Τι πρέπει να κάνεις πριν δοκιμάσεις ένα νέο συστατικό και προϊόν περιποίησης
- 17 ΙΟΥΝ 2024
Τι συμβαίνει όταν διαβάζεις για ένα καινούργιο συστατικό που θα κάνει θαύματα στην επιδερμίδα σου; Ή όταν χαλαρώνεις στον καναπέ χαζεύοντας τα ηλεκτρονικά καταστήματα καλλυντικών και πέφτεις πάνω σε ένα καινούργιο προϊόν, το οποίο υπόσχεται να αντιμετωπίσει ένα δερματικό θέμα που σε απασχολεί τον τελευταίο καιρό (ή νομίζεις ότι σε απασχολεί, ας μην κρυβόμαστε μεταξύ μας!); Όλες έχουμε νιώσει την παρόρμηση να δοκιμάσουμε το συστατικό ή να πατήσουμε την παραγγελία. Και τελικά, υποκύπτουμε και το κάνουμε!
Φυσικά, δεν είναι μεμπτό να ξανασχεδιάζεις και να εμπλουτίζεις τη beauty ρουτίνα σου, ώστε να την κάνεις πιο αποτελεσματική. Ο σκοπός της ομορφιάς είναι ιερός, οι εξελίξεις στην έρευνα τρέχουν, τα λανσαρίσματα νέων προϊόντων είναι άπειρα κι εσύ δικαιολογείσαι απόλυτα να δοκιμάζεις κάθε νέο συστατικό, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, προκειμένου να προλάβεις τα σημάδια της γήρανσης ή να εξασφαλίσεις την πολυπόθητη λάμψη. Παίρνεις όμως τις απαραίτητες προφυλάξεις προτού απλώσεις στην επιδερμίδα σου ένα καινούργιο προϊόν ή ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ένα συστατικό στο οποίο η επιδερμίδα σου είναι «παρθένα»;
Γιατί είναι απαραίτητο το patch test
Όταν μιλάω για προφυλάξεις, εννοώ το patch test ή αλλιώς τεστ ευαισθησίας. Ό,τι κι αν λένε οι επιστήμονες, οι beauty editors και οι διαφημίσεις, η επιδερμίδα σου έχει πάντα τον τελευταίο λόγο! Έχω την εντύπωση ότι λίγες γυναίκες κάνουν αυτή την προκαταρκτική δοκιμή ώστε να τσεκάρουν αν το δέρμα τους είναι αλλεργικό ή ευαίσθητο σε ένα προϊόν ή συστατικό που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει. Ομολογώ ότι ούτε εγώ προλαβαίνω πάντα να το κάνω: μαζεύονται στο γραφείο μου τόσα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσω και να προτείνω, ώστε κάποιες φορές δεν προλαβαίνω. Και υποψιάζομαι ότι πολλές φίλες μου το προσπερνούν τελείως!
Το patch test στο σπίτι είναι όμως εντελώς απαραίτητο, ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με ενεργά δραστικά συστατικά που δεν έχουν αγγίξει ξανά την επιδερμίδα σου. Αυτό ισχύει ακόμα και αν πρόκειται να εφαρμόσεις μια DIY παρασκευή αποκλειστικά με φυσικά συστατικά! Μόνο έτσι μπορείς να διαπιστώσεις έγκαιρα αν το δέρμα σου αντιδρά σε ένα συστατικό ή μια σύνθεση, και να προλάβεις τα χειρότερα, που μπορεί να σε οδηγήσουν ακόμα και σε δερματολόγο για να τα αντιμετωπίσεις.
Στην πραγματικότητα, αυτό που τσεκάρεις με το patch test είναι η πιθανότητα εμφάνισης δερματίτιδας εξ επαφής. Η συγκεκριμένη δερματίτιδα είναι μια καθυστερημένη αντίδραση του δέρματος, που εκδηλώνεται τρεις με πέντε μέρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος με κοκκινίλες, φαγούρα, σκάσιμο, απολέπιση, φυσαλίδες με υγρό ή πρήξιμο. Εννοείται ότι δεν θα ήθελες να συμβεί κάτι τέτοιο από ένα προϊόν που το εφαρμόζεις με τόσες προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της επιδερμίδας σου!
Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να σε μπερδέψει λίγο. Αν και εμφανίζεται συχνότερα στα βλέφαρα, τα χείλη, το πρόσωπο και τα χέρια, δεν συνδέεται απαραίτητα με την εφαρμογή ενός προϊόντος στα συγκεκριμένα σημεία. Μπορεί απλώς αυτά τα σημεία να έρθουν σε επαφή με ένα ερεθιστικό ή αλλεργιογόνο προϊόν που έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές του σώματος: συχνότερα, αυτό παρατηρείται στα βλέφαρα, που μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματα της δερματίτιδας εξ επαφής ακόμα και εξαιτίας ενός βερνικιού νυχιών.
Πώς να κάνεις το σωστό patch test
● Εφάρμοσε το προϊόν σε ένα σημείο απ’ όπου δεν θα απομακρυνθεί κατά λάθος λόγω πλυσίματος ή τριψίματος, όπως ο πήχης του χεριού (το τμήμα από τον αγκώνα ως τον καρπό) ή πίσω από το αφτί.
● Άπλωσε σε μια επιφάνεια δέρματος ίση με ένα νόμισμα 2 ευρώ, ένα τόσο παχύ στρώμα του προϊόντος όπως αν το χρησιμοποιούσες κανονικά.
● Υπάρχουν διάφορα προτεινόμενα χρονικά διαστήματα για να αφήσεις το προϊόν στο σημείο της εφαρμογής ώστε να ανιχνεύσεις τις αντιδράσεις του δέρματος. Μπορείς να το αφήσεις για τέσσερις μέρες καλύπτοντάς το με μια μικρή γάζα ή να κάνεις το patch test δύο φορές τη μέρα για επτά με δέκα μέρες. Όπως σου ανέφερα, η δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια καθυστερημένη αντίδραση.
● Αν αισθανθείς την παραμικρή ενόχληση, πλύνε καλά το σημείο με ένα σαπούνι χωρίς άρωμα, βάλε μια κρύα κομπρέσα ή βαζελίνη για να ανακουφίσεις το δέρμα, ή μια αλοιφή με κορτιζόνη αν το αλλεργικό σύμπτωμα χειροτερεύει. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείς δερματολόγο.
● Για ασφαλέστερα συμπεράσματα, απευθύνσου σε αλλεργιολόγο, που θα κάνει το patch test με πιο σχολαστικό τρόπο.