Το νέο, απλό τεστ που θα ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών
- 12 ΦΕΒ 2024
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο, μετά τον καρκίνο του μαστού. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 63 έτη, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της είναι 1,4%. Ένα νέο απλό τεστ ωστόσο, έρχεται να δώσει ελπίδα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Commonwealth, δημοσίευσαν σχετική μελέτη τους στο Journal of the American Chemical Society, σύμφωνα με την οποία ένα απλό τεστ ούρων, θα βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών και μάλιστα στα αρχικά του στάδια.
Ο στόχος των ερευνητών είναι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος, διακολπικό υπερηχογράφημα και οικογενειακό ιστορικό, για να παρέχουν σε πρώιμο στάδιο ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών.
«Δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που να είναι χρήσιμες ή διαθέσιμες για τον καρκίνο των ωοθηκών», σημειώνουν οι ερευνητές. «Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια του καρκίνου, όταν εμφανίζονται συμπτώματα. Αυτό το τεστ είναι εξαιρετικά υποσχόμενο, καθώς οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές μας να ανιχνεύσουμε καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, αναμφίβολα θα βελτιώσει τις πιθανότητές για θεραπεία γυναικών με καρκίνο ωοθηκών».
Πεπτίδια και καρκίνος των ωοθηκών
Υπάρχουν χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια στα ούρα μας, τα οποία ονομάζονται πεπτίδια. Και υπάρχουν συγκεκριμένα πεπτίδια, που σηματοδοτούν τον καρκίνο των ωοθηκών.
Επί του παρόντος, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως δεν είναι πάντα απλές ή οικονομικά αποδοτικές για την ανίχνευση των μορίων που συνδέονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.
Οι ερευνητές εργάστηκαν σε μια νέα προσέγγιση που όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιο αποτελεσματικά και με ακρίβεια αυτά τα πεπτίδια χρησιμοποιώντας τεχνολογία νανοπόρων, η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει πολλαπλά πεπτίδια.
Η ανίχνευση νανοπόρου, περιλαμβάνει τη διέλευση μορίων μέσω ενός μικροσκοπικού πόρου (νανοπόρου) και τη μέτρηση των αλλαγών στο ηλεκτρικό ρεύμα ή άλλες ιδιότητες καθώς τα μόρια κινούνται μέσα.
Οι ερευνητές εντόπισαν και ανέλυσαν 13 πεπτίδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την πλούσια σε λευκίνη γλυκοπρωτεΐνη a-2 (LRG-1 Trusted Source), έναν γνωστό βιοδείκτη στα ούρα γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, γνωρίζουν τώρα πώς μοιάζουν τα δείγματα των πεπτιδίων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε προγενέστερα στάδια από ό,τι τα τρέχοντα τεστ.
«Η επιστήμη πίσω από αυτό είναι συναρπαστική και φαίνεται πολλά υποσχόμενη ως ένας τρόπος για τον πιθανό εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών μέσω των ούρων», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
«Αυτά τα ευρήματα, δίνουν ελπίδα για τους ασθενείς και τους παρόχους ιατρικής φροντίδας, καθώς δείχνουν ότι η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους γυναικολογικούς καρκίνους. Ο απώτερος στόχος θα είναι πάντα η πρόληψη του καρκίνου πριν ξεκινήσει, αλλά αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, η έγκαιρη διάγνωσή του, μπορεί να μεταφραστεί άμεσα σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση».