –και αγάπη– εκείπου δεν το περιμένεις» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Shelley Read που κατάγεται από το Κολοράντο, ζει στα Βραχώδη Όρη και έχει ασχοληθεί με τις περιβαλλοντικές σπουδές, συνθέτει έναν ύμνο για τη φύση η οποία την περιβάλλει και την οποία λατρεύει. Το Θα γίνω ποτάμι έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, πράγμα που αποδεικνύει ότι το διπλό της στοίχημα, να γράψει για τα πιο δύσκολα ανθρώπινα συναισθήματα και για την πολύπλοκη φύση των Βραχώδων Ορέων, στέφθηκε από επιτυχία.

Έρωτας στον επόμενο σταθμό

Ψάχνεις βιβλία που σε κάνουν να νιώθεις καλά; Θες να χαρίσεις αυτό το συναίσθημα της ασφάλειας, της ανεμελιάς, της ευφορίας σε κάποιον δικό σου άνθρωπο; Σου βρήκα τον τρόπο! Το βιβλίο Έρωτας στον επόμενο σταθμό από τη συγγραφέα του best seller Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων και Η σκηνή των μεγάλων ονείρων, Mónica Gutiérrez, θα γίνει η αφορμή για το χαμόγελο που θα χαρίσεις σε όποιον εσύ θες αυτές τις γιορτές. Τη μετάφραση έχει κάνει η Κάλλια Ταβουλάρη.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «H Σίγκριντ είναι έτοιμη να παραιτηθεί από το ξενοδοχείο που εργάζεται και να αναλάβει τη δουλειά των ονείρων της ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων σε μουσείο. Για αποχαιρετιστήριο δώρο, η φίλη της η Άνχελα την παίρνει μαζί της στο ετήσιο συνέδριο των ξενοδόχων, που αυτή τη φορά διεξάγεται στο Μπέλμοντ Βενετία-Σεμπλόν Οριάν Εξπρές. Μαζί με το κουνέλι της, η ιστορικός θα διασχίσει την καρδιά της Ευρώπης με το τρένο, όταν μια αναπάντεχη συνάντηση θα την εκτροχιάσει.

Μετά από περιηγήσεις σε ιστορικές πόλεις, πεντανόστιμα φαγητά, την αίγλη πεντάστερων μπουτίκ ξενοδοχείων, τη μουσική του Ed Sheeran, κάτω από τη βροχή και υπό το φως των αστεριών, την αντανάκλαση του χιονιού και τον κρότο των πυροτεχνημάτων, θα αποκαλυφθούν σοβαρά μυστικά, θα λυθούν κωμικές παρεξηγήσεις, θα ληφθούν αποφάσεις. Και φυσικά, όπως πάντα, η αγάπη θα βρει τον δρόμο της».

Το βιβλίο Έρωτας στον επόμενο σταθμό, περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς χρειάζεται κάθε αναγνώστης για να περάσει καλά διαβάζοντας αυτές τις γιορτές: εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, μουσικές, αρώματα και γεύσεις που η περιγραφή τους ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του και, φυσικά, έρωτα. Κάτι μου λέει ότι χαμογελάς ήδη.

Ο ταχυδρόμος των βιβλίων

βιβλία Χριστούγεννα

Τα μυθιστορήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα βιβλία, αποτελούν το ιδανικό δώρο για κάθε βιβλιοφάγο της ζωής σου. Κι αν ο βιβλιοφάγος της ζωής σου είσαι εσύ, ακόμα καλύτερα! Ετοιμάσου να βυθιστείς στις σελίδες ενός ανάλαφρου και συνάμα συγκινητικού μυθιστορήματος για τη φιλία και τους βιβλιόφιλους. Ο λόγος για το βιβλίο Ο ταχυδρόμος των βιβλίων (μετάφραση: Μαρία Μαντή). Ο Carsten Henn κάνει την αγάπη του για τα βιβλία μυθιστόρημα και υμνεί την δύναμη που αυτά έχουν στη ζωή μας, αλλά πολύ περισσότερο τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης που ξετυλίγεται πάντα με τον πιο απροσδόκητο τρόπο γύρω μας για να φωτίσει τη ζωή μας, αλλιώς.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: O Καρλ Κόλχοφ δεν είναι ένας συνηθισμένος εβδομηνταπεντάχρονος. Λάτρης των βιβλίων και παλιός βιβλιοπώλης, ζει προσκολλημένος, θα έλεγε κανείς, σε μια παλιότερη εποχή, με έναν ρομαντισμό πρωτόγνωρο. Έτσι, δουλεύει στο βιβλιοπωλείο του μέντορά του Γκούσταβ – και μένει εκεί παρότι διαπιστώνει την αντιπάθεια της νέας διευθύντριας και κόρης του Γκούσταβ απέναντί του. Γιατί ο Κόλχοφ, μόνος στη ζωή, δεν έχει μάθει να ζει αλλιώς. Είναι μοναχικός και οι φίλοι του είναι τα βιβλία.Τα βιβλία και οι παράξενοι πελάτες του: άνθρωποι μοναχικοί και οι ίδιοι, εγκλωβισμένοι ο καθένας στο δικό του μεγαλύτερο ή μικρότερο δράμα, που έχουν καθιερώσει μια ιδιότυπη συνήθεια: Περιμένουν κάθε εβδομάδα τον βιβλιοπώλη της καρδιάς τους να τους φέρει στο σπίτι το κατάλληλο γι’ αυτούς βιβλίο.

Η επίσκεψη του Καρλ και οι επιλογές του αποδεικνύονται ευεργετικές για τους ανθρώπους αυτούς. Ειδικά όταν στο παιχνίδι μπαίνει και μια παράξενη εννιάχρονη, το κορίτσι-σίφουνας με την ώριμη σκέψη και τόλμη που, δίνοντας και αυτή διέξοδο στη δική της μοναξιά (ορφανή από μητέρα, με έναν πατέρα παρόντα-απόντα και δεχόμενη πειράγματα στο σχολείο), ακολουθεί τον Καρλ παντού και αλλάζει, με την ανέμελη παιδικότητά της, τις ζωές των πελατών του.

Το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα, έρχεται να σου θυμίσει κάτι που μπορεί καμιά φορά να ξεχνάς, αλλά είναι η μοναδική βεβαιότητα εκεί έξω: Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο στη ζωή. Α, ναι, και τα βιβλία.