Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Η πρακτική που απειλεί και την Ευρώπη
- 14 ΙΟΥΝ 2024
Σήμα κινδύνου στέλνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, καθώς η μάχη κατά των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων, απειλείται από το γεγονός ότι νεαρά κορίτσια, εξωθούνται λαθραία, σε χώρες που δεν τους απαγορεύουν. Η πρακτική μάλιστα, γνωστή ως «vacation cutting», δηλαδή «ακρωτηριασμός διακοπών», υποδηλώνει τη μυστικότητα κάτω από την οποία μια κατάφορη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαιωνίζεται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αν και πολλές χώρες καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να εξαλείψουν τους ακρωτηριασμούς γυναικών γεννητικών οργάνων, δηλαδή τις κλειτοριδεκτομές, αυτοί συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω του «μυστικού χαρακτήρα» αυτών των διασυνοριακών μετακινήσεων νεαρών κοριτσιών για την παράκαμψη των απαγορεύσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το φαινόμενο «vacation cutting», που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί αριθμητικά, επηρεάζει κυρίως κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως αφορά και άλλες περιοχές. Η λαθραία αυτή μεταφορά των κοριτσιών, γίνεται συνήθως σε περιόδους σχολικών διακοπών.
Τα κορίτσια σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούνται σε χώρες που λειτουργούν ως «διεθνικές πλατφόρμες ακρωτηριασμών γυναικείων γεννητικών οργάνων», καταγγέλλει ο ΟΗΕ χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες είναι αυτές.
Αν και οι διασυνοριακοί ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων υπήρχαν από πάντα, ένας από τους παράγοντες που ευνοεί στο εξής τις μετακινήσεις αυτές στην Αφρική, είναι οι διαφορές στη νομοθεσία μεταξύ χωρών, εξηγεί η σχετική έκθεση του ΟΗΕ, παρά το γεγονός πως η πλειονότητα των χωρών της αφρικανικής ηπείρου τους έχει ποινικοποιήσει.
«Οι ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων εγγράφονται σε ένα συνεχές έμφυλης βίας και δεν έχουν θέση σε ένα σύμπαν σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Volker Turk.
Ο ίδιος, κάλεσε τις χώρες να υιοθετήσουν μια καθολική, συμφωνημένη από κοινού προσέγγιση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και τις συνέπειες αυτής της πρακτικής, που περνά τους ακρωτηριασμούς γυναικών γεννητικών οργάνων «κάτω από το χαλί», κυρίως εναρμονίζοντας το νομικό και πολιτικό πλαίσιό τους.
Ο Turk απηύθυνε επίσης έκκληση στις χώρες να ενισχύσουν τη συγκέντρωση δεδομένων, αν και υπογράμμισε πως ο μυστικός χαρακτήρας αυτών των μετακινήσεων καθιστά δύσκολη την αριθμητική αποτίμησή τους. Στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ελλιπή στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που είναι σήμερα εν ζωή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Το 2024, εκτιμάται πως 4,3 εκατ. κορίτσια διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τη σειρά τους.
Κι αν αυτοί οι αριθμοί σου φαίνονται «μακρινοί», η κατάσταση στην Ευρώπη διαμορφώνεται ως εξής: 600.000 γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 190.000 κορίτσια είναι εκτεθειμένα σε αυτόν τον κίνδυνο.
Αν η συγκεκριμένη πρακτική συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, εκτιμάται πως 68 εκατομμύρια κορίτσια θα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων μεταξύ του 2015 και του 2030, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.