MOTHERHOOD

Πώς να παραμείνεις ψύχραιμη όταν το παιδί σου είναι ανήσυχο

Pexels

Αν είσαι γονέας, σίγουρα έχεις βρεθεί στη δύσκολη θέση, να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο και να μην ξέρεις τι να κάνεις, επειδή το παιδί σου είναι ανήσυχο. Όμως, το να παραμείνεις ψύχραιμη/ος δεν είναι ακατόρθωτο, όπως νομίζεις.

Όταν τα παιδιά γίνονται «άτακτα», είναι σημαντικό να εξετάσεις τις αντιδράσεις σου. Το επίπεδο ωριμότητας που δείχνεις ανταποκρινόμενη στις αντιδράσεις, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές τους, είναι ένα μήνυμα για σένα, για το τι μπορεί να χρειάζεσαι, για να ωριμάσεις και άλλο. Η δυσάρεστη δηλαδή αυτή κατάσταση, μετατρέπεται σε ένα πεδίο αυτοβελτίωσης, αφού ο κάθε γονέας αλλάζει με την απόκτηση κάθε εμπειρίας. Μπορεί να αρχίσεις να συνειδητοποιείς πώς οι συναισθηματικές σου αντιδράσεις, προέρχονται από παλιότερα παιδικά τραύματα.

Σύμφωνα με το Institute For Advanced Psychiatry, «Περισσότερα από τα 2/3 των παιδιών αναφέρουν τουλάχιστον ένα τραυματικό συμβάν, μέχρι την ηλικία των 16 ετών».

Εκτός από την κακοποίηση ή τον εκφοβισμό, άλλα σημάδια παιδικού τραύματος μπορεί να περιλαμβάνουν:​

  • Παρακολούθηση ενδοοικογενειακής βίας
  • Θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
  • Παραμέληση ή σχολική βία
  • Σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα 

Το παιδικό τραύμα προκαλεί ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος ή ακόμα και PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Αυτές οι διαταραχές μαζί με άλλα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τα παιδιά μακροπρόθεσμα. Και ενώ δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις τις ενέργειες τους, μπορείς να διαχειριστείς τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Πώς να παραμείνεις ψύχραιμη, όταν το παιδί σου είναι ανήσυχο; Unsplash

Δέξου τα συναισθήματά σου

Το να μην κρίνεις το παιδί σου, πρέπει να ξεκινά με το να μην κρίνεις τον εαυτό σου. Αναρωτήσου: «Γιατί νιώθω έτσι και τι συμβαίνει με τη συμπεριφορά, που μου πυροδοτεί αυτή αντίδραση; Μήπως επειδή δεν με ακούν; Τι με ενοχλεί περισσότερο στο να μην με ακούν;». Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψεις τις βαθύτερες ανασφάλειές σου και θα σκεφτείς μία λογική και με ενσυναίσθηση λύση.

Κατανόησε την συμπεριφορά του παιδιού σου

Τα παιδιά δεν έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Επομένως, μην ακυρώνεις τα συναισθήματά τους. Αντίθετα, προσπάθησε να κατανοήσεις τις ανάγκες τους και τι προσπαθούν με τον τρόπο τους να εκφράσουν.

Όρισε ρεαλιστικές προσδοκίες

Κάνε διάλειμμα εάν αισθάνεσαι καταβεβλημένη και ζήτα βοήθεια από ειδικό αν χρειαστεί. Ευθυγραμμίζοντας τις προσδοκίες σου, με την πραγματικότητα της ανατροφής των παιδιών σου, θα απογοητεύεσαι λιγότερο και θα αντιμετωπίζεις πιο ήρεμα οποιαδήποτε συμπεριφορά τους.