ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί «παραίτησαν» την πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Washington Post;

Anna Moneymaker/Getty Images

Η 58χρονη Sally Buzbee παραιτήθηκε από την θέση της executive editor στην Washington Post. Ήταν η πρώτη γυναίκα πριν 3 χρόνια που βρέθηκε στη διευθυντική θέση στην ιστορία της Washington Post και θα αντικατασταθεί, μετά τις εκλογές, από τον βετεράνο Robert Winnet, τον αρχισυντάκτη της Telegraph Media Group. 

Επισήμως, δεν έχει διαρρεύσει ο λόγος της παραίτησης της της κορυφαίας δημοσιογράφου του Associated Press. Η Sally Buzbee έσπασε μια παράδοση 143 ετών όταν ανέλαβε τη θέση.

Η πτώση της Sally Buzbee από την κορυφή της Washington Post

Όταν η δημοτικότητα της εφημερίδας εκτοξεύθηκε, κατά την προεδρία Trump, διαδέχθηκε τον Martin Baron που συνταξιοδοτήθηκε. Για κακή της τύχη, η δημοφιλία της εφημερίδας πήρε την κάτω βόλτα (όχι όμως η ποιότητά των ειδήσεων που παράγει καθώς η Washington Post μόλις κέρδισε 3 βραβεία Pulitzer για τα εξαιρετικά ρεπορτάζ της). Η εφημερίδα έχει χάσει τους συνδρομητές της. Τι σημαίνει αυτό; Έχασε και 77 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

Ο εκδότης και CEO της Post σχεδιάζει το νέο σχέδιο συνδρομής, στα πρότυπα του Politico. Και ενημέρωσε τους υπαλλήλους του ότι πρέπει να αλλάξουν την αφήγηση των ιστοριών της Washington Post και να παράγουν βίντεο. Και ζήτησε από τους δημοσιογράφους του να αγκαλιάσουν την τεχνητή νοημοσύνη (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Θα σχηματιστεί ένα νέο newsroom, που θα επικεντρωθεί στα social media (διαφορετικό από το newsroom των ειδήσεων). Αυτή η αναδιάρθρωση θα αλλάξει τον τρόπο που η είδηση παράγεται και καταναλώνεται. 

Η Sally Buzbee παραιτήθηκε αναγκαστικά. Γιατί είναι μια δημοσιογράφος με εξαιρετικά διαπιστευτήρια για τη θέση, που γνωρίζει την παραδοσιακή προσέγγιση μιας είδησης (ήταν η διευθύντρια του Associated Press). Και δεν αντιμετωπίζει τους αναγνώστες ως πελάτες.

Στην 3ετή θητεία της, η Washington Post κέρδισε πολλά βραβεία, αλλά η ίδια πυροδότησε πολλές εσωτερικές διαμάχες (ειδικά το 2022) με τους τίτλους που επέλεξε και δημιούργησαν πολλά θέματα στην ιστορική εφημερίδα. Η θητεία της αμαυρώθηκε και από την απώλεια του 50% του αναγνωστικού κοινού. Και από πολλά δάκρυα στις συσκέψεις.

Έχασε και πολλά δυνατά ονόματα από το δυναμικό της Post. Την αντιμετώπιζαν ως «ξένη» και δεν της επέτρεψαν να ενταχθεί στο ίδρυμα. Όταν είσαι στο τιμόνι της Washington Post που μετρά 1000 δημοσιογράφους ανά τον κόσμο, τότε έχεις μια τρομερά δύσκολη δουλειά. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που πιστεύει ότι δεν μετράει η άποψη του. Και η Sally Buzbee είχε μάθει ότι δεν υπάρχει μόνο μια άποψη όταν καλύπτεις ένα θέμα.

Γενικά, υπήρξαν συγκρούσεις. Ειδικά με τους μεγαλοδημοσιογράφους που είχαν τη δική τους ατζέντα και συμφέροντα. Υπήρξαν ηχηρές αποχωρήσεις (η Julie Tate πήγε στους New York Times, o βραβευμένος David Fahrenthold επίσης, η Seung Min Kim πήγε στο πολιτικό τμήμα του AP).

Η ηγεσία της Sally Buzbee κρίθηκε ανέμπνευστη. Ειδικά, όταν απαγόρευσε στους δημοσιογράφους της να χρησιμοποιούν τα social media τους, για να εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις τους. Προέκυψε κι ένα θεματάκι με μια δημοσιογράφο, που χρησιμοποίησε το Twitter για να επιτεθεί λεκτικά σε συναδέλφους της. Ένα μικρό χάος.

H Washington Post απέλυσε τη δημοσιογράφο Felicia Sonmez μετά από μια εβδομάδα δημόσιας διαμάχης στο X με τους συναδέλφους της. Αφορμή για αυτόν τον δημόσιο χαμό ήταν ο δημοσιογράφος David Weigel, που έκανε retweet ένα σεξιστικό αστείο. Η δημοσιογράφος μήνυσε την εφημερίδα. Η μήνυση απορρίφθηκε. Η ζημιά είχε γίνει.