ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια που δείχνουν υψηλή κοινωνική νοημοσύνη

Unsplash

Για πολλούς ανθρώπους, η έναρξη μιας συζήτησης με κάποιον που δεν γνωρίζουν καλά μπορεί να φαίνεται δύσκολη και άβολη. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης ή απλά διστακτικότητα μπροστά στο άγνωστο. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που δείχνουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και άνεση όταν γνωρίζουν νέα πρόσωπα. Αυτά τα άτομα συνήθως έχουν την ικανότητα να ξεκινούν συζητήσεις αβίαστα, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζουν το συνομιλητή τους ή όχι και αυτό γιατί έχουν υψηλή κοινωνική νοημοσύνη.

 

Η κοινωνική νοημοσύνη δεν είναι παρά αυτογνωσία. Έχει να κάνει με το να ξέρεις ποιος είσαι και πώς ταιριάζεις σε αυτόν τον κόσμο. Ο όρος «κοινωνική νοημοσύνη» πρωτοεμφανίστηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Edward Thorndike το 1920, με την έννοια: «Η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης των ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών να ενεργούν σοφά στις ανθρώπινες σχέσεις».

Τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται όσοι θεωρούνται κοινωνικά ευφυείς είναι η αποτελεσματική ακρόαση, οι δεξιότητες επικοινωνίας, η διαχείριση της φήμης και η έλλειψη λογομαχίας. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με κοινωνική νοημοσύνη χαρακτηρίζονται από το ενδιαφέρον και την προσοχή που επιδεικνύουν στη συνομιλία και μερικά ακόμα στοιχεία. Παρακάτω εμείς σου παρουσιάζουμε 3 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις υψηλή κοινωνική νοημοσύνη.

3 σημάδια που δείχνουν υψηλή κοινωνική νοημοσύνη Unsplash

Ψάχνεις τα ελαττώματά σου

Όταν έχεις κοινωνική νοημοσύνη, δεν υπερτερεί ο εγωισμός σου, άρα δε φοβάσαι να ψάξεις τα λάθη σου και να βελτιωθείς. Που σημαίνει ότι δεν έχεις την ανάγκη να «ρίχνεις φταίξιμο» σε άλλους, για να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου.

Ξέρεις από που προέρχονται οι επιθυμίες σου

Η κοινωνία είναι γεγονός, πώς με τα στερεότυπα που θέτει, «χειραγωγεί» με έναν τρόπο τις επιθυμίες μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν μοτίβα που η κοινωνία ορίζει, πιστεύοντας πως αυτό που κάνουν είναι η επιθυμία τους. Οι άνθρωποι που έχουν κοινωνική νοημοσύνη έχουν και αυτοεκτίμηση.  Άρα δεν τους ενοχλεί να εναντιωθούν σε αυτό που «πουλάει» η κοινωνία, προκειμένου να γίνουν αρεστοί. Κάνουν βαθιά ενδοσκόπηση, για να βρουν τα πραγματικά «θέλω».

Ανταποκρίνεσαι καλά ακόμα και σε ανεπιθύμητες καταστάσεις

Υπάρχουν 2 συμπεριφορές που μπορεί να προκύψουν σε μία αρνητική συνθήκη. Η πρώτη είναι να πανικοβληθείς, να σκεφτείς το χειρότερο σενάριο και να μην κάνεις τίποτα γι’ αυτό που σε ενοχλεί, παρά μόνο να παραπονιέσαι. Αν διαθέτεις το χαρακτηριστικό που προαναφέραμε, τότε γίνεσαι «χαμαιλέοντας». Που σημαίνει ότι και στην πιο δύσκολη κατάσταση, παίρνεις την ευθύνη και την κατάσταση στα χέρια σου και προσπαθείς να βρεις μία λύση.

Η κοινωνική νοημοσύνη παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία με τη συναισθηματική νοημοσύνη, ωστόσο δεν είναι το ίδιο. Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει να κάνει περισσότερο με το πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται τον εαυτό τους πριν έρθουν σε επαφή με άλλο άτομο. Όταν ξεκινάς να αλληλοεπιδράς με άλλους, είναι που η κοινωνική νοημοσύνη κάνει την εμφάνισή της.