ΥΓΕΙΑ

Το «κρυφό» συστατικό που καταστρέφει την υγεία του εντέρου

iStock

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πάρα πολύ αλάτι χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατανάλωσης, δεν προέρχεται από το επιτραπέζιο αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά μας. Περίπου το 70% της ποσότητας προέρχεται από υπερεπεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2.300mg νατρίου ημερησίως. Ποσότητα που αντιστοιχεί, σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού, είναι ότι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Αλλά οι επιστήμονες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περίσσειας αλατιού, έχει άμεσο αντίκτυπο και στο μικροβίωμα του εντέρου. Παρακάτω αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσεις το αλάτι, για να διασφαλίσεις την υγεία του εντέρου σου, αλλά και μερικές συμβουλές για το πώς να το πετύχεις. 

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, σκοτώνει τα υγιή βακτήρια του εντέρου

Αλάτι: 4 τρόποι που καταστρέφει την υγεία του εντέρου σου iStock

Σε κλινικές δοκιμές, επιστήμονες βρήκαν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι οδηγεί σε απότομες μειώσεις σημαντικών μικροβίων του εντέρου όπως ο γαλακτοβάκιλλος, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στα επίπεδα φλεγμονής μας.

Αυξάνει τα κακά βακτήρια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε μεγάλες μελέτες παρατήρησης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα νατρίου, είναι επίσης πιο πιθανό να φιλοξενούν παθογόνα βακτήρια στο έντερό τους.

Το υπερβολικό αλάτι μειώνει την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου

Οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πολύ αλάτι, τείνουν να έχουν λιγότερη ποικιλία μικροβιώματος, η οποία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Λιγότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παράγονται από τα μικρόβια του εντέρου μας και η έρευνα δείχνει ότι είναι καλά για τη μεταβολική μας υγεία. Μια εντυπωσιακή, τυχαιοποιημένη μελέτη, ζήτησε από 145 ενήλικες με υπέρταση, να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο ή μια κανονική δίαιτα για 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερο αλάτι, είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και παρουσίασαν βελτιώσεις στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε σύγκριση με όταν έτρωγαν μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν τους παρέχεται η σωστή διατροφή, τα μικρόβια του εντέρου μας παράγουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Πώς να περιορίσεις το αλάτι από τη διατροφή σου

  • Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν πάντα περισσότερο νάτριο από τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα πουλερικά, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα και το απλό γιαούρτι. Η αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με φρέσκα τρόφιμα, σημαίνει πάντα ότι θα καταναλώνεις λιγότερο νάτριο.

  • Διάβασε τις ετικέτες

Εάν τρως συσκευασμένα τρόφιμα, φρόντισε να ελέγχεις πάντα την περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Γενικά, ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλό σε νάτριο εάν παρέχει το 5% ή λιγότερο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητα για νάτριο ανά μερίδα. Αντίθετα, ένα τρόφιμο θεωρείται πλούσιο σε νάτριο εάν περιέχει 20% ή περισσότερο της ΣΗΠ νάτριο ανά μερίδα.