ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχεις στο ψυγείο σου

Ave Calvar/Unsplash+

Καλοκαίρι χωρίς φρούτα, δεν γίνεται. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσουμε φρέσκα και δροσερά φρούτα, που εκτός από γεύση, μάς προσφέρουν φυσική αναζωογόνηση και ευεξία. Ενώ λοιπόν οι θερμοκρασίες «χτυπάνε κόκκινο», η ενυδάτωση και η καλή διατροφή, είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Κι ευτυχώς, η φύση μάς προμηθεύει με μια πληθώρα γευστικών φρούτων που όχι μόνο μας δροσίζουν, αλλά και ενισχύουν και την υγεία μας.

Στις παρακάτω γραμμές, θα ανακαλύψεις τα 3 κορυφαία καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει να έχεις στο ψυγείο σου. Αυτά τα φρούτα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου και θα σου προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να απολαύσεις το καλοκαίρι στο έπακρο.

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Τα 3 κορυφαία καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει να έχεις στο ψυγείο σου Unsplash

Τι καλύτερο μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, από μια φέτα (ή πολλές φέτες, ποιον κοροϊδεύουμε;) καρπούζι; Αυτό το γλυκό καλοκαιρινό φρούτο προσφέρει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το καρπούζι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει και γι΄ αυτό, πρέπει να το πάρει από την τροφή. Επιπλέον, το λυκοπένιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν προστασία από ασθένειες.

Έρευνες δείχνουν επίσης, ότι το λυκοπένιο προστατεύει το σώμα από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Το καρπούζι, είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να προσφέρεις έξτρα ενυδάτωση στον οργανισμό σου. Fun fact: Το καρπούζι είναι 92% νερό. Το υπόλοιπο 8% παρέχει στον οργανισμό μας υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και C και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου.

Σταφύλια

Τα σταφύλια ολοκληρώνουν τη λίστα μας με τα «απαγορευμένα» φρούτα, επειδή συχνά ενοχοποιούνται, για την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη τους για την υγεία και την ομορφιά, είναι αμέτρητα. Πλούσια σε βιταμίνη Κ και κάλιο, τα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ρεσβερατρόλη, ουσίες που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες για αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες, διαταράσσοντας τη ροή του αίματος.

Τα σταφύλια περιέχουν μικρές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, καροτενοειδή που προστατεύουν την όραση, ενώ αν θέλεις να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά, προτίμησε τα κόκκινα σταφύλια.

Σύκα

Τα σύκα είναι από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική, γλυκιά γεύση. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή Βιταμίνης Α και Βιταμίνης C, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου. Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ιστότοποι υγιεινής διατροφής, διαθέτουν συνταγές με σύκα, είναι επειδή το συγκεκριμένο καλοκαιρινό φρούτο, ικανοποιεί τις λιγούρες για γλυκά, ενώ παρέχει επίσης πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, βοηθά στην πέψη, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα οστά και την επιδερμίδα.