ΓΕΥΣΗ

Αυτά είναι τα 5 ελληνικά φαγητά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου

iStock

Η ελληνική κουζίνα είναι μία από τις πιο φημισμένες και αγαπητές κουζίνες στον κόσμο, με ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω. Χαρακτηρίζεται από τη χρήση φρέσκων και υγιεινών υλικών, όπως ελαιόλαδο, λαχανικά, ψάρια, και κρέατα, καθώς και από τα αρώματα των βοτάνων και των μπαχαρικών της Μεσογείου, ενώ έχει ορισμένα πιάτα, τα οποία είναι τα «κλασσικά παραδοσιακά» που είναι ευρέως γνωστά.

Το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό με την πλούσια γεύση του κιμά, του μακαρονιού και της κρεμώδους μπεσαμέλ σάλτσας, που δεν είναι άλλο από το παστίτσιο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά στην Ελλάδα. Σύμφωνα και με το Taste Atlas αποδεικνύεται ότι έχει αγαπηθεί και παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα μαγειρευτά φαγητά στον κόσμο.

Εκτός από το παστίτσιο, στη λίστα των κορυφαίων των Top 100 Casseroles in the World συμπεριλαμβάνονται επίσης το γιουβέτσι, που βρίσκεται στην 9η θέση, και φυσικά ο αγαπημένος μας μουσακάς, που καταλαμβάνει την 15η θέση.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το παραδοσιακό βραζιλιάνικο φαγητό Escondidinho. Αυτό το πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορα υλικά όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό ή γαρίδες. Το πρωτότυπο, που ονομάζεται escondidinho de carne seca, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αποξηραμένου και αλατισμένου κρέατος με πουρέ πατάτας.

Αυτά είναι τα 5 ελληνικά φαγητά που βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου iStock

Το πιάτο carne seca μαγειρεύεται με ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά. Έπειτα, τοποθετείται σε ένα ταψί και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με πουρέ πατάτας και συχνά με τριμμένο τυρί. Στη συνέχεια το φαγητό ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει από πάνω. Το όνομα του πιάτου σημαίνει «μικρό κρυμμένο», αναφερόμενο στο κρέας που κρύβεται κάτω από ένα στρώμα πουρέ πατάτας.

Το Taste Atlas για το παστίτσιο

Αυτά είναι τα 5 ελληνικά φαγητά που βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου iStock

«Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και ραγού. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά κρέατος, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι».

Το αγαπημένο γιουβέτσι

Αυτά είναι τα 5 ελληνικά φαγητά που βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου Greek kritharaki / iStock
Greek kritharaki

Το γιουβέτσι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται με διάφορα υλικά όπως κρέας, λαχανικά και κριθαράκι. Συνήθως, το κρέας στην ελληνική εκδοχή είναι χοιρινό ή μοσχαράκι, ενώ προστίθενται ντομάτες, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Όλα αυτά μαγειρεύονται μαζί σε ένα ταψί.

Ο τουριστικός οδηγός για το παραπάνω πιάτο αναφέρει: «Η παράδοση προτείνει τη χρήση 2 τύπων ζυμαρικών και την επικάλυψη με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα, που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις».

Ο διάσημος μουσακάς

Αυτά είναι τα 5 ελληνικά φαγητά που βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου iStock

Ο μουσακάς είναι ένα διάσημο ελληνικό φαγητό που αποτελείται από φρέσκες ντομάτες, μελιτζάνες, κρέας και μπεσαμέλ σάλτσα, που συνήθως περιλαμβάνει και γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Τα υλικά αυτά τοποθετούνται σε στρώσεις σε ένα ταψί και ψήνονται μέχρι να φρυγανιστούν και να γίνει η μπεσαμέλ σάλτσα, χρυσόχρωμη. Με την παραδοσιακή του γεύση και την πλούσια σύνθεσή του, ο μουσακάς είναι ένα πιάτο που αγαπιέται από πολλούς και θεωρείται ένα από τα κορυφαία ελληνικά φαγητά.

Το Taste Atlas προσθέτει: «Είναι πιθανό ο μουσακάς να έχει μεσανατολικές ρίζες και να εισήχθη όταν οι Άραβες έφεραν τη μελιτζάνα στην Ελλάδα. Το ελληνικό του όνομα μουσακάς προέρχεται από το τουρκικό musakka, το οποίο προήλθε από την αραβική λέξη musaqqa’ah, που σημαίνει παγωμένος».

2 ακόμα ελληνικά πιάτα στην λίστα με τα καλύτερα φαγητά του κόσμου

Στη θέση 57 βρίσκεται το πατατάτο, ένα παραδοσιακό πιάτο από την Αμοργό, με κατσικάκι κοκκινιστό και πατάτες στην κατσαρόλα, και στην 60η ο καλόγερος από τη Νάξο. Το δημοφιλές αυτό πιάτο του νησιού είναι στην πραγματικότητα μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι.