ΕΡΕΥΝΑ

Θες να ζήσεις περισσότερο; Βρες γυναίκα γιατρό

iStock

Πρόσφατη έρευνα, επιβεβαίωσε προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα, ότι οι γυναίκες γιατροί πετυχαίνουν καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα, φροντίζοντας περισσότερο τους ασθενείς τους, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές.

Γυναίκες γιατροί VS πατριαρχία

Σε μια πατριαρχική δομημένη κοινωνία, συχνά βλέπουμε τους άνδρες ως «ειδικούς» και, ως εκ τούτου, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη γνώμη των ανδρών γιατρών. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η πανεπιστημιακή μόρφωση, είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για την επαγγελματική εξέλιξη. Μοιραία οι άνδρες γιατροί, συχνά είναι περισσότεροι.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες, μετά από δυσάρεστες εμπειρίες με άνδρες γιατρούς, κατακλύζονται από μία αίσθηση τρόμου, όποτε πρέπει να κάνουν έναν ιατρικό έλεγχο ή εξέταση. Αρκετές γυναίκες δεν πηγαίνουν καν στους γιατρούς τους, γιατί νιώθουν ότι εκείνοι δεν νοιάζονταν για τις εμπειρίες και τα συμπτώματά τους ή επειδή πολύ απλά δεν τους εμπιστεύονται. Ο φαύλος κύκλος είναι έτσι ατελείωτος, δεδομένου ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους γιατρούς, κάνει τις γυναίκες να αναζητούν ιατρική φροντίδα λιγότερο συχνά από όσο θα έπρεπε. Ενισχύοντας τα αρνητικά αποτελέσματα υγείας, που ίσως θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει.

Η σημασία της εμπιστοσύνης

Θες να ζήσεις περισσότερο; Βρες γυναίκα γιατρό iStock

Η εμπιστοσύνη στον γιατρό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των ιατρικών θεραπειών. Σε μια μελέτη του 2017 οι ερευνητές βρήκαν, ότι από κλινική άποψη, οι ασθενείς ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα υγείας, λιγότερα συμπτώματα και υψηλότερη ποιότητα ζωής. Ήταν επίσης πιο ικανοποιημένοι με τη θεραπεία τους όταν ένιωθαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του γιατρού που τους φρόντιζε.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης δεν είναι το μόνο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι γυναίκες γιατροί για να παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν αναγνωρίσιμες, στατιστικά σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες παρέχουν ιατρική φροντίδα.

Σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Είναι οι γυναίκες πραγματικά καλύτεροι γιατροί από τους άνδρες;» η JoAnn Grif Alspach, συντάκτρια του Critical Care Nurse Journal, απαριθμεί τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες γιατροί είναι πιο πιθανό, να παρέχουν τα ακόλουθα στους ασθενείς τους, συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους τους:

  • Τήρηση κλινικών οδηγιών και πρακτικής που βασίζεται σε στοιχεία
  • Προληπτικά μέτρα και συμβουλές
  • Επικοινωνία που εμπλέκει τους ασθενείς ως συνεργάτες στη φροντίδα
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική: υποβολή περισσότερων ερωτήσεων σχετικά με τις περιστάσεις και το περιβάλλον του ασθενούς, προσφέροντας ενθάρρυνση και καθησυχασμό
  • Περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς τους

Έμφυλες διαφορές στην περίθαλψη

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών και της πρακτικής που βασίζεται σε στοιχεία, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Δεν προκαλεί επίσης ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες πιστεύουν ότι «ξέρουν καλύτερα» και ότι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούν τους κανόνες. Στον αντίποδα, οι περισσότερες γυναίκες γιατροί, ακολουθούν πιο πιστά τις οδηγίες.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους. Υπάρχει ακόμη και ένας όρος για αυτό: Στα αγγλικά είναι γνωστό ως the confidence gap, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση περιγράφει το «το χάσμα της αυτοπεποίθησης». Σε μια μελέτη παρακολούθησης του φαινομένου Dunning Kruger που επικεντρώθηκε στην αντίληψη των γυναικών για τις ικανότητές τους, οι Kruger και Ehrlinger διαπίστωσαν ότι οι άνδρες υπερεκτιμούν τις ικανότητες και τις επιδόσεις τους και οι γυναίκες υποτιμούν και τα δύο.

Κι αν αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό στην κανονική ζωή, στην υγειονομική περίθαλψη, αποτελεί πραγματική απειλή για την ευημερία μας. Η έρευνα για τις έμφυλες διαφορές  στην υγειονομική περίθαλψη συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Αλλά με τις τεχνολογικές αλλαγές και την πιο εύκολη πρόσβαση που διαθέτουμε σε πληροφορίες, συνειδητοποιούμε περισσότερο τις σημαντικές λεπτομέρειες, που μας επηρεάζουν όλες.

Είναι δηλαδή όλες οι γυναίκες γιατροί καλές;

Υπάρχει μια ισχυρή προκατάληψη του φύλου στην υγειονομική περίθαλψη που οδηγεί σε μια ποικιλία προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Μερικοί γιατροί π.χ. αγνοούν τον πόνο και τα συμπτώματα των γυναικών. Μπορεί να χαρακτηρίσουν τις γυναίκες που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ως «υπερβολικά ευαίσθητες» ή «υστερικές». Συνδύασε αυτή τη νοοτροπία με την έλλειψη τήρησης πρωτοκόλλου ή προληπτικών συμβουλών και η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος ή επιπλοκών, αυξάνεται γρήγορα.

Και για να μην παρεξηγούμαστε: Φυσικά και υπάρχουν απίστευτοι άνδρες γιατροί και κακές γυναίκες γιατροί επίσης. Αυτό είναι αυτονόητο. Το κλειδί για ένα καλύτερο αποτέλεσμα δεν είναι το φύλο, αλλά ο τρόπος που παρέχεται η φροντίδα. Επομένως, όταν επιλέγεις γιατρό, φρόντισε να επιλέξεις εκείνη ή εκείνον που να σου εμπνέει εμπιστοσύνη.